Followers

Wednesday, September 13, 2017

'Sourdough' itu sejenis yis

Entri: #203
Teks: Azuriyah Mohamad
Foto: Azuriyah Mohamad

Assalamualaikum dan Salam kasih sayang.

Hari ini cik azue menulis tentang 'sourdough' atau pun dalam bahasa dipanggil doh masam. Singkatan dalam penulisan pula ditulis sebagai 'sd' sahaja.


Gambar adalah rupa pemula sd atau 'sd starter' yang cik azue ternak sendiri.

Pemula ini telah berumur 10 bulan. Jadi agak banyak juga resepi yang telah cik azue cuba. Ada yang menjadi, ada yang jadi baja pokok tanaman sahaja. Fahamkan. Hahahaha.

Doh masam ini digunakan untuk merendahkan kandungan gluten dalam tepung gandum dan oleh kerana itu, produk terhasil dari campuran sd ini tidak boleh dikatan bebas gluten.

Cik azue menggunakan sd ini sebagai pilihan makanan sihat bagi meningkatkan taraf kesihatan diri dan keluarga. Banyak kelebihan dan manfaat dari penggunaan sd yang mengandungi yis liar yang kita ternak sendiri.

Oklah, nanti cik azue kongsi lagi ya tentang sd ini.

Wasalam

posted from Bloggeroid

2 comments:

Mila@Rimbun said...

Azu sentiasa buat baru ke starternya? ke simpan jer n boleh activate semula. saya sampai sekarang fail dgn SD hahaha

Kuazue Mohamad said...

Starter buat sekali je. Lepas tu simpan dalam peti ais. Nak guna kena activekan balik starter tu. Nanti kita sambung tulis kat sini ceritanya tau.