Followers

Wednesday, October 27, 2010

Aktiviti hujung minggu (23 Oct 10) kami - XTVT masak2 + makan2 (part 2)

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….  


isk..isk..sambung balik daa... hhehe kali nie cita ttg makan mlm kami... dasat.. demam-demam.. ibu bangun gak sbb dah janji dgn bujang tu nak masak ayam panggang aka grill ciken...

so nie la hasil air tangan org demam...
nie resepi ciken grill tu..
tak der sukatan yer.. agak2 ikut banyak mana ayam yang kita guna...

Bahan perapan
~ halia
~ bawang merah, puteh n besar
~ lada hitam
semuanya dikisar halus n pastu curah je kat ayam yg dah di cucuk dgn garfu.. lepas tu 
add in
~ mayonis
~ madu
~ sikit ja gula kalau nak.. kalau tak tak perlu sbb dah ada gula
~ sikit kicap manis / masin
~ kiub ayam


gaul semua n perap selama 3 - 4 jam.. pastu bakar je dlm oven or microwave sampai turn to gold... 
SIAP.


Mashed Potato


4/5 biji kentang, basuh, buang kulit n potong kecik.. n rebus sampai empuk.. lepas tu buang air nya n terus panas2 tu di lecek.. add in marjerin/mentega n susu segar or susu cair, + sedikit lada sulah.. SIAP.

GRAVY nya lak..


~ lebihan perapan ayam tadi or, 2 cwn stok ayam or 2cwn air + 2 kiub ayam
~ susu segar or mayonis
~ lada hitam n serbuk ladanya
~ bawang besar
~ kicap manis
~ mentega 


blend semua yg di atas n didihkan.. pastu masukkan tepung jagung.. kasi pekat n perasakan garam gula...


SIAP.. n di curah atas ayam sekali yer...


COLESLAW
~ kubis di parut
~ tomato juga di parut
~ apple di potong kecil
~ tomato suka la nak letak idak
~ mayonis
~ sos thousand island.. kalau tak der leh tambah sikit cuka or perahan limau..


cara: gaul jer semua n simpan dlm peti ais.. LAZAt..


so nie le makan malam kami malam tu... yg pasti dua bujang tu makan tak ingat dah.. malu I nak letak pic derang makan - makan tanpa berbaju.. sbb panas gamak nya bila dah telan black pepper nie.. wakakaka..


tak habis lagi nie.. ada lagi.. desert lak.. tunggu ya.. part 3 nya..


Till then....Insya Allah...

Thanks God,  ...... Alhamdulillah....

Wasalam....,





Aktiviti hujung minggu (23 Oct 10) kami - XTVT masak2 + makan2 (part 1)

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….  


Pe kabor semua.. heheh dalam duk sebuk2 tak sehat nie.. cik azue sesihatkan diri memasak gak ler wat 2 budak bujang kat umah nun.. nie xtvt hari sabtu lepas.. baru nie naik N3 nya.. apa pun.. layanz jer yer....

Menu minum petang ... TADA....

Gelak bila ingat kisah nie.. yer la bebudak 2 nie mana le penah nengok IBU nya wat sendiri cendol... ha bak kata org kedah PERAK la.. bukan negeri PERAK lah yer...yg bermaksud JAKUN la.. sian la bebudak tu.. so hari tu di waktu yang sama.. HUJAN tersangat la lebat nyer.. tapi tibai ajer lah.. CENDOl + kidney beans.. sodap gak yer... tengok la aksi derang tu... 
so sapa nak resepi.. ni kita share lagi resepi nie... resepi dari kawan2 blogger.. TERIMA KASIH ya semua...

Homemade Cendol
Bahan2..
1 cwn tepung beras
3 cawan air (blend sekali dgn daun pandan kasi wangi)
2sk air kapur
pewarna ijo kalau nak kasi warna ijo pekat..

Cara
Gaul tepung dgn air dulu jgn kasi ketul2.. pastu masak atas api.. kacau sampai likat n berkilat.. kalau berkilat maksudnya tepung dah masak la.. panas2 tu masukkan dlm acuan maruku n tekan masuk dlm bekas ada air puteh inside.. heheh.. jadilah cendol nya.. 

Boleh la nak makan dgn air gula melaka +  kidney beans + jagung manis or.. nak kisar wat ABC dulu n tambah cendol nie pun boleh... apa pun kita yg bikin.. ikut sesedap tekak kita lah yer...

k lah .. got to go.. nanti 2 cik azue sambung lagi part 2 n 3 nya kalau ada.. lotis dah nie.. nak menyambung cekelat ku.. nanti tak siap lak.. NANTI yer.. 

Till then....Insya Allah...

Thanks God,  ...... Alhamdulillah....

Wasalam....,
 

Friday, October 22, 2010

Penenang Jiwa.. "Sandaran Hati"

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 







Salam...

Kali nie kita layan lagu nie plak...  
Bila dengar lagu nie.. just ingat Al KHALIQ.. insya Allah tenang...


LAYANZ...

Till then....Insya Allah...

Thanks God,  ...... Alhamdulillah....

Wasalam....,

Thursday, October 14, 2010

Kek Pisang... aka cuci sesawang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 

 Fuih... berabuk benor.. penuh dah encik n cik "spider" wat renda... heheh..
K lah utk acara sapu sesawang.. kita layan kek pisang cara cik azue.. tapi kalau omak yg buek nyer lagi la marvellous... hehehe..


Resepi asal dari kak ummi  tapi entry bila.. ntah ler.. dah lupa.. dah lama di simpan dlm koleksi.. apa pun tq kak coz kongsi resepi sempoi nie..

Resepi asal nyer: - 


KEK PISANG SEMPOI
  • 150 gm pisang emas / 6 biji pisang emas (bawa belayar) - lecek
  • 180 gm tepung gandum ( 200gm tepung gandum – sbb cam lembik jer )
  • 180 gm gula perang/gula castor ( 50g gula perang, 50g gula castor – just nice the sweet sbb pisang dah manis...)
  • 3 biji telor (guna gred B)
  • 120 ml minyak masak
  • 1 st ovalette (1 sudu teh bread softener - kes malas nak beli.. belasah ajer...)
  • 1 st soda bikarbonat
  • 1 st baking powder (1 sudu teh bread improver - la dah abis baking powder)
  • secubit garam
  • setitis dua esen vanila - kasi harum lagik ! 
  • tambah sikit dgn almond flakes n kismis - utk makanan otak... 
CARA
  1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
  2. Gaul hingga sebati dan nampak putih.
  3. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak.
  4. Bakar pada suhu 180C selama 40 - 45 minit. (kena reduce heat - terhangus da top dier.. hehehe)
(*Pastikan adunan memenuhi separuh loyang sahaja, kerana kek akan naik hampir sekali ganda lagi)



* yg tulisan warna nie cik azue alter.. sbb tak cukup bahan n terlebey liquid..

 the making....
 Lecek pisang dulu...

 Campuq semua da... gaul sebati..

 1st lepas gaul...

 gaul sampai agak puteh ..

 Baking time....

 sejuk time...

  testur kek nya......

Rasa kek nie... sapa yg rasa jer leh komen...tapi kalau makan waktu suam2 tu.. tak leh cakap ler....
so nantikan cerita kami yg seterus nya....


Till then...

Wasalam...
Kuazue