Followers

Thursday, March 21, 2013

Kek Span Mousse Keju Limau Mandarin

As Salam...
Dear Readers...
ampun...cik azue lupa nak muat naik resepi belasah jer masak ..janji kenyang ...untuk kek yg cik azue wat untuk my chenta hati nyer besday hari tu...hihihihi..sesapa yg try idak menjadi...jgn marah yer...janji korang try lagi yer..cik azue pun bukan teror..gamble try buat..ada hari jadi..ada hari tuuu.....TOBAT haku nak wat dah aaiihhhh!!!!
Jom tgk bahan2 nyer...
bahan A
5 biji puteh telur + 3/4 cwn gula kastor + sesudu teh perahan lemon..pukul sampai jadi meringue...iaitu bila kita terbalikkan bekas ia kaku..tak tumpah k...
bahan B
5biji kuning telur + 1/2 cwn gula kastor ..dipukul sampai gebu...then masukkan 3/4 cwn jus limau mandarin..kaup balik dan 180g tepung gandum + 3 sudu besar tepung jagung + 1 sudu besar baking powder diayak 3 kali dan dicampurkan dlm adunan telur tadi..kaup balik sekata dan satukan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B..
bakar sehingga masak dalam oven (oven dah dipanaskan dulu yer) dgn kepanasan 180 degree selama 45 minit atau hingga masak.
bila kek dah masak...keluarkan kek n terbalik kan terus atas redai supaya kek tak mendap ke dasar...
Mousse Keju
250g cream cheese yg dilembutkan dipukul dgn 60g gula castor hingga sebati. Masukkan puree limau mandarin (suka hati nak brapa biji pun..cik azue guna 4 biji limau buang biji kulit..blend n tapis..ambil hasil tapisan ajer...saring air nyer keluar n dapat ler puri nyer..) kacau sebati dan letak ketepi.. dlm bekas lain..pukul 200ml whipping cream sampai kaku dan masukkan dlm adunan tadi.. lps tu larutkan 2 sudu besar gelatin dalam 1/2 cawan air dan masukkan dalam adunan tadi.
Assembly kek.
Kek potong ke beberapa bahagian.
masukkan kek dlm spring foam pan... masukkan mousse atas lapisan kek pertama..letak kepingan kek kedua.. bubuh mousse dan letak kepingan kek seterusnya. lastly pada lapisan terakhir...bubuh semua mousse dan simpan dalam peti ais...pastu bila dah keras mousse dier boleh kuarkan dan hiaskan ikut suka..
dah siap... sila buat yer... mousse tu agak cair yer..jgn plak t ada yg email plak tanya pasal cik azue wey cair semacam ajer...hihihi...memula tu cik azue pun cuak sbb ia cair...lastly..hihihi..alhamdulillah...menjadi...n mereka (kawan office) ckp..oshem!!!
ok..selamat mencuba...
p/s..
hari ni tak g kerja n tak g klinik even sakit perut n sakit pala tuhan yg tahu...tapi waktu cikazue wat entry ni dah ok sikit pala nie..tinggal sakit perut ajer..tgk ler mlm2 t kut baru p kinik dgn chenta...tak larat la nak drive or ride today..k..nak sambung tido sambil layan tv..kekanak ribena junior kat taska..umah plak mcm tongkang pecah.. aduhai..badan plak tersangat ler KO..huhuhu...

8 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

fuh!

CeqGu said...

Amboiii rajinnye

Mila@Rimbun said...

moga cepat sembuh yer cik azue

yummynyer kek tuh... serba bolehlah cik azue ni

Aisy Nasiha said...

Wah, nampak naik gebu kek cik azue ni... Jelesnya saya.. Nak juga buat macam ni tapi tak sempatla, banyal krja... .mmg pandai cik azue ni..

Kuazue Mohd said...

mrs eady. .:-) boleh la..

Kuazue Mohd said...

ceqgu..i paksa rajin kan diri tuu

Kuazue Mohd said...

mila ...tq...tak ler serba boleh...boleh la takat lepas tekak anak2 n pak budak nak makan..

Kuazue Mohd said...

aisy nasiha...
cubaan yg ntah kali keberapa tuu...jgn jeles ajer..jom try buat...cer cuba cari mada..cik azue pun curi2 baking time wat kerja lain pada masa yg sama..