Followers

Thursday, January 16, 2014

Ya Maulana

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….

Dear Readers...

Hihihi,... jgn korang kata cik azue pulun baca novel dah la... dua hari turut 2 nie cik azue wat review novel... kah.. kah...kah...

LAMA dah baca nyer.... nie ha.. baru nak publish draft yang duk simpan dalam lappy nie... tak dak mood nak tulih... layan p lah..

tapi hat nie.. bes.. walau novel berat.. sila lah baca ya...

Muka Depan
Sinopsis kat muka belakang..


Judul : Ya Maulana
Pengarang: Hana Ilhami
terbitan : Karya Seni
Muka Surat : 1021ms (98 Bab + Epilog)
Harga: RM35.00

Watak Utama
1) Maulana Iqbal
2) Adra Liyana
3) Sumayyah
4) Rafiqi


Novel ni cik azue boleh bagi rating dalam 4/5... sebab yang sempurna itu milik YA RABB...
Buat anak muda mudi yang membaca disini.. review ni adalah disebalik penceritaan yang tersurat dari apa yang ditatap oleh mata kasar kita..
Penceritaan yang tersurat.. sila lah google ya... nuuu  kat atas nun... kat belakang buku 
BUT...
Tak rugi kalau korang spend time and some money to buy  this novel.. banyak guidance yang ada di sini.. but bukan semua orang baca akan dapat apa yang ingin disampaikan oleh seseorang penulis itu... so.. lain org .. lain pemahaman nya...

ok.. berbalik pada novel ini, ini ulasan dari cik azue ya..

Novel ini adalah novel CINTA.. KISAH CINTA antara dua insan.. tetapi ini novel cinta berat. Perlu baca dengan mata hati.. tabik spring buat penulis ... sama ada ini catatan kisah benar or contengan sahaja.. but penuh kajian.. sarat dengan ilmu...
mungkin pada yang mengejar cinta romantik ala-ala "sebenar nya saya isteri dia"....kisah sebegitu tiada di sini......novel ini agak mencabar minda ketika membaca nya...banyak maksud tersirat disebalik tersurat...dimana jika dibaca sepenuhnya... novel cinta ini sebenarnya mengajar kita agar mencintai ILAHI dan rasul itu sendiri dari segala nya... (sesuatu yang perlukan mujahadah bagi pengejar cinta suci ini)

Novel ini menonjolkan cara Rasul dan sahabat berpakaian ... cara pemakaian sempurna agar aurat terpelihara..(cik azue pernah komen dalam review novel Perempuan lindungan Kaabah di SINI.. n alhamdulillah..di dalam novel ini ada digambarkan contoh pemakaian wanita moden jahil dan pemakaian menutup aurat sepenuhnya.. but cik azue tak mampu nak meninggalkan dua biji mata shj buat masa sekarang ini... mujahadah ku masih jauh untuk mencapai redha dan cinta Ilahi..)

Novel ini juga mengetengahkan penceritaan tentang para huffaz...cara bagaimana memohon ilham dan petunjuk apabila berada dalam satu-satu situasi..yaitu dengan cara mengerjakan solat sunat istikharah dan menyuarah (meeting and discuss)....
diceritakan juga tentang kisah solat witir dan kaitan dengan para hafiz serta keperluan solat istikharah dalam sesuatu urusan...

mmmm.. kalau nak tulis.... BANYAK... tapi... itu sahaja yang boleh di taip oleh jejari cik azue.. harapan cik azue.. lain kali penulis... sila tulis lagi nooh.. i tak sabar nak tunggu buku baru kamu... i dah tau U sedang tulih buku baru.... kikikiki....
cuma satu jer yang cik azue nak tanya penulis..

"Siapa Sumayyah...??!!! dan siapa HANA ILHAMI??!!!

jeng.. jeng..jeng......
if nak idea lagi... still macam kita hang out tu.. i boleh jer kasi idea.. sebab i ni malas nak mengarang.. dah lama benti menulis formal.. i tulis merepek2 ajer skrg nie..

ok lah.. got to go.. 

adious.. 

wasalam...

*ppppssssttt.... dah lebih setahun baca novel Wedding Breaker @ Ariana Ros tu... len kali lah cik azue bagi review noh... I tak suka sebab dia gambarkan yg TENGKU2 semua kureng ajer... hihihi.. len kali na.. tataa...*
 *********************************************************************************Berminat untuk melihat atau mendapatkan hasil kerja tangan cik azue.. jom lawati FB : https://www.facebook.com/KrafTanganKuazue

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi

Muhammad Taufiq said...

Hye, saye selalu baca blog awk. Kalau awk ade mase singgah la dan follow la blog saye :) http://awksweetgitu.blogspot.com/

lizz said...

bila baca sinopsis macam tertarik nak beli novel ni..saya dah lama tak layan novel nih...

Ainim Suju said...

saya pun ada beli novel baru tapi belum sempat baca pun..

Anonymous said...

all the time i used to read smaller posts that also clear their motive,
and that is also happening with this article which I am reading here.



my homepage :: how to do evening makeup

Hana Ilhami said...

Salam. Terima kasih atas review.

Sumayyah hanyalah satu watak ciptaan Hana Ilhami. Hana Ilhami pula ciptaan seorang hamba yg dicipta Khaliqnya. Jangan disamakan fantasi dengan realiti kerana selalunya realiti tak seindah fantasi. Apa2 pun yg baik jadikan ikutan yg buruk jadi sempadan. Semuga bermanfaat. ;-)

asha hana said...

breakfast mcm omputeh. haha hana follow sini jugak, #323 :)

asha hana said...

breakfast mcm omputeh. haha hana follow sini jugak, #323 :)

lieyalatif said...

alamak...english bekpes...lieya suke heheheh....budak2 pun suke kan cik azue...

oo cik azue buat name tag sulam yeak....nanti tahun depan leh laa order....tahun ni dah ade....

zah.i said...

Siapa kuazue?