IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….
Apa kes nie.. ampun… lama hilangkan diri bukan nya BZ tapi keadaan kesihatan yang tak begitu mengizinkan…. Huhuhu… nak wat cam ner kan… REDHA ajer lah kan… tak pernah hayat cam gini teruk batuk2 nie menyerang cik azue… hik2..
tapi sblm tu cik azue stori kisah sblm cik azue sakit tu…hari jumaat lepas (18/3/11)..lepas sembang2 YM dgn kak ummi.. cik azue pun meng ‘ganache’ le kek coklat kukus…
Hik hik hik.. tak sempat nak leveling la kak ummi sayang oiitt.. bebudak nie tak sabau nak makan dah.. so curah ajer la… cam gambau nie.. nie pun dah hilang kena tolan….
Beh tul kek kukus nie.. sedap pun sedap.. tapi cik azue menderhaka sikit dari resepi asal disebabkan bahan2 itu jer yang ada stok.. perabih dulu la stok lama tu yer..,..
So nak tau resepi nya.. as usual Resepi dari dapuq kak ummi yer….
KEK COKLAT KUKUS
Bahan A:-
- 1 cawan susu cair (cik azue guna 1 ½ cwn fresh milk coklat)
- 1 cawan air
- 1 cawan mentega cair (1/3 cawan minyak jagung)
- 2 cawan gula perang (letak 1 1/2 cwn je.. )
Bahan B:-
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan serbuk koko (belasah ajer guna cap MERIAH)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (dikacau rata):-
- 1 biji telor (Teloq gred A)
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan Krim Coklat (Ganache):-
- 1 cawan susu pekat
- 2 sudu makan serbuk koko
- 2 sudu makan mentega
Cik azue laks guna 100g milk coklat (tokey cekelat guna coklat la kan,.. hik hik) + ½ cawan fresh / whipping cream
Panaskan cream , masukkan coklat, dah cair coklat, masukkan 2 sudu besar minyak… (nie kes mentega / margerin tak der la nie)
Cara Membuat Kek:-
1. Panaskan kukusan.
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel. (Cik Azue Siap tapis g tak mo bergentel.)
5. Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan. (Cik azue Tuang je dalam Tupperware 4 segi microwave tuu jer – malas nak cari baking paper ntah letak mana dah sorok dari bebudak nie nak wat kapal… hik hik..)
6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek) – Terbukti kak ummi.. memang sikit jer merekah.. tapi kena api perlahan sangat gitu…
7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
Cara Membuat Krim Coklat:-
1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.
So kengkawan.. kalau nak resepi asal.. leh la ikut resepi kak ummi yer.. kalau nak version cik azue yang kurang manis tu.. sila lah ikut yer…version cik azue hat kaler nie tau.. tapi nak g tau.. menjadi kek nie.. beh… n bak kata hazim n haziq.. PALING SEDAP.. yang lain tu sedap .. tapi yang nie LAGI SEDAP… hik hik hik.. pengomen tegar cik azue tu.. ikhlas tau komen budak2 nie.. tiap hari makan kek nie.. sib baik buat ikut sukatan asal.. selalu cik azue separuhkan ajer.. tapi kali ni wat sukatan asal.. so ada la lagi berbaki derang duk ulang makan balik taska…
K lah.. cik azue sambung esok.. mata nie tak leh nak buka dah nie.. dah tersasul taip nyer… kesan ubat yang amik tadi..
Apa pun.. pada yang doakan kesihatan dan kesejahteraan cik azue.. hik2.. terima kasih tak terhingga…terharu cik azue.. Insya Allah.. ada rezeki.. sehat la cik azue.. n nanti leh la start wat / bisness kedai coklat cik azue yer.. pada yang bertanya nak mengorder.. maafla.. cik azue tak mo la berjanji… nanti dah ok.. cik azue start update gambar yang belum update tu.. maksudnya cik azue dah start operasi lah yer…
Hingga ituew..
Adios.. hasta la vista..
Kuazue Mohd..
No comments:
Post a Comment