Followers

Tuesday, March 26, 2013

Oh My Sherpherd Pie!

As Salam...
Dear Readers...
Yesterday..ceeeewah...yesterday plak..betui la..semalam mlm...as sebab agak down ..(down with memories..emosi tak stabil..jiwa kacau..!!) n dah lama ai pendamkan niat murni nak menerai wat pie nie...makanya terhasil lah kejadian tak seberapa ni... resepi asal dari blog kak nor secubit garam...sorry eekk ..guna h/p ni wat entry idak ler reti teman nak back link ke blog kaknor tu...apa pun tq kak nor dgn resepi marvelous nie...
korang nak tahu...as me ni kan alergi sikit dengan lactose...(lactose intolerate) ..maka nyer...menjamban lah ai lepas makan tak beringat pie yg sungguh sedap nie...(siapa ruh p gatai add in berlayer2 cheeze..hambik!!!)
korang nak tahu rasa this pie...mmmm....macam makan kentang lecek ber inti kelipap...n masin2 cheezy...mmm camnor nak describe eekk...yg pasti bagi peminat cheeze n kentang putar...you'll like it...!! Sodap bak itu!..
oklah..meh buat sendiri this pie yg mudah nie..n korang rasa sendiri kelazatan nyer...
Sumber: Kaknor Secubit Garam ( http://www.secubitgaramnor67.com/2012/10/shepherds-cottage-pie.html?m=1)
diolah mengikut bahan yg ada oleh cik azue bam bam..
kalau nak resepi asal g link di atas..klu nak ikut resepi cik azue..tak jadi..jgn marah na...
Bahan Inti:
1 pek daging kisar, 1 pek sos bolognese maggie, 1 labu bawang holland, 3 ulas bawang putih, sos cili, sos tomato, air, garam n gula.
Tumiskan bawang sampai layu n wangi...masukkan daging..goreng hingga kecut..masukkan air, sos bolognese, sos dan garam gula sesedap rasa. Gaul sebati dan goreng lagi hingga pekat n likat. set aside and wat base kentang.
Bahan kentang:
Kentang, susu segar, serbuk lada sulah, garam, mentega
kentang dibasuh n dibuang kulit..potong kecil n rebus sampai empuk. Sejatkan air lebihan (cik azue rebus sampai hampir kering terus air dia..no membazir kanji)...dan lenyek halus kentang. campurkan 2 sudu besar mentega/butter+serbuk lada sulah+sesedap rasa garam dlm kentang lenyek. Gaul sebati. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit until dpt kepekatan/ kelembutan yg dikehendaki. letak sebelah yer...
Assembly:
ambil bekas tahan panas..sapu mentega keliling..pastu layerkan ditepi n bawah dgn kentang putar. letak cheezedale di atas kentang tadi n letak pula inti daging n lapis lagi dgn cheeze di atas nyer.. (cik azue guna cheese sbb ommit white sos tuu)..pastu bubuh lagi balance kentang menutupi semua permukaan inti dan cheese...letakkan parutan cheezy di atas sekali. bake dlm suhu 180-200 hingga perang yer permukaan dia...
lepas masak..sejukkan sikit...utk mcm cik azue nyer version..kena sejukkan betul2 baru dia keras sikit..klu tak .. dia lembik2 ..kak nor..pagi ni masa panaskan balance utk sarapan the boys...bila cheese yg dilapisan dlm tu sejuk...pie tu elok keras dier...n makin sedap...semlm tu kita org mkn masa masih suam2... n cheesedale tu masih mengalir.. .tu kut dia jadi cam lembik..apa pun tq sis atas quick respond akak...
so kawan2 .... apa lagi... meh try meh...klu yg alergi cheese cam cik azue..korang jgn ler layerkan cheese tu melampau2 cam cik azue ya...
oklah bubai...jgn tak try ya...

5 comments:

Mila@Rimbun said...

My favouriteeee... Tapi hubby x brp suka sbb kentang tinggi kolestrol katanya, eh ye ke kolestrol, tp ada sometihing yg dia x sukalah, so jarang ler buat

eita said...

nampak sedap..

Kuazue Mohd said...

eita..bagi yg suke kentang n cheese..its marvelous!!..

mila...sedap kans..but sayang cik azue alergy cheese..menjamban gak ler

Mel said...

mau tak heaven..
pisang lagi...coklat lagi..
ditambah pula almond flake..
makk aiii, mau makan tak pandang kiri kanan ^^

Cinta Misteri said...

alaaaaa kena buat sendiri ke? buatkan laaaa, CiM dtg tumpang makan jer