Entri: #173
Teks: Azuriyah Mohamad
Foto: Azuriyah Mohamad
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI
Zulkaedah 12, 1437H
(15 Ogos 2016)
Salam kasih sayang buat kalian yang masih sudi bertandang. Isnin kembali bertandang. Diharap kalian sihat selalu hendaknya
Gambar di atas, dinamakan kuih serabai. Kalau di Pulau Pinang, terutama di gerai Pasar Taman Tun Sardon, Gelugur, ia dimakan bersama kaya.
Sedap. Nikmat bagi yang pernah merasa. Tapi kali ini cik azue buat serabai cicah dengan kuah durian.
Bagi yang pertama kali tahu akan kuih ini, kuih ini seakan apam nasi versi bakar atas dapur gas.
Kaedah pembuatannya pun ada dua. Satu hanya menggunakan tepung beras dan tepung gandum manakala yang satu lagi menggunakan tepung beras dengan lebihan nasi.
Lain kali cik azue tulis resepinya ya.
Ini acuan serabai. Kalau nak masak lempeng pun boleh juga. Nanti kita cuba ya.
Acuan ini semasa cik azue beli berharga RM10.90 di kedai bernama 'Pasaraya Cowboy' Bandar Temerloh, Pahang. Lama sudah dalam simpanan dek hambatan rasa sakit perut, lalu hanya kali ini baru berkesempatan untuk mencubanya.
Ini kejadian bilamana adunan dimasukkan ke dalam acuan. Guna dapur gas sahaja dan ketika masak, perlulah ditutup dengan tudung periuk ya.
Oklah, nanti sambung.
Cik azue rasa perut bagai kena torehan sekarang ini.
Hingga itu, wasalam
Teks: Azuriyah Mohamad
Foto: Azuriyah Mohamad
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI
Zulkaedah 12, 1437H
(15 Ogos 2016)
Salam kasih sayang buat kalian yang masih sudi bertandang. Isnin kembali bertandang. Diharap kalian sihat selalu hendaknya
Gambar di atas, dinamakan kuih serabai. Kalau di Pulau Pinang, terutama di gerai Pasar Taman Tun Sardon, Gelugur, ia dimakan bersama kaya.
Sedap. Nikmat bagi yang pernah merasa. Tapi kali ini cik azue buat serabai cicah dengan kuah durian.
Bagi yang pertama kali tahu akan kuih ini, kuih ini seakan apam nasi versi bakar atas dapur gas.
Kaedah pembuatannya pun ada dua. Satu hanya menggunakan tepung beras dan tepung gandum manakala yang satu lagi menggunakan tepung beras dengan lebihan nasi.
Lain kali cik azue tulis resepinya ya.
Ini acuan serabai. Kalau nak masak lempeng pun boleh juga. Nanti kita cuba ya.
Acuan ini semasa cik azue beli berharga RM10.90 di kedai bernama 'Pasaraya Cowboy' Bandar Temerloh, Pahang. Lama sudah dalam simpanan dek hambatan rasa sakit perut, lalu hanya kali ini baru berkesempatan untuk mencubanya.
Ini kejadian bilamana adunan dimasukkan ke dalam acuan. Guna dapur gas sahaja dan ketika masak, perlulah ditutup dengan tudung periuk ya.
Oklah, nanti sambung.
Cik azue rasa perut bagai kena torehan sekarang ini.
Hingga itu, wasalam
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment