Followers

Tuesday, December 17, 2013

PEANUT n PENAT!...

Assalammua'laikum....
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Penyayang....
Alergi..!!! .alergi...!!!!..
korang alergi tak dengan kacang especially dengan kacang tanah goreng or kacang tanah cap tangan??!!..
Huuuiuhhh...kalau korang nak tahu...cik azue ni alergi ya amat dengan kacang n kekacang nih...tambah2 dgn kacang badam or kacang goreng or kacang shandong goreng.....
Alergi SANGAT!!!.....harus kalau JUMPA musti NAK MAKAN sampai licin habih baru leh berenti....habih tu mcm mana tuuu???..alergi gak tuu...stok kekacang harus la susut...tambah2 dua2 jejaka kecik dah mengikut n menjebak chenta hati sekali join the club... hahaha...nikmat nyer kunyah kacang...tambah2 time tension...depressed ya amat...sakit hati kat MENAGER2 sekalian.....or x der mood...lagi la beh kunyah n kunyah n kunyah....sampai habis n sampai rahang sakit...hahaha...kan ker PENAT...kerana PEANUTs daku PENAT nak beli ... n nak kunyah...hahaha...lalalala....
tapikan...tapikan...kalau korang nak tahu...ini adlh jajan yg ayah cik azue dulu bekalkan buat kami adik bradik...suprisingly...sampai ay this stage cik azue masih setia dgn jajan ini...beh woo...n for your info...sepanjang amal kekacang ni cik azue tak der kena alergy real mcm semput, jerawat n sebagai nyer....
ohhh stock kacang ku dah nak habis...picture bawah nun stok kat opis...kat umah..dua balang kecik2 ni dah habih dikerjakan jejaka bertiga....ohhh... nak kena stock up balik cuti nih.... ok...now we stop mumbling or rumbling or whatsoever yg seangkatan dgn nyer...jom tgk fakta ttg kekacang especially kacang tanah aka peanuts ni..
*awas...pada yg ada real alergi..walau sebaik mana pun peanuts or peanut butter jgn sesekali ambil n makan tau...jadi apa2 tak leh tolong...*
fakta kebaikan yg boleh korang google tapi cik azue nak share kat sini juger...
1) bagus utk jantung
2) kaya dgn antioksidan sbb byk vit E
3) mengurangkan risiko serangan stroke
4) membantu dlm menurunkan risiko kanser terutama kanser usus
5) membantu cegah batu hempedu
6) bantu cegah Alzheimers dan nyanyuk :- ooo padan lah my nenek tak pernah lupa or nyanyuk even sebelum meninggal umo dah jangkau almost 85++ yrs...
7) mengurangkan pertambahan berat badan :- seriously...mkn as kudapan buat cik azue n chenta hati rasa kenyang...
9) bagus utk perkembangan otak krn mengandungi vit B complex dan folate...:- dulu ayah suruh siapa mengandung selain makan kurma n badam...makan kismis n kacang...
10) juga bagus utk org ada masalah darah mcm cik azue yg tak cukup darah ni...serta dpt stabilkan keadaan darah itu sendiri
11) penurun tekanan darah tinggi n kolestrol
12) leh tambahan susu badan pada yg menyusui bayi
13) membantu mengatur keseimbangan gula darah
14) bantu dalam atasi masalah depresi or kemurungan...
seee....byk lagi manfaat klu diamalkan...sila lah google...cik azue dah rasa sebahagian manfaat yg dinyatakan.....so...pada yg x der sejarah alergy akan peanuts (org alergi akan ada kesan mulut bengkak, lidah jadi pendek, tak leh nafas dan boleh bawa maut) .. tepuk dada...tanya nafsu...
klu taknak bagi anak (umo 3 yrs and above) makan cikedis...bagi lah kekacang....baik utk otak n sebagai nya...
oklah...sambil taip kat hp..sambil tgn suap PEANUTs....PENAT lah....
stop dulu ya...
bubai..
wasalam....

6 comments:

Normi Nieza said...

sdapnya kacang tu..:)

Aisy Nasiha said...

Ni yg rasa nak makan kacang ni.. dah lama tak makan kacang sedap.

Ainim Suju said...

laa..ingat alergi apa tadi..hahaha

NinaAz said...

Nina xd alergi kacang. Malah suka giler kacanggg. Hehehehee. Sekili pun boleh makan kott. :p

Nurzakiah Hanum said...

nak skit

Mila@Rimbun said...

adik saya yg lelaki sorang tuh mmg akan naik jerawat kalau makan kacang hihi.. kesian betul

kalau anak sedara plak ada g6pd.. mmg tokleh makan kacang parang