Followers

Friday, February 1, 2013

Pelangi Senjaku MENJADI lah wey !!!!

As Salam...

Dear Readers..

Sorry yer.. this week no jahit2 posting yer.. might be next week so on lah yer.. I am not in the mood..moody ajor memanjang bila duk godek projek yg satu itu.. huahaha...
Minggu nie sessi mengejeskan air liuer kowang yer.. AMPUN yer otai2 ku sekalian.. korang lagi very the very teror yer...
and untuk tidak melupakan diriku sendiri.. ai tepek sini step by step yg ai buat supaya lain kali tak silap lagi...so.. sesiapa yg terngejes liur tu.. sila salin n buat sendiri HOKEY..!!

korang ingat tak lagi kesah Pelangi (tak verangan) ku nyaris musnah?? entry last year dedulu?? Nie kes mencabar diri sendiri lah nie kowang... n see lah the result nyer...(Lompat2 bintang berkali2..n senyum sampai ke telinga..!!Alhamdulillah)

Sebelum di terbalikkan
Lepas diterbalikkan

Bedah Siasat
 As tak melupakan akan diriku sendiri.. here is the resepi..

Cara nak wat puding nyer..

sesudu besar gula pasir dalam loyang dan dipanaskan atas api sampai jadi karamel

Karamel yang terjadi dan disejukkan

3 biji kuning telur and 2 biji telur (Gred A)

Koyak sebati the telur2 sekalian

Tambah 70g gula castor + setin susu cair dalam telur tadi dan tuang atas karamel di atas n letak tepi

 Cara Buat Meringue nyer..
6 biji telur putih (3 dari  puding tadi,, n 3 yang baru)

pukul sampai berbuih gini

baru tambahkan 70g gula castor n  sesudu teh cream of tar tar / jus lemon pukul dgn kelajuan tinggi hingga jadi soft peak

berhenti memukul bila nampak bertanduk..

 CARA Nak buat bahan kek
3 biji kuning telur + 70g gula castor + 50ml minyak masak + 130 air

pukul hingga putih n gebu

masukkan 140g tepung gandum + sesudu teh baking powder (yg telah di ayak sebati) dan kaup balik sebati

masukkan adunan meringue 1/3 over 1/3 dan kaup balik sebati ke dalam adunan di atas tadi

bahagikan mengikut warna2 kesukaan anda

mulakan 3 sudu setiap kaler ditengah2 loyang dan utk pusingan seterusnya.. kurangkan jumlah sudu nyer...

 bakar secara bain marie atau water bath selama 60 minit oada suhu 150C (mengikut oven masing2 yer)


 lebihan adunan kita bakar dulu.. supaya kekanak ribena diam n ibu leh wat kerja lain..
ok lah.. hope korang enjoys yer with the view...happy Friday you all... n nanti ptg cik azue masukkan entry salam penghulu hari lain yer.. nak g opis dulu.. nanti mem marah ... muahaha...

wasalam..

17 comments:

Aisy Nasiha said...

Waaw..nampak menyelerakan... Nak sikit... Cik azue pun amik tempahan buat kek ke?2

Fiza Rahman said...

Cantiknya pelangi...sedapppp.

eymasu said...

waa..nmpak sedap..pos la kat sini..nyee..hehe..(^_^)DKDE

NinaAz said...

Sy pernh buat ni... tp xsecantik ini... cantiknyaaaaaaa!!!!

Kuazue Mohd said...

Aisy Nasiha..tak leh kasi.. dah..abish..cikazue amik tempahan kekanak ribena n chenta hati ku ajer..yg lain..sila tempah tgk gambar ajer yer...

Kuazue Mohd said...

Fiza Rahman..tq..sedappp...tapi budak2 nie kurang gemor.....

Kuazue Mohd said...

eymasu....nmpk jer sedap..tapi belum tentu sedap utk anda..tak leh nak pos..habis sudah...

Kuazue Mohd said...

NinaAz...tq..buat ler lagi dgn penuh kasih sayang..sure cantek juger t...

CeqGu said...

cik azue oiii lawanya warna kek pelangimu....cik azue guna pewarna brand apa....berapa titik guna tu....hamikkk berapa titik pun nak tanya.....berkenan la katakan hihi

Kuazue Mohd said...

Ceqgu..kita guna pewarna oil base yg ada kat bakery kat rawang nie...berapa titik? cek tak kira lah pulak...tapi selalunya cek bergantung berapa byk adunan..klu sikit..buh sikit..klu byk..buh la byk..tapi guna oil base nyer kaler..bukan water base ceqgu..buh la sikit2 dulu tgk kaler lagu mana jadi..plg byk pun pernah buh sesudu makan dlm satu adunan yg agak dlm 250g berat dier...

Izan Ishak said...

fuyoooo... tabik spring pada cik azue yg kek pelanginya sgt menggoda itu... izan nak try tapi sampai skrg blm sampai seru. dgn kekanak ribena yg ramai ni, cam kena sabar byk2 nak melayer satu persatu kek tu... huhu

* terima kasih byk2 ye jemput izan join GA tempohari. insyaAllah... izan bookmark dulu ye...

ros_reeza said...

sedapnya nampak.. kek dia pun elok je jadi :) cantik ..

Nastyna said...

telur kunen tu nak kena susun macam dalam gambar tu ker kak? (soalan minta penampar).

Kuazue Mohd said...

nastyna..sila lempang kiri n kanan anda...n welcome back to real story..

QasehnyaRania said...

wah,cantik warnanya :D
sronok kan bila buat sesuatu menjadi :D

Nour Adieb said...

ada lagi x? nak minta... sy x pandai wat :'( sobsobsob

K.Nor said...

cantik!