IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….
Kali nie crita ttg pudding jagung cocktail … pergh… masa memula makan pudding nie.. masa umo cik azue dalam 22 tahun dulu… time raya haji… kat kampong ipar kat JOHOR… kakak dia yang buat.. wah punya sedap.. 2nd time.. kawan buat masa kita orang kerja kat Melaka… n pas tu seterus nya.. cik azue wat sendiri la … sendiri buat n sendiri makan sampai tak boleh makan.. nie buat la lagi…
Bahan2 nya..
¾ cwn tepung jagung
¼ cwn tepung kastad
Air secukupnya
Jagung secukup rasa…
Utuk badan pudding nie… kita campuq semua n kacau atas api sederhana sampai berkilat.. kalau dah kering air tapi tak gak berkilat leh la tambah air lagi.. n kacau g sampai la berkilat.. kalau tepung tak berkilat.. maksudnya tepung tak masak lah tu….. kalau nak makan pudding yg tak der kuah.. kena letak lah gula yer.. kasi manis… dlam setengah cawan ke.. ikut selera sendiri ya…
So utuk kuah cocktailnya… cik azue tak der gambar sebab amik ready made balance BBQ tempoh hari…
Bahan2nya,
1 tin fruit cocktail
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung jagung
Lain2 nak campuq nata de coco.. jelly.. ikut tekak yer..
CARA… satukan air fruit cocktail n susu dalam periuk..kalau tak mahu guna air fruit cocktail tu.. bolehla.. tambah gula secukup rasa..… atas api sederhana,.. masak sampai mendidih… dikacau selalu…bila dah mendidih.. masukkan bancuhan tepung jagung… n kacau lagi… kalau pekat sangat.. leh tambah air sikit… air panas ler.. n pas tu masukkan fruit cocktail , jelly, nata de coco n bagai… sejukkan semua nya…
Pudding ne sedap dimakan sejuk2…
Habis dah cita….
Kuazue