Followers

Wednesday, October 23, 2013

Suami Ekspres

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
 IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…


Dear Readers...


"Bila cinta bertemu, bicara menjadi kaku. Cukuplah hati kita yang bersatu demi DIA yang SATU"


title: As post Title
Penulis: Fieyta An Nisa
Terbitan : Penulisan 2u
Sumber: Liyana Nasrin (Pinjam lagi weyh..tq)
M/s: 540 pages (65 bab)
Genre: Islamik Cintan Cintun

Hero: Faris Ar Rayyan (Lecturer kat Uitm Kuala Pilah)
Heroin: Adriana Qistina (Student kat Uitm Kuala Pilah)


Adriana Qistina adalah seorang gadis yang masih lagi dalam kursus diploma nya telah di temukan jodoh dengan Faris Ar Rayyan oleh bapa nya atas sebab mereka (ibu bapa adriana) akan berhijrah serta terpesona dengan tingkah laku si Faris ini yang mana merupakan anak kenalan si bapa tadi.
Mereka berkenalan hanya sebagai student and lecturer dan setelah di khabarkan ttg jodoh yang di atur barulah mereka bersemuka... dan kedua nya bersatu kerana restu kedua orang tua..
Seusai majlis pernikahan keduanya, ibubapa adriana akan berangkat ke Jepun dan sebenarnya kedua nya telah berhijrah ke alam sana.. alam Baqa.. padan lar si bapa beria mencari penjaga buat si puteri tunggalnya...

Dalam novel ni.. penulis menceritakan tentang bagaimana sebuah keluarga harmoni terbentuk berlandaskan BAITUL MUSLIM.. serasa macam nak ulang semula kisah ku di Universiti.. cis.. perah santan.. mana mau nyer.. udah2 ler ... stop it..
dalam novel ini.... di ceritakan bagaimana nak membina sebuah baitul muslim...bagaimana pasangan harus merai kan pasangan masing2 supaya hubungan suami isteri terus kekal mesra..
macam comel sangat bila mana si suami acap kali berkata.. isteri solehah nya...dalam setiap butir bicara nya... nih yang nak praktik wat dua jejaka baru nak enchem tu... "my anak soleh".. 
mm apa lagi..
dalam novel nie juga banyak di selitkan tentang sirah Rasullullah...tentang hukum.. tentang hubungan dengan Allah...

huiihh.. banyak la... tak tertulis cik azue.. baik korang p beli n baca... bukan apa.. banyak sungguh yang kita boleh amik panduan such as..bagaimana nak menghargai pasangan.. bagaimana nak kekal dalam mood bercintun selama nya... dan lagi... untuk menjadi ibu bapa ni perlu banyak belajar... sejujur nya.. walau pun hanya dalam novel... me envy pada watak mak n ayah si FAris... sungguh mereka ini orang yang berilmu...
huuiihh... bagaimana kah nanti kedua jejaka itu bila besar nya...


oh ya... yang tersirat disebalik yang tersurat ... hidup kita nie... role model nya Rasullullah... dan hidup kita juga haruslah buat apa pun kembali kepada Rabb...dan akhirnya... bila baca novel nie... cik azue rasa.. banyak nyer yang cik azue jauh.. jauh dari sebuah keluarga muslim.. baitulmuslim... 
dan dari novel ini juga cik azue kenal ustazah Fatimah Syarha .. kenal akan novel nyer.. "Cinta High Class"... akan cik azue g terjah n cari stok buku ni akhir bulan ni In Shaa Allah...
dan dari novel ini juga cik azue tahu... 
"Huaarrrghh.. banyak nyer yang cik azue tak tahu ... "
so me harus menggali ilmu lagi...semoga dipermudahkan..

buat Liyana Nasrin.. tq for this lovely novel... sangat romantis dan sangat sweet jalan cerita nya... in shaa Allah kita sama2 praktiskan dalam kehidupan kita yang sekejap sahaja ini...

Buat Fieyta An Nisa... Tahniah.. sebuah novel yang best even though ke arah islamik sikit.. but still boleh jadi guide buat pasangan berkahwin...serta bakal berkahwin.. no kapel2 sebelum nikah yer anak2.. adik2 n kawan2.. kisah kita dedulu... semoga Allah menurunkan Rahmat dan mengampuni dosa2 kita...dan semoga pasangan kita menjadi kan kita lebih hampir dengan ZATNYA...
sungguh pada cik azue.. penulis nie sebelum menulis dia nie ada mengkaji tentang kehidupan dan keperibadian Rasullullah dan semua yg dikaji di hamparkan dalam bentuk novel islamik romantis ini... dan sesungguh nya.. Rasul kita itu adalah orang lelaki paling romantis yang pernah cik azue di gambarkan.....
wallahu'alam...

oklah... habih sudah..

wat penulis novel ni.. kalau terbaca.. meh komen sikit...dan semoga anda terus berkarya n sukses...

oh cik penulis... what say you?

daaa...

*pssttt... hari ni i buat kan nasi (tak verapa nak )lemak kuning.. ayam rendang (tak berbuah) dan bengkang roti as our santapan tengah hari nanti kat opis.. jangan ada budak2 nie yg sentap tak cukup makan dah... muahaha... ...*

5 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

ok

Kakzakie said...

Novel yg begini sesuai utk dihadiahkan kepada org. Bagus juga nampak gaya dari sinopsis yg Azue berikan ni. Kakak belum pernah baca lagi...

Nurzakiah Hanum said...

:)

Ainim Suju said...

rajin baca novel ya

Fieyta An Nisa said...

Thanks awk sudi review SE :) terharuuu ni. hehe ;) mohon terus tembak doa untuk nisa. menghunus pena dakwah buat ummah !! :D

:) <3