Followers

Monday, March 18, 2013

Homemade Lamb Chop...(16/03/13)

As Salam...
Dear Readers...
Last saturday...pagi2 cik azue dah start marinate the lamb..mmmbbeekkk...punyalah awaikan marinate...dasar terpengaruh dgn crita at 707 - Hunger for Wild...sementara semua bahan perapan n stock lamb ada dlm peti ais kans..cuba tiada...makan hati lah beta...
so lps habis senaman that evening (rujuk entry sebelum) cik azue pun turun dapur (siap mandi dolu yer...) n prepare the garden salad n kentang putar... lamb mmbbeekkk tu cik azue bakar dlm pemanggang ajaib..setiap belah masak in 15mins baru turn n masak balik dlm 15mins... aroma nyer..pergh...budak2 pun tak sabar...pastu goreng kentang sikit...kikiki..nak resepi ker? ok..ai share yer..
Bahan perapan
Halia, bawang puteh, lada hitam, (jumlah agak2 ikut kuantiti daging,) ditumbuk lumat. Daun oregano, thyeme dan rosmary di blend agak halus, masukkan semua tambah brown sugar n garam secukup rasa.. gaul2 rata n perap lebih dari 2 jam at least.
Kentang Putar
Rebus kentang sampai empuk dan smash halus semasa panas (sila buang air lebihan klu ada)..n tambah sesudu marjerin, lada sulah n susu..gaul sebati n ready.
Garden Salad
Kobis, carrot, daun salad diracik halus. Tomato ceri di belah 4, apple hijau n merah dipotong dadu. Masukkan perahan lemon, gula, garam n mayonis gaul sebati n simpan petiyes..kikiki...
Sos Black Paper
Bawang holland (bawang besar kuning) dipotong dadu. Lada hitam di blend halus.
Tumis bawang dlm minyak+butter sampai layu n masukkan lada hitam tadi..pastu masukkan air sikit n garam gula. Bila dah didih..kalau kurang hitam, masukkan kicap..dlm kes di atas..cik azue masukkan sos perapan bbq yg tersilap ambik beli..n tak yah dah masukkan tepung kasi pekat..
ok...sekarang kamu org leh cuba yer resepi belasah ajer nie janji kenyang... kalau tak sedap kat tekak korang..sila marah diri sendiri sbb cik azue bukan blogger otai masak2... ai masak main campak2.. bereksperimen jer dgn apa yg pernah tgk n rasa..study blog sana sini..n combine ikut mana jer ada bahan yg ada kat umah ai....janji ai try..klu sedap..buat lagi..klu tak sedap..nanti2 study lagi n try lagi...
so korang...ada brans nak gamble try??!!..
p palang s..
JImat rm22++ utk sepinggan lamb chop kat kedai...kami 4 org...so kira sendiri brapa cik azue jimat..n for korang info..jejaka bertiga + mak budak (yg kekonon nak diet tu)...bersandaran kekenyangan lastly mlm tu...


7 comments:

nea lopah said...
This comment has been removed by the author.
nea lopah said...

Kak..kuantiti nye berapa bahan2 tu..nnti tak sesedap kak azue tu.

Mila@Rimbun said...

sodapnyerrrr.. terliur plak (nafsu puasa gitu ler kan)

azu, lamb tuh beli kat mana yer, bahagian camna yg kita patut ambik?

:: Mrs.Eady :: said...

sedapppp!

Kuazue Mohd said...

Mila..
lamb tu beli kat NsK or Giant..kat carefour pun ada...kat tesco kekadang jer ada...kalu tak jumpa ckp kat org jual daging tu..daging batang pinang pun boleh..daging wat steak ni rasanyer daging dekat tulang rusuk...kena ketuk2 ya...kasi tak liat...

nealopah...
dalam sesudu teh..klu sedikit..kalu byk..sesudu besar..klu english herba..rosemary tu byk pun bagus..hilang bau eeemmmbeekk....

Si Matatajam said...

Akak guna susu apa untuk buat kentang putar tu ye?

Kuazue Mohd said...

si matatajam..sorry..lupa nak taruh g tau..cik azue guna dutch lady fresh milk..susu lembu or susu kambing pun boleh..