Followers

Friday, November 28, 2014

Entri # 102 : Mesin Penyambung Nyawa; Cabaran RM1 Seorang

Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi Peribadi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
 DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Salam kasih sayang buat semua.
Satu malam tidur tak mahu nyenyak. Tidur malam serasa ada lagi benda yang belum selesai. Allah.. berat sungguh ujian kali ini. 
Apa sebab diberi ujian ini tidak lah ku tahu. Barangkali ini jawapan pada keluhan yang sering dirasa bila diuji dengan sakit tangan kejap, sakit kaki kejap, sakit perut kejap, sakit itu dan ini kebelakangan ini. Masa mula dapat, hati rasa " Alahai.. macam mana ni?"
Nak berdiam diri, memandang sepi atau bangkit untuk tolong diri sendiri? 
Allahurabbi, ini jawapan pada setiap munajatku lewat hari? Ini juga jawapan buat daku yang bercita-cita ingin berbakti, menginfaq membantu pada yang memerlukan.
Di saat terasa ada kekangan dalam kehidupan, Allah beri satu ujian kecil yang nampak kecil tapi berat dihati kalau dibiar sepi.
Lantak lah apa orang lain nak kata. Terasa ada bebanan tak terlaksana andai cik azue membiarkan kisah ini begitu sahaja. Gapailah, capailah, mungkin ada sebab dia diketemukan dengan cik azue tika dan waktu ini.

Mesti kalian bingungkan. Baik, ini ceritanya.
Suatu hari dek kerana cik azue menerima bertalu-talu pm dan pesanan di talifon tentang tempahan cenderahati yang tidak dapat dipenuhi, maka cik azue memuat naik tawaran pada satu 'group' karyawan yang cantik-cantik hasil kerja tangan mereka, meminta mereka menghubungi cik azue bagi melepaskan beberapa tawaran kepada yang bernasib baik.
Dipendekkan cerita, bila tawaran telah pun ditutup, tiba-tiba, cik azue menerima satu pesanan di aplikasi 'Whatsapp' yang berbunyi begini.
(maaf, tidak pandai 'screen shot' jadi cik azue salin semula ya)

"Tapi saya perlu bgtau akak awal2 ye sng nanti akak trgkn pd customer sy ni x mcm org lain. Jd sy buat kraf ni masa sy sihat. Sy selalu berulg ke hosp dan bg sesiapa yg menemph dgn sy perlu fhm keadaan sy kerana sy jrg dpt siapkn temphn yg urgent, Biasa customer akan order 3,4 bln awal sblm majlis. Bkn apa sakit nk dtg x tahu. Bila dah sakit terbaring jelah. ......"

Mula tu biasa la orang sakit.. tapi tergerak dihati utk tanya lebih lanjut... dan bila dah tahu..

Allahurabi... hebatnya dugaan...Masya Allah... boleh lagi dia minta kerja dari cik azue bagi menampung perbelanjaan untuk membeli keperluan bagi kelangsungan hidupnya, iaitu sebuah MESIN OKSIGEN, sebuah mesin penyambung nyawa lah kiranya.


Kalau nak tahu apa pekerjaan adik ini? Dia membuat barangan kraf di masa sengangnya. Beliau yang bernama Nadia ini boleh dihubungi melalui laman sosial FB: Nadieya Felt Craft

Pada mulanya, dia keberatan bila cik azue utarakan untuk menulis cerita tentang beliau, kerana dia masih boleh berusaha dan tidak mahu ada rakan-rakan yang tersalah anggap seolah dia menagih simpati mahupun ehsan. Sebab itu dia minta kerja, Tapi apalah sangat yang boleh dibuat oleh dia dalam keadaan nya yang sebegini kan.. mahu mengumpul DANA sebesar 5K buat membeli satu lagi unit mesin kerana mesin sedia ada sudah rosak (1 mesin dari hospital, satu lagi arwah kawan nadia bagi, tapi salah satu dah rosak). Jadi Nadia sekarang bergantung kepada hanya satu mesin sahaja yang kita tak tahu bilakah mesin ini akan terhenti. Membayangkan tiba-tiba mesin yang satu ini terhenti? apalah nasib adik malang ini? Cik azue pujuk-pujuk dan akhirnya dia bersetuju, itu pun hanya bagi mempercepatkan proses mendapatkan mesin oksigen itu sahaja. Lain-lain dia dan keluarga akan usahakan sendiri.
Nadia merupakan anak kedua dari 3 orang adik beradik yang mana mempunyai seorang abang yang baru tamat pengajian dan seorang adik yang masih lagi belajar. Ibu dan bapa hanya berpendapatan kira-kira RM1K sebulan. Jadi Nadia yang berumur 22 tahun ini mengambil inisiatif mengisi masa senggang dari duduk saja, membuat kerja kraf dan berjualan melalui alam maya.
Terpukul cik azue dengan situasi Nadia. Sesakit dia, masih lagi berusaha.. cik azue? Tanpa wayar oksigen pun, sikit sahaja demam pun.. kalau boleh seluruh kenalan di dunia ni nak diberitahukan.
Malu! Malu! Malu! Allah, hebat sungguh teguran Mu Ya Allah.

Nadia dgn wayar nya ketika pergi atas urusan temujanji rawatan

Nadia dengan mesin oksigen.

Maaf Nadia, terpaksa cik azue muat naik juga gambar yang kalau boleh anda tidak mahu dikongsi. Tapi demi kelangsungan nyawa itu, kita kongsi bersama.
Bayangkan Nadia memakai mesin itu 24/7. Ke mana sahaja dan buat apa sahaja.
Untuk makluman, Nadia menghadapi sakit pendarahan dalam paru-paru. Selalu alami batuk berdarah dan semput. Pernah koma selama 2 bulan dan pernah jalani kemo.
Nadia adalah penghidap Thalasemia dan dikesan pada umur 6 tahun. Menderita sakit paru-paru dari umor 12 tahun. Bermula dengan pakai topeng oksigen waktu malam sahaja sehingga lah sekarang ini kena pakai sentiasa. Pernah dirawat di hospital selama 3 tahun (duduk hospital 3 tahun sebab tidak boleh cabut oksigen). Dan di sinilah bermulanya Nadia kena pakai 24/7 topeng oksigen.
Nadia di bawah hospital Tunku Ampuan Afzan (HTAA), di bawah seliaan unit dada.

Nadia boleh dihubungi di talian 019-9352697 dan WhatsApp pada talian  011-39145517. Tapi cik azue ingatkan, masa cik azue berbalas pesanan pun, kadang Nadia ni minta diri, perlu rehat, kena tidur. Jadi jangan harap jawapan cepat dari Nadia, jika kalian ada yang mencuba menghubungi Nadia sendiri.

No akaun bagi saluran DANA ini adalah
Bank: CIMB 7053466392 - Nurul Nadia Nahyuddin

Manakala bagi yang berkesempatan untuk melawat, boleh singgah ke 
12933, Jalan Sri Jaya,
Kampung Gong Pauh,
24000 Kemaman,
Terengganu

Marilah kalian kita bantu adik ini yang kuat semangat nya dengan merealisasikan impian memiliki satu lagi mesin oksigen bagi penyambung nyawa.

Jutaan terima kasih buat kalian yang sudi membaca dan 'forward' sehingga DANA 5K cukup buat membeli mesin oksigen nya.
Semoga usaha kecil kita memberi seribu sinar buat Nadia dan keluarga dan semoga Nadia tidak putus asa atas rahmat Ilahi walau pun dia diuji dengan ujian yang berat di mata cik azue.

Tak tahu lagi nak kata apa dan nak tulis apa. 

Akhir kalam,

'Kalau kita rasa kita ni susah. sebenarnya dalam kehidupan ini ada lagi yang lebih susah dari kita'

Wasalam

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedihnya

norulbadri daud said...


Semoga adik Nadia tetap tabah dengan dugaan ni.

Mia Liana said...

touchingnya... kuat betul semangat dia...

p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #10. (^_^). Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/11/senarai-url-blog-10.html dan pemenang bertuah telah diumumkan http://www.mialiana.com/2014/11/pemenang-bertuah-url-blog-10.html

Maaf.. baru sempat nak blogwalking ke sini.

- Mia Liana -