Followers

Tuesday, March 12, 2013

Monday ... Mind day...

As Salam...
Dear Readers...
Projek sulam nametag dah pun selesai...thanks Chenta for your effort helping me settling the order.... (sengih pai tinga...kikkiki..)
yang tu plak..sampel warna kain 4 sulam nametag utk rujukan pihak terbabit... nanti weekend cik azue upload naik yer dlm tab sulam kuazue....ehhh..ehh... korang yg penyulam otai2 sekalian...rega benang sulam semakin naik eekkk ??!!... haaiihhss....
cik azue pun baru perasan masa beli benang tu hari...mahey tul...
ok pas tu....letis2 (letih jiwa sebenarnya dari letih badan..) tu siapkan dinner juger lah...and the menu is...nasi puteh...kobis goreng...telur masak kicap n lastly goreng cili api pekasam ikan belida (MIL homemade) fuuiihhh ...nikmat tak terkata...pekena dgn nasi panas...sayang tak bleh mkn byk....yer lah... semakin berumur semakin cik azue tak dpt menerima benda2 yg masin n manis..alhamdulillah..so far no penyakit kencing manis n darah tinggi...memula tu cuak juger..asal amik dua ni sure pala tak hingat sakit..p check tekanan darah n blood sugar .. result ok...check2 agi..baru doktor tahu ia disbbkan darah itu sendiri...bila darah mjadi pekat..oksigen akan kurang...so kena amik lebey air klu amik this 2 items..baru pala tak sakit...sure korang agak penin...sila abaikan yer...kurang penting...
then nak crita plak ttg book yg baru dpt today.."Nota Hati Seorang Lelaki.." karangan ustaz Pahrol Mohd Juoi....baca pengantar pun dah tertusuk hati ku....
" Carilah kebaikan..milikilah kebaikan dan warisilah kebaikan....kebaikan bukan hanya pada yg harum dan indah, tetapi juga ada pada yang busuk dan hodoh....tidak cukup kita menjadi baik...tetapi berilah kebaikan....kerana kebaikan itu akan pulang semula kepada kita...."(NHSL)
Then pastu tertusuk lagi dgn satu soklan mak org... "agak2 cik azue lah...nanti2 insha allah...cik azue nanti akan jadi mak mentua yg CEREWET  tak?. yer lah saya tgk semua benda kat umah tu cik azue buat sendiri..no org gaji..masak..menjahit...agak2 sayalah..sure nanti cik azue nakkan menantu perempuan yg 200% kan perfect..?..."
Sejujurnya...cik azue terdiam...tersenyum dan terus terpikir...Alhamdulillah ... thank you Allah utuskan insan ini untuk bertanya...ghupanya dalam cik azue ingat tiada yg ambil kesah...masih ada yg ambil kisah..menilai diri siapa cik azue...n sejujurnya pujian itu menakutkan cik azue...cik azue tidak perfect..cuma bljar menjadi sesempurna MAK dlm nembesarkan kami...masih byk yg kurang n harus diperbaiki..sungguh...hanya zat Rabb yang tahu siapa diriku ini...
berbalik kpd soklan itu...dgn tersenyum...dan ilham ilahi..cik azue menjawab... " in shaa Allah..cik azue akan CEREWET..bukan pada Menantu..tapi pada diri sendiri n anak2...krn apa yg cik azue buat skrg akan menjadi pertaruhan akan datang...kalau cik azue tak cerewet sekarang dlm mendidik diri n anak2.. tak payah lah cik azue nak cerewet pada  menantu akan datang...krn menantu itu adlh pilihan anak2 berdasarkan didikan cik azue skrg.. klu ke arah agama..in shaa allah mrk akan mencari yg beragama dan begitu lah sebaliknya..Solehah kita...soleh n solehah anak2 kita n soleh n solehah lah menantu dan cucu cicit generasi kita..pokok pangkal nya CEREWET itu harus pada diri sendiri dulu...in shaa Allah semua nya akan OK.."
dan si penanya pun tersenyum n mengangguk2 kepala..semoga dia berpuas hati dan juga dapat mengambil pelajaran...
So as menantu...dimanakah aku kpd mertua ku dlm mencapai cinta Ilahi..cinta Chenta ku...yg mana reflaksinya bagaimanakah nanti perlakuan menantu ku kalau beginilah perlakuan ku kpd mertua ku.....??!!"""".
Thank you Allah atas utusan yg tidak kusangka2 itu... "Mak..Ampunkan segala kekhilafan menantu mu ini!!..."..




4 comments:

Mila@Rimbun said...

baru boleh komen kat blog cik azue ni... hihi

wahhh banyaknyer tempahan nametag.. nanti kalau taska anak saya tuh nak tempah nametag saya bg contact azu lah yer..

setuju sgt dgn awak.. selagi kita masih bernyawa, kita cuba yang terbaik, moga Allah bagi kita yang terbaik...

zulaikha megat said...

azue tinggal kat mana..dulu sekolah kat SERATAS yer..

lauk simple camtu amat mengancam pad tekak kampung kak zu nih..

Nastyna said...

Owh darah jenis akak mmg gitu eh.
MiL saya cerewet, saaaangat cerewet which is good. At least anak2 dia dah tau mak dia macam mana, and awal2 dah bagitau menantu dia ni. Goyang kaki jer la saya hahaha.

Haryati Faizal said...

Cerewet bertempat takpe...kdg2 benda tu perlu...klu tak cerewet susah lg2 pulak klu ada anak...mang kene cerewet..sket