Followers

Tuesday, March 5, 2013

Alahai Cik Azue...

As Salam...
Dear Readers...
ni entry gediks jer pepagi hari...semalam kans..masa cik azue prepared nak masak dinner...boleh cik azue terhiris jari sekali....dari isi terus ke kuku...hambik ko...tu la pasal ...verangan lagi...ntah apa tah dalam pala hotak ni...slice slice carrot...slicing terus jari n kuku..sib baik jadi pada slicing terakhir...memula kena...rasa pedih..sikit jer ni..sbb tak berdarah....but suddenly...tetiba tersangat lah sakit n darah terus keluar mengalir2.... wah...sakit lah sungguh...then jerit chenta minta tolong ambil plaster sbb the other hand tak bleh lepas dari tekan tempat luka...membuak2 darah keluar...time ni agak panik juger lah..dah lama berjaya avoiding myself form this kind of injuries...then bila chenta turun n notice ada bleeding..sambil ambil plaster...mulut dia pun sebuk gak ler bertanya.."pikir apa??!!" 
if mak or ayah ada sure derang normally before apply plaster akan baca satu ayat rentikan darah n tiup kat tmpt luka tu....sob..sob...sob....how i miss that moment korans...(terasa minah kahak ni at that moment terus bertukar jadi anak manja gedik2 time tu...)
huhuhu...n lastly darah hanya stop selepas 1jam 30mins...lama kan...sempat la rasa penin2 sikit lepas satu plaster tukar soaked with blood...kalau org lain small injury leh stop bleeding in few mins...me...hahaha..cucuk guna pin untuk amik test darah pun makan 15 to 30 mins baru stop...apatah lagi cuts kan....hahaha that make me different u know....
kah..kah..kah....different konun... sebenarnya nak bagi tahu korang...cik azu nie ada sedikit kind of blood disorder actually...to sebab my mum sangat risau kalau me bleeding....so mummy out there....if korang notice korang or people around u easily get bruises...gusi berdarah..or small injury tak leh stop within 15 mins..sila bawa mereka berjumpa doktor n buat pemeriksaan darah...bahaya yer...krn org yg ada sedikit blood disorder normally will looks normal until certain condition then baru tak normal...
ok panjang dah ha....t ada plak yg bertanya...cik azue tak g berubat ke doktor ker...hihihi..dah habis ikhtiar lah kawan2.. n up to sampai satu ketika rasa mcm nak surrender ajer...at that time...sib baik mak ayah ada...kami berubat kmpung...n now me amik minyak habatus sawda as daily supplement...alhamdulillah..dgn beramal..boleh lah rasa byk improvement...selebihnya atas izin dan kehendak NYA...
n satu jer pesanan di sini..wat orang yg di diagnoskan ada apa jua penyakit berbahaya...redha lah...ikhtiar...n berdoa...bangun solat malam...tahajjud selagi mampu krn disitulah punca ketenangan diri yg boleh mendorong kita untuk jadi lebih sehat...apa pun bersangka baik selalu dgn ALLAH...boleh jadi setiap ujian itu adalah untuk semakin mendekatkan kita dengan ZAT nya....
ok cik azue gerak dulu..korans pikir2 apa yg cik azue tulis di akhir entry di atas yer....DI MANA DIA di HATI kita???!!



9 comments:

NinaAz said...

Adoiiii. Ngiluuuu.. tcare erk...hihi

:: Mrs.Eady :: said...

ouchhh pedih!

Kuazue Mohd said...

ninaAz n mrs.Eady...sakit wooo!!!!!

nea lopah said...

adoi...sakitnya. susah nk bt keje ni.

Nastyna said...

aiiiyooo... khayalkan aper? huhu
pasal blood, I have the same problem. Dulu I selalu take iron and apa tah lagi doctor bg, malas dah nak telan hahaha. kalau luka or lebam mmg berbulan nak ilang.

Haryati Faizal said...

semoga cepat sembuh ye... bahaya gak bl darah kuar tak benti....

Kuazue Mohd said...

nealopah...kui..kui..kui..dah ok dah...

Kuazue Mohd said...

nastyna..entah ler khayalkan apo tah...yg pasti..cik azue pun tak mo makan pil hospital yg berbagai tuu..bau pun yark...

Kuazue Mohd said...

haryati..betul tu..n tq...dah ok dah sikit ni..