Followers

Sunday, October 20, 2013

Aduhai.... "Hikayat Cinta Si Pematah Hati"...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….


Dear Readers.....
Hilang banyak hari... malas tul nak wat update .. ntah le kenapa.. so.. sempena nak menghilangkan ketidak adaan mood nie... meh layan novel review nie ya...


title: Macam Dalam Picture tu noh
Penulis: E-Man Sufi
Terbitan : Karya Seni
Sumber: Liyana Nasrin (Pinjam lagi weyh..tq)
M/s: 1050 pages (92 bab - tidak termasuk Prolog & Epilog)
Genre: Cintan Cintun


Nak baca my review...??? mmm best... best lar sebab leh baca semua pages tak langkau2... hahaha...and dihabiskan dalam tempoh 5 malam berturut2...

oh ya.. sebenar nya time cik azue wat review nie.. cik azue dah kelupaan sikit jalan ceritera nyer.. al maklumlah .. dah lama benor baca nyer.. tapi yang tak leh lupa tentang "hantu Karipap Pusing" tu lar.. haha..
di sebabkan cik azue ingat2 lupa... cik azue review lar serba sikit ajer yer..

Hero novel nie adalah En Rayyan Raiqarl (tetiba teringat kat raiqarl stoberi karipap kat Astro Ceria... mauahaha..) dan heroin nyer adalah Cik Warfeen Wardah..Second hero..en Daniel Elhan  dan 2nd heroin adalah cik Tengku Zarynn..

Kisah tentang rayyan (cik hantu karipap pusing seperti yg digelarkan oleh cik heroin) yang kembali semula ke kpg dia dibesarkan dgn adik perempuan nyer Valqis dalam suatu bulan puasa.. singgah beli karipap pusing dan dari situ la mereka berdua nih berkenalan dgn si wafeen n nenek nyer..si pembuat karipap pusing tegar..

masa nih wafeen dah bercintan cintun dengn Daniel Elhan, iaitu adik tiri kepada rayyan (rayyan n val satu mak n ayah, daniel lain mak n ayah if not mistaken. n mak dia kawin dengan ayah rayyan & val)..

rayyan n wafeen ni sebenarnya pernah sekolah sekali maas kecik2 dulu n rayyan dulu pernah jadi hero buat wafeen masa ada org kacau wafeen... n sebagai balasan nyer wafeen bagi rayyan karipap pusing.. rayyan suka makan gula2 n eskrim waktu hujan n wafeen tukang kutip sampah yg di tinggalkan rayyan.. lepas tu mereka terpisah sbb rayyan kena tukar sekolah...

bla..bla..bla... rayyan buat taktik kotor.,. rampas wafeen dari daniel n zarynn kawin dgn daniel n wafeen kawin laks dgn rayyan...

weh.. penat nak taip...

lepas kawin.. wafeen terpaksa berpisah dgn rayyan tanpa bercerai berai atas sesuatu perkara n kemudian rayyan n wafeen live happily ever after...

tapikan... wafeen ni suka bunga matahari... cik azue pun suka juga.. suka sekali dengan bunga ros n anggerik... anggerik desa lagi.. kah2.. kah.. apa motip nak bagi tau juga???

ok.. itu review tersurat... moh kita review yang tersirat plak.... even though cik azue bukan sasterawan n tak pernah amik subject sastera masa form 4, 5 n 6 dulu.. me orang sains tulen ko..

kalau ikut penulis novel nie..yang tersirat dalam novel ni yang cuba disampaikan adalah...jangan suka bertindak tanpa berfikir dengan rasional terlebih dahulu... hidup perlu berlandaskan ajaran agama dan sifat hormat menghormati di antara yang muda dengan yang tua dan erti setia kawan antara kawan, sahabat, saudara mara...

beh la jalan cerita yang digarap dalam novel nie.. kalau korang baca pun korang leh senyum2 sendiri.. or adakah kerana cik azue yang dah over perasan.. dah menjadi salah satu di antar watak2 yang ada dalam novel nih.. hahaha apa pun.. tepuk dada... sila lah baca sendiri ya..

oklah.. nak masuk maghrib sudah... me nak siap2 .. esok pagi in shaa allah kita jumpa lagi.. tu pun kalau sempat... kalau ada masa.. t cik azue wat draf n auto publish novel review yang bertapuk dalam lappy ku itu...

apa pun... hidup biarlah berlandaskan akal n nafsu berpandukan kitab suci AL-Quran Al Karim dan Sunnah Rasullullah..
akhir kalam... tak salah kalau nak baca Novel.. bukan semua novel itu bersifat LAGHA (melalaikan) dan selalu nya kita lah yang di lalaikan oleh Novel.. so .. piki..piki lah sendiri ya...

wasalam..



2 comments:

Aisy Nasiha said...

Lawa lawa nama watak dlm novel ni...

Kuazue Mohd said...

Aisy Nasiha...kans..cantek nama derang...boleh lar wat spare nama kut terlekat n melekat bakal2 mujahid akan dtg...
:)