Followers

Monday, January 13, 2014

Petua...petua Plsszz..

Assalammualaikum...
Dear readers...

Bersiaran dari hp ajer.....
Dari opis nie...menyampah beta tengok tanda nih...(sila tgk pic kat bawah nun..)
huhuhu
kejadian ini berlaku tengah hari semalam...last gorengan ikan ..duk sejat minyak tepi kuali n dah tutup pun api...tup tup tup..ntah dari mana n ntah apa sobab...minyak ni meletups...habis terpercik kat jari tuuu...huhuhu...biasa lah memasak kena percikan minyak...tapi kalau nak tau...kena tmpt lain...even terpercik ke muka hatta ke mata pun...cik azue boleh sading lagi tahap kesakitan nya....but....kena area ni...bergenang juga lah air mata.... .sakit oooooo....
so cik azue pun ngadu lah kat chenta...kut2 mcm dlm wayang...dia mai baca doa ka...tiup ka......huwaaa...
itu semua mimpi di siang hari ajer...huawaaaa..
boleh dia kata sayang dia angan-angan or lalai or cuai time wat kerja ..huwaaa....tak romantik langsung lah dier...huhuhuhu...
dulu kan .... kalau ada mak n ayah..habaq kat depa berdua sure depa baca ayat tawar... habaq kat my chenta hati.......jgn kan doa tawar...tiup...hembus.....boleh dia kata sayang dia angan angan...cuai...
huhuhu..nak lari lah duk sembam ataih katil...kikikiki...
moral of the story....jgn terpebgaruh sangat dengan cerekarama or slot drama tv hatta novel...this is reality..which kalau baru seminggu dua kawin..kut2 la dia amik pot..ni dah makan belas tahun...tahan pot buh ayaq n rendam tangan la sendiri...kikikiki...
enough...enough....i kenal u chenta...walau nampak macam x romantik waktu ni ( tapi i tau u cover ur cuak sebenar nya kan..tapi u risaukan...bila tgk mcm x seriyus....tu sbb u ckp i angan2 kan...)...tapi cukup la hanya beta sorang yg tahu...tak gitu??!!... huhuhu... i lop u..!!!
berbalik my request....
Kawan2 any petua tak nak hilangkan rasa pedih di makan minyak panas ni ha...mana lah tau..kut2 kena lagi....(x pa kena di donia..cer cuba bayangkan..kalu gini azab yg kecik pun x leh tahan... di sana..??)..
dulu kena ada mak atau.ayah..ngada..g tau..mak or ayah tawarkan..jampi..hembus..last2 leh x coti masak...now nak kena menuntut la..x dak dah tmpt nak manja2 huhubu..dgn kawan2 ja lar.. (pandang ats sambil kebil kebil mata)
serius... kena area ni..sangat sakit..mungkin sini lebih lembut kut..byk saraf...
huhuhuh....
terima kasih ya kawan...

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

anum nk bg pun x tau

Fashion Twister said...
This comment has been removed by the author.
Mel said...

aloo..sabo ye kak. biasanya mel kalau kena minyak panas, terus sapu minyak gamat. berulang kali sapu..pas mandi ke, cuci pinggan ke, selagi dia sakit, slagi tu mel akan letak minyak gamat. Memang takkan ada gelembung pun.pastu nanti dia akan kering sendiri dan kulit mati akan terkupas sendiri. Memang xde kesan atau parut langsung. kalau tangan pijar, minyak gamat la mangsanya. Banyak stok minyak gamat kat rumah ni..ehehe..

Suzie said...

Kalau ada nutrimoise ( x ingat ejaan dah )dr cni ok juga. Sejuk je ....kalau saya kdg letak serbuk teh. Yg lain x pernah try la pula

nurbijen said...

saya biasa letak ubat gigi sbb ubat gigi kan sejuk berangin... lega la sikit... kadang2 letak juga garam... rasa pedih jap, tapi cepat juga hilang...
Kalau berdasarkan ilmu first aid, kena lalu tempat tu pada air pili paling minimum 10 minit... lama kot nak tunggu 10 minutes :)

rostina76 said...

uish!!!!aku cam terasa2 pedih kat tangan & dlm hati sekali. kik3x….tule berangan lebih. btw kalau aku buh ubat gigi gak masa mula2 kena bagi sejuk & hilang pedih. pastu lu gelembung tu aku buh minyak gamat. bila nak buat keja terpaksa pecahkan air bisa & tampal plaster yg dah buh minyak gamat. huhu!!!!pedih weh