Followers

Tuesday, February 19, 2013

Perempuan Lindungan Kaabah...

As Salam...
Dear Readers...
Hari ni cik azue sharekan dgn kengkawan semua ttg novel yg cik azue baca on last cuti CNY itu hari..
Novel nie as usual berkisar ttg makan budi..membalas budi... percintaan...kawin terpaksa..org ketiga.. dan di akhiri dgn happy ending.....cik azue bagi review jer..jalan cita..korang baca sendiri lah yer...ngeh..ngeh..ngeh...
BUT my review adalah review dari maksud tersirat disebalik penceritaan yg tersurat dalam novel itu berdasarkan pemahaman cik azue yer....yg tersurat..korang Googling jer yer....kikikilalala...OK..
Title: as entry caption above

Karangan: Hana Ilhami
Terbitan: Karya Seni
Genre: Percintaan, Islamik
Ketebalan : 846 m/s (113 Bab)
Sumber: Ila (customized dept)

Novel ini berkisah ttg seorang muslimah (ustajah) bermuhajadah dlm mempertahankan akidah nyer...dalam mempertahankan agama yg di anuti nya..dalam mempertahankan kesucian cinta yg di anugerah kan ILAHI...serta cara bagaimana patut kita as muslim/muslimah menghadapi setiap musibah..baik yg bagus atau sebalik nyer...
Terkesan sedikit bila mana ustajah ini apabila ada unsur2 nafsu..iaitu bercinta..di ant 2 yg bukan mahram..membataskan percampuran itu dgn hanya berhubung melalui email tanpa langsung menalifon/ sms...pergh...in reality..klu ada insan begini..harap2 adlh...tabik spring beta..n pada masa yg sama...terasa berdosa nya diri ini...ok..lps tu.. kita di beritahu bahawa tanggungjawab memuslimkan seorang muslim yg tersasar adlh lebih dituntut...dan segala sesuatu haruslah meletakkan ALLAH dan RASUL paling utama...senantiasa berprasangka baik..dan redha...serta selalu lah bergantung harap pada Yang SATU...
bangun kerjakan solat mlm dan berdoa memohon hanya dari Rabb yg ESA...
huihh...korang baca lah..tak rugi..ada pengajaran di situ kalau di baca dgn mata HATI...klu di baca dgn MATA KASAR...yg boleh dinampak hanya kesah kawin paksa..di paksa..memaksa...n happy ending...
buat Hana Ilhami..tq..teruskan menulis novel2 islamik lagi...semoga usaha dakwah anda secara santai ini dpt mendidik lebih ramai remaja diluar sana ( remaja perempuan suka baca novel).. maybe boleh menulis utk menegur ttg cara pemakaian seorang muslimah sejati...n etc..just a thought...
apa pun betul..idup harus berlandaskan syariat..islam itu mudah..but jangan memudahkan yg sedia mudah.....what say u..??!!!

8 comments:

Ena's Palace said...

menarik buku nih...
byk pengajaran yg boleh diperolehi...nanti nak cari la..

:: Mrs.Eady :: said...

best..

eita said...

mesti menarik citer dia kan

CeqGu said...

Dulu cikgu suka baca novel, skrg kalau beli pun lambat btul nk habis baca

Hana Ilhami said...

Terima kasih atas ulasan dan terima kasih juga atas cadangan mengenai cara pemakaian muslimah.

In sya Allah, akan disentuh dlm novel yg akan dtg.

Apa yg baik dr Allah. Semuga kita sama2 dpt amalkan dan sampaikan. ;-)

nea lopah said...

Menarik kak novel ni. Insyaallah ada masa sy p cari lah. Tabik spring kat akak jugak. dlm bz menjahit ada masa baca novel.

Myra Jay said...

Menarik...
Boleh la nak p cari nanti :D

izan mama mia said...

menarik laa..nnt leh cari..tq