Followers

Monday, November 26, 2012

Tosai Homemade.

As Salam 
Dear Blogger....
semalam dinner berjaya juga cik azue wat tosai... bukan instant yer...but dari rendam n kisar n perap bahan2 nyer...
walau belum teror wat chatney ner... belum bijak meng DAL nyer...yg pasti hazim n haziq suker... chenta...suka juger lah..jimat blanja yer...
ok.. siapa nak try test tosai nie... nie resepi nyer..
2 cawan beras + 1 cawan ulunthu (dal putih) dibasuh n rendam semalamam... esok nyer... kisar halus kedua nyer bersama 3/4 cawan nasi.. air..agak2 ajer..jgn cair or likat sgt dah lah.... slps itu.. sila peram selama 8 jam or sehingga naik sekali ganda...
semasa nak memasak... tambahkan garam n minyak dlm adunan... lenggang nipis2... then jadilah tosai GARING satu...
kalau melekat pada kuali...silalah bubuh minyak yer...or goreng telur hancur dulu dlm that kuali..
come back to our story...so.. the sebabkan ibu nyer bukan mamak restoran ali maju... tosai nyer agak mengecil yer anak2...tapi.. kecil bukan sebarang kecil... walau pun kecil... kenyang... lebihan bancuhan masih ada dlm peti ais.. esok lusa.. kita bekfas tosai pulak yer...
chow...
wasalam...

5 comments:

JaSSNaNi said...

pandainya wat tosai.. tak pernah lagi saya wat sendiri.. so far nak makan gi kedai mamak je.. skrg anak2 plak dah seronok order tosai dari roti canai.. eheheh

rostina76 said...

wah....terer azu ko bt tosai...teringin le plak

Kuazue Mohd said...

jassnani n rosti..tak pandai mana pun... sebenarnyer..belajar dari staff india kat sini...abg tu lah yg guide mcm mana nak bancuh n sebagainyer.. memula buat dulu guna ready made tepung dier sbb tak kenal alunthu tu.. lps dier describe mcm mana p cari.. n try lah.. cuak juger..sbb dia kata akan melekat n sebagainyer...alhamdulillah..jadi...korang try lah yer...

Nora Karim said...

Wah dasat la... menjadi tu... jimat la duit... Sbb harga kat mamak pun boleh tahan mahalnya...

Mila@Rimbun said...

bestnyer makan tosai homemade, terjamin, tak pernah try, sbb nampak complicated jer hhihi