Followers

Saturday, March 16, 2013

Kek Coklat lava - Minum Petang (16/03/13)

As Salam...
Dear Readers...
Tengah sejuk kan badan ni..baru lps eksesais..10km endurance cycling in 30mins + 100x skipping + 10x push up...tergigil kaki..selalu cycling guna tension no#2.. ni trainer ku suruh tukar tension #3 utk 8km..yg 1st km n last 1km..guna no2...  tak per...janji peloh toksik ni kuarkan... oh ya.. molten chocolate lava kek tu wat minum petang tadi..kat umah ni tetiba bertambah anak dara sorang..(anak jiran sebelah)..dari pagi dia nak duduk di sini..layan kan ajer lah..so..kalau siapa nak try..meh amik resepi yg cik azue menderhaka sikit yer..
Bahan2:
300g dark chocolate
160g butter..
~ 2 bahan ni dicairkan secara double boiler... sejukkan sikit...pada masa yg sama..heat up oven pada suhu 180 C yer..
5 biji telur ayam +  180g gula aising dipukul hingga agak puteh...
40g tepung gandum + 20g serbuk koko diayak..
bila campuran telur dah agak puteh..masukkan coklat cair yg dah sejuk sikit tu sikit demi sedikit...kaup balik sebati....then masukkan campuran tepung sikit2.. kaup balik sekata..pastu masukkan dlm muffin cup 3/4 penuh n bakar selama 15 mins...kalu ia merekah or menjadi volcano pun tak per..bila dah suam..kuarkan dari cup tadi n terbalikkan atas piring...wallah...ayak sikit aising sugar klu sempat..bagi kes cik azue..memang tak sempat lah..hahaha..laju jer budak2 ni habiskan...utk yg tak gemar rasa dark coklat..bleh juger mix sikit dgn milk coklat...apa pun... tgk tekak masing2 lah yer...
hihihi..pas makan jgn lupa senam yer...
oklah..korang layans...
ai nak g mandi n nak prepare special dinner utk mlm ni plak...
bubai..muah2x..


6 comments:

NinaAz said...

Bestnya cyclinggg. Wahhh
Nina skg tgh menggila buat 6weeks 6 pax punya workout. Huu

nurbijen said...

best nyer cycling... tapi kat sini mmg exercise hari2 pun... hantar anak sekolah, lepas tu jalan pergi uni... tak termasuk window shopping berjam-jam... teringin juga nak rembat basikal hubby utk ronda2, tapi kawasan kat sini berbukit, takut tak pandai nak control gear, hehhehe

CeqGu said...

Tolongggg tolonggggg, mlm2 buta perut cikgu lapar gara2 cik azue tayang kek lava hihi

izan mama mia said...

wah..kecuq ayaq liuq cek..

ros_reeza said...

Amboi, mengancam nya coklat dia tu..

Si Matatajam said...

Aduiiii tak menahannya tengok kek cekelat...