Followers

Friday, March 11, 2011

Latch Hook Craft – new craft in the house..!!!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 


Wallah… entry kemain… hehhee… serius!!! Kali nie cik azue nak tayang sikit.. benda nie dah lama dah cik azue blajaq.. masa dengan arwah mak dulu.. pulun duk wat gak benda nie.. guna jer segala guni beras yang duk ada.. dulu pakai guni jaluq.. hehehe ntah le korang tau ke tak apa tu guni jaluq tu.. tapi guni nie warna perang2 .. coklat2 gitu… n guni nie lah jadi canvas untuk kami buat rug.. dulu arwah mak buat lapik kaki jer… tapi beh gak ler belajaq.. tebuk lubang.. masuk benang (twine) and ikat kemas2.. then jadi.. tapi maaplah.. gambaq tak der sbb benda tu dah lama dah reput.. lapik kaki lah katakan…so lepas tu cik azue usha2 lah ke Negara orang.. ada.. …tapi bahan kemain susah nak cari kat Malaysia nie.. so kuburkan aje lah minat tu……tup2 dua tiga menjak nie.. jumpa plak dah.. tapi tak banyak handicraft kat Malaysia yang duk jual benda nie.. online yg Malaysia punya pun cik azue tak jumpa lagi… huhuhuhu.. so skrg nie guna pakai satu supplier tu je lah.. n dari mana di bawa masuk ntah la... apa2lah labu.. janji nya ada n cik azue suke… opps sebelum tu..korang tau tak latch hook craft nie apo??? Nak tau detail gi rerajin tanya pakcik google yer..
Latch hook nie adik beradik tufting… cara pun lebih kurang sama… heheeh apa la yg duk merepek nie.. sebenor nyer.. ader ker yg dah tau apa ke benda yang cik azue duk story kat sini.. ye ha !!! nie sebenar nya sejenis handicraft… leh wat carpet, rug, bantal, soft toys, beg and etc… pokok pangkal atas kerajinan n creativity jer lah yer… hehehe di kesempatan yg ada.. tambah2 cik azue dah jumpa supplier yag boleh bekalkan cik azue aksesori untuk latch hook nie.. maka nya.. cik azue pun leh la enterprem new craft nie kat sini…dan leh aaa kongsi sesame dengan sesapa yang suke gak…

So as permulaan.. cik azue nak kenalkan lah korang dengan LATCH HOOK CRAFT nie.. TARA..!!
 nie adalah pre-printed canvas.. and cik azue amik gambar smiling snail… chomey..

 close up pre-printed canvas tu..

yang nie plak adalah close up canvas yang kita akan jahit kat petak2 tu ikut kaler yang di print atas tu..
nie plak sebahagian benang yang akan digunakan.. benang lebey besar dari benang bulu biasa yer.. nak guna benang biasa pun boley.. tapi pakai banyak la benang sebab benang tu haluih muluih....

 nie plak latch hook needle dia..

 nie plak wood thread guide – ntah le.. betui ke idak nama panggilan dia… tapi penggunaan kayu nie cam kat bawah tu lah..

Lilit benang pada kayu tadi.. jangan terlalu ketat or terlalu loose.. nanti either pendek sangat or panjang sangat la pulak benang bila dah potong.. ;lepas lilit potong ikut guide yang ada kat kayu tu.. and lastly terhasillah benang2 yang kita nak tu..

OK lah.. nanti2 cik azue sambung g dengan crita latch hook craft nie yer.. pendek kata siapa berminat dengan craft nie leh la roger cik azue yer….
Pssssstttt nak kabor… craft nie agak mahal.. tapi kepuasan dia lagi mahal bila anda tahu nilai craft terhasil.. hingga itu..

adios hasta la vista……

Wasalam..

Kuazue..

9 comments:

Happy... said...

Hi nak tanya kat mana beli latch hook canvas tu yea

rose idayu said...

Hi..beli kt mana latch hook ni ya..

Kuazue Mohd said...

Kat kawasan rumah saya sahaja

Kuazue Mohd said...

Kat kawasan rumah saya sahaja.
Email saya at kuazue@gmail.com

Kuazue Mohd said...

Kat kawasan rumah saya sahaja.
Email saya at kuazue@gmail.com

Kuazue Mohd said...

Kat kawasan rumah saya sahaja

Kuazue Mohd said...

Kat kawasan rumah saya sahaja

Shamsiyanna Shamsor said...

Ada fb ke? Sy minat nk beli set ni.

Student A161 Group AP said...

Sy nak beli. Please wasap sy 014-5153867