Followers

Wednesday, March 6, 2013

Asam Pedas utk Dia...

As Salam...
Dear Readers...
Dah lama dah khatam novel ni...sekali harung cik azue baca 2 kali round...dari mula sampai habis..just 2 round sbb nak kompom my emosi (biau betul...pasai pa rasa lagu tuuu) sbb baca this novel....cis...this penulis sudah membuai my feeling..my emotions.. tak suker..tak suker..tak suker...diri cik azue serasa ditarik masuk menjadi sebahagian daripada watak...cik azue dapat menyelami perasaan sayang..rindu...pasrah n sakit hati itu...that why baca sampai dua kali tuuu....seriusly...this cikgu boleh menulis lagi jauh if she want...
oklah..jom menghayati bersama...

title: Asam Pedas untuk Dia
Karangan: Nureen Mirza
Terbitan : Alaf 21
Sumber: Kakak kepada si Eda
M/s: 523 pages (72 bab)
Genre: Cintan Cintun

Ainin (janda muda wey umo awal 20an..sila imagin sendiri...org nyer cute berlekuk kat dagu...... anak seorang jer umor bawah 6 bln) yang kematian suami..berusaha mencari nafkah utk menanggung bersama mak n adik yg special dibandar besar...dari jadi penjual kuih..terus jadi org gaji..jadi isteri rahsia n isteri terbuka....
Kalau cik azue kat tmpt ainin...aku tak kawin dgn si ziyad (ziyad adlh anak kpd tuan umah di mana ainin bekerja yer...ziyad ni hensem..imagin sendiri siapa korang nak...)...cis ziyad...ko hengat hati aku (eh aku plak..emosi weh..!!!) ni hati si bantal busuk?!! suka ambik..tak suka biar...??!!!
pada cik azue la.... lebih rela siang malam aku kerja..janji dpt byr hutang..bukannyer cecah puloh2 ribu pun..hutang takat rm1200...insya allah boleh cari punya....nak dijadikan cerita..mereka kawin dgn syarat jadi isteri rahsia...perempuan simpanan..tapi halal....adoila...boleh tu...
cerita ttg ziyad..niat asal nak tolong...tapi last2 jatuh cinta..n takut nak ngaku...n everythings....haihs...jln ceritanya mengganggu emosi..korang kena baca n feel the abundance of feeling / emotional towards both karektor.....tu yg mensebabkan emosi cik azue terganggu..krn for me ainin ni tak kuat as a mother..a woman...did not represent me at all..(apa kes nak wakili ko cik azue?!! tiada kaitan kan...) adoila...emosi..emosi..emosi..STRESS..i baca ko...! tensen!
ops sudah2.. tu crita novel..not real k..calm down...
maksud tersirat...ntah ler..tak byk direct input..or tak tertangkap sebab ai emosi actually....as for me..yg tersirat adlh..nak wat sesuatu keputusan haruslah bersandarkan rasional..bukan emotional...pikir..n pikir...n pikir..baru wat keputusan...
apa pun...kita ada tuhan..so berpegang lah pada Nota Cinta Ilahi kalau nak selamat...
oklah...tahniah yer wat penulis..apa lagi kalau korang nak emosi terganggu..meh baca sekali...
bubai...t hari lain review crita novel lain..la ni duk sebuk digest crita "suami aku ustaz"... belum habis..but byk tul teguran yg kena batang hidung den..dush!..dush!..dush!...
ok..tata...

5 comments:

izan mama mia said...

laa ingat dok masak asam pedas,..rupanya novel.wah meyegat nih..nak beli gak laa..atau boleh pinjam novel tak ?/ehe

Kuazue Mohd said...

izan mama mia...cik azue tak pandai masak..masak2 belasah ajer boleh lah..myahahaha....nak pinjam..cik azue pun pinjam org punya...kami wat sistem tukar2 baca kat opis nie..hihihi..selamat mencari yer...

Namee Roslan said...

hehe. novel rupanya. ingatkan akak share recipe masak asam pedas tadi. hehe. :D macam sweet je cite dia ! boleh pinjam. ecewah hehe. :)

nea lopah said...

Ingatkan kak azue nk bagi resepi asam pedas Utara..rupa nya novel asam pedas.

Kuazue Mohd said...

namee roslan n nealopah....hihihi...cik azue tak pandai memasak..klu resepi takat blasah ajer janji kenyang...boleh lah..tapi nantilah yer...itu resepi bukan the boys peveret..