Followers

Friday, March 4, 2011

Apam Telur Penang Mariii,..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



~*ENTRY TERTUNDA YER*~

Dasat tak? Dapat gak dibuat… Dasat sungguh cik azue nie… sesaja puji diri sendiri… sapa g nak puji kalau bukan diri sendiri kan.. wakaka…

Kesah nya cam gini… ada dua org mak yong kat jenjiran cik azue.. depa duk sebuk sebut sal apam lenggang.. cik azue pun kompius la.. apam lenggang hat mana la depa duk kata nie?? Harus awat la duk kompius nie.. kalau term mak n tok.. kueh lenggang.. hat buh susu n teloq tu… tapi tak dak ragi.. hat version ayah selalu beli kat anak buah dulu.. version tepung gandum… mmm depa kata yang duk ada juai kat tmn tun sardon gelugor tu… tu dia la…mana nak wat ha… mmmm rasa nya sama jer kut.. tapi hat tu kalau tak salah cik azue.. depa pakai tepung beras n lebey teluq n santan…suruh pakcik google cari resepi.. dia asik bagi gambaq jer… sabaq ja na… n lastly tenkiue kat mak juma’ sbb mak dulu pernah ajaq cek.. tapi satu ja yang cek tak bleh lupa.. nescafe mak yang perghhh!!!!...opsss terbabas laks… kikiki…

So memalam tu pakat2 la cik azue duk sukat…… maka nya.. dari resepi hat asal apam lenggang hat guna tepung gandum tu.. cik azue tukaq la jadi lagu apam lenggang hat duk juai kat tmn tun sardon.. beza nya.. cik azue pakai je belanga hat yang ada… mana la nak cari belanga depa yg cinonet n bakar atas dapuq arang tuuu…

Pas tu dpt la sekeping dua.. cik azue duk rasa,, betui ka dak.. rasa2 laen.. repair g.. tambah gula, teloq n santan.. last2.. tak larat dah nak rasa.. cik azu lenggang la brapa yang dpat.. n bagi kat kak yang duk jiran dgn kakak yang nak meletup duk tunggu masa nie (ampun kak!!! Lari.. kang kena cubit!! Dia nie duk silent reader.. wakaka…)… last2 dia sms… “JADI..!!! bla..bla..bla…” fuih.. lega… at last jadi jugak no…
Hat tak dapat rasa tu.. sabaq no.. nanti cek hilang batuk2 ni.. cik lenggang kangkung la masak apam nie.. leh la meniaga.. sapa nak .. 4 keping rm2… kalau hat sana 5 kpg rm2, hat cik azue ni 4 kpg rm2 jer.. bukan apa.. besaq.. sbb belanga besaq.. wakaka… lawaks jer..

So pada yang teringin nak makan apam teluq penang mari nie.. nie la resepi nya ya…
Cik azue bagi resepi standard na..

Bahan2:
3 cwn tepung beras
2 sudu kecik yis kering / mauripan
Gula ½ cawan (tak suka manis.. kurang g .. suka manis.. jgn kena kencing manis duk pakat2 tambah mana patut)
Air ¾ cwn 

Hat bahan2 nie campuq semua.. pas tu biaq 4-5 jam kasi naik sikit (kira perap la nie)… tak pa dia likat sikit.. sbb sat g nak tambah santan n teluq na..

Lepas perap 4-5 jam.. sat g tu amik kalau teluq gred A amik 3 biji, hat gred B pakai 4 biji.. pukul sat na teluq2 nie.. bagi sekata.. pas tu tambah 1 ¾ cawan santan.. santan suam tau… kacau sebati dgn teluq tadi.. dah sekata.. campuq dgn bahan yang duk perap tadi.. pas tu kacau betui2 jangan ada kepala… sbb tu kena pakai santan bagi suam sikit… pas dah sebati.. biaq sat..dlm 10 – 15 minits.. 

pas tu apa lagi amik la sesenduk.. pas tu buh kat dlm belanga.. n lenggang la… sure ramping pas tu.. wakaka… bila dah siap lenggang.. kena la tudung na belanga tu.. agak2 dah masak.. leh la angkat.. nak lipat pun boleh.. tak mo pun boleh… tapi nak habaq na.. masak guna api yang kecik ja na.. baru jadi cantek… makan pun sodap.. tak hengat dunia dah.. sedaq2 licin ja.. wakaka…

N satu g kalau nak lagi special cam hat penang tu… ha.. masa masak apam nie.. dah duk lenggang.. bila dah duk ngelembung.. pecah la sebijik teluq atas dier n sambung tudung balik.. n biaq pi teluq tu masak.. weh.. sapa teringin wat sendiri na.. cik azue tak gamak nak makan lagu tu…

So selamat la melenggang na…

Psssttt.. sapa nak masak dlm satu cawan jer tepung.. pandai2 bahagi sendiri na… wakaka…

K lah hingga ituew…
Wasalam…
~ Kuazue.. ~


Psstt… kak zan.. sila lah komen na….agak2 baby dah tak meleles air liuq tak???...ampun… !!!

6 comments:

Liyana said...

Mmg wajib kena perap 3-4 jam ek? :)

Kuazue Mohd said...

yup dik.bagi gula n yis tu hidup..or else x naik jadi lubang2.. but u can try by ur own...

mama3heroo said...

wah..sedapnye..

Anonymous said...

ingat apom teloq..

Fairuz Shahirah Merican said...

nak tanya, klau x dak tepung beras.. boleh guna tepung gandum atau all purpose flour x?

Kuazue Mohd said...

@Fairuz Shahirah Merican boleh try .. boleh kut...