Followers

Friday, December 13, 2013

Dilema WAHM@SAHM atau Karier sekarang???!!

Assalammua'laikum....
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Penyayang....
Dear Readers....
Pada yg seangkatan.....
Susah kan...sgt2 susah nak buat pilihan... so pilihan yang ada adalah...
1) list kan kenapa n apa sebab nak jadi WAHM
2) maklumat dan kedudukan  kewangan
3) list kan buruk baik WAHM n kerja sekarang. buat perbandingan
4) apa kemahiran yg kita ada if nak jadi WAHM
5) Matlamat WAHM dgn pelan jangka masa pendek n panjang
6) strategi nak capai matlamat WAHM
dan lastly
7) berbincang dengan share partner...
listkan semua n present kan pada dia...semoga dia paham...sbb as isteri REDHA suami itu penting....
dan yang paling besar sekali adalah...buat la solat istikharah...mohon petunjuk agar di dorong kepada jalan2 yang benar dan lurus demi agama yg mulia ini..dan cuba untuk istiqamah dgn istikharah ini sepanjang hayat krn nabi SAW mengajar para sahabat beristikharah dalam semua pekerjaan dan solat ini juga bermaksud meminta panduan memilih ketika dalam suatu kesulitan.
huurrmm...semua yg di atas cik azue dah praktiskan...n istikharah itu melengkapkan percaturan yg dibuat..cuma nak melazimi itu agak berat...ya sesuatu yang manis itu menuntut suatu pengorbanan kan...in shaa Allah...
so lain masa..cik azue kongsi lagi ya my story towards WAHM ni...mana2 yg baik..boleh amik panduan..yg kureng tu..wat peringatan ya...hari lain..cik azue story again ttg satu2 isu yg kita list kat atas nuh...
Again...cik azue perlu berubah jika mahu mengubah....(apa yg nak diubah hingga harus berubah tu...lain ketika na i story...)
till then..senyum sokmo deh...

4 comments:

Fiza Rahman said...

Selamat membuat pilihan ☺☺

MamaDaniel said...

semoga dipermudahkan Allah dalam membuat keputusan.. amin... :D

Kuazue Mohd said...

Fiza Rahman & Mama Daniel;

alhamdulillah...piluhan dan keputusan telah ada..cuma nak clearkan few tugasan opis yg masih dlm tanggungan jer....mmm skrg ni cuma tgh pertimbangkan the right date to say sorry boss..i need to move out....
terima kasih ats pandangan dan doa kalian...

nurbijen said...

Memang susah nak keluar dari zon selesa...
Harapnya itu pilihan yang terbaik :)
WAHM pun banyak kelebihannya :)