Followers

Thursday, October 14, 2010

Kek Pisang... aka cuci sesawang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 

 Fuih... berabuk benor.. penuh dah encik n cik "spider" wat renda... heheh..
K lah utk acara sapu sesawang.. kita layan kek pisang cara cik azue.. tapi kalau omak yg buek nyer lagi la marvellous... hehehe..


Resepi asal dari kak ummi  tapi entry bila.. ntah ler.. dah lupa.. dah lama di simpan dlm koleksi.. apa pun tq kak coz kongsi resepi sempoi nie..

Resepi asal nyer: - 


KEK PISANG SEMPOI
  • 150 gm pisang emas / 6 biji pisang emas (bawa belayar) - lecek
  • 180 gm tepung gandum ( 200gm tepung gandum – sbb cam lembik jer )
  • 180 gm gula perang/gula castor ( 50g gula perang, 50g gula castor – just nice the sweet sbb pisang dah manis...)
  • 3 biji telor (guna gred B)
  • 120 ml minyak masak
  • 1 st ovalette (1 sudu teh bread softener - kes malas nak beli.. belasah ajer...)
  • 1 st soda bikarbonat
  • 1 st baking powder (1 sudu teh bread improver - la dah abis baking powder)
  • secubit garam
  • setitis dua esen vanila - kasi harum lagik ! 
  • tambah sikit dgn almond flakes n kismis - utk makanan otak... 
CARA
  1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk.
  2. Gaul hingga sebati dan nampak putih.
  3. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak masak.
  4. Bakar pada suhu 180C selama 40 - 45 minit. (kena reduce heat - terhangus da top dier.. hehehe)
(*Pastikan adunan memenuhi separuh loyang sahaja, kerana kek akan naik hampir sekali ganda lagi)



* yg tulisan warna nie cik azue alter.. sbb tak cukup bahan n terlebey liquid..

 the making....
 Lecek pisang dulu...

 Campuq semua da... gaul sebati..

 1st lepas gaul...

 gaul sampai agak puteh ..

 Baking time....

 sejuk time...

  testur kek nya......

Rasa kek nie... sapa yg rasa jer leh komen...tapi kalau makan waktu suam2 tu.. tak leh cakap ler....
so nantikan cerita kami yg seterus nya....


Till then...

Wasalam...
Kuazue

1 comment:

mama3heroo said...

gebunya..mst sedap ni kan.