Followers

Thursday, February 24, 2011

Saya Dan Kucing….

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 




Hehehe…… nie lagi cerita ttg anak2 angkat cik azue…. Ishk… sebab dua anak nie lah.. cik azue bela balik anak2 angkat nie…. Sejak belang arwah.. sampai la si CAT-CAT nie baru la cik azue nak sayang depa balik.. dah tak sabar hati nie bila tengok ada yang mati disebabkan tangan-tangan durjana… huhuh…
Kita flash back dulu ya,.. hehe.. dedulu 1st time ingat ada kucing… cik azue ada 2 anak kucing.. tapi anak2 kucing tu mati.. n disebabkan sayang giler kat anak2 kucing tu mak cik azue kurung cik azue masa nak tanam anak2 kucing tu..
Pas tu tumpang manja kucing jiran sebelah.. HITAM bulu dia n tuan dia panggil dia TAK.. ok lah si TAK nie.. tapi yg kelakar nya.,. adik cik azue panggil TAK.. KAK.. hahaha.. memula ingat dia panggil sapa la kak… kak mana satu.. dia kecik dlm 2 / 3thn umo time tu.. ghupa2 nya panggil si TAK nie.. hahaha…

Pas tu kakak bawak balik kucing BUTA.. sian dia.. kami bagi nama TOK PEK.. bulu dia sejibik cam AT cik azue.. n perangai pun lebih kurang da..  tok pek pun mati orang pukul… pas tu ada kucin nama OREN… mati kena langgar keta sebab dia suka duk tepi jalan.. pas tu ada kucing lagi.. nama DUDU.. dudu pun mati orang pukul.. lastly… bila dah besar sikit cik azu bela la sekor nie.. kucing jantan,, dah tua kucing tu.. cik azue bagi nama dia BON @ JAMES BOND or JEBON.. hehehe.. sian dia.. tak der gigi.. tapi demi BELANG n PUTEH.. JEBON sanggup mati kena cakar dgn kucing lain… BELANG n PUTEH mak depa mati sbb breast kanser.. mak dia nama TOMPOK.. hitam n puteh.. sian diee… breast dia bengkak sangat n kuar nanah.. vet tak mo buat apa.. n lastly TOMPOK pergi tinggalkan BELANG n PUTEH.. jenuh gak ler… sbb masa tu dua depa nie baru 2/3 minggu.. cik azue kasi minum susu guna shrink.. budak2 nie bukan hisap tapi picit jer susu kasi kenyang… sehari bangun banyak kali gak ler mlm2 kasi susu sampai la depa leh minum sendiri… masa nie la JEBON muncul.. ingat dia nak makan dah kucin2 nie.. ghupa nya dia plak bagi tempat budak2 nie snuggle m comfort.. heheh dah le kesah sedih.. pas tu budak2 nie membesar dgn adek cik azue.. beh nya dua2 nie dengar kata… adek siap main bawak naik beskal p sekolah n macam la.. cik azue bawak depa p kinik vet pun just naik beskal n depa dua duk ja dlm bakul tak reti nak lari keluar… or  duduk dlm bag pack.. heheh beh nya kenangan ituew.. last2 puteh mati sebab abang ter langgar n belang mati sbb orang lemaskan die..

Huhuhu… bertahun tak bela kucing dah pas tu sampai la beberapa bulan sebelum bersalin ke HAZIM.. mak kucin dtg umah dgn perut boyot… n kesian plak.. kasi la makan n dia beranak kat 4 ekor anak.. pas tu mak kucing n 3 anak nya mati sbb anjing gigit… huhuhu tinggal la sekor.. cik zue kasi nama dia FELIX… felix nie pun mengada2… n bila hazim besar.. FELIX Hilang tak kembali… huhu… then cik azue bersalain kat HAZIQ.. adalah org buang anak kucing.. kucing nie terbiar jer dlm semak.. kurus kering nak mampus sangat dah.. sbb dia duk jauh dlm semak n tak boleh nak amik.. cik azu kata kat kucing tu.. masa tu cik azu n adik cik azue bawa anak2 g jenjelan kat kwsn umah kita org.. cik azu kata la.. kalau nak makan.. datang la umah.. ko duk jauh sgt.. tak leh nak amik ko..
Tgh mlm.. kucing nie dtg… n kita org kasi la dia makan.. pas 2 / 3 bulan.. hilang.. kucing cantek.. maybe tuan dia ambil kut.. tak pa la.. selang beberapa bulan kucin nie balik semula..n pas tu tak mo p mana dah… and anak2 pun makin sayang kat dia.. so dia la cika zue kasi nama CAT-CAT… n sampai la nie.. cik azue bela dia n geng dia… n sanggup tu pujuk cik lan buat kondo kat derang…
So skrg nie dah 8 jumlah derang…
Tgk nie…

Mak Kucing
Nama: Cat – Cat
Spesies: Domestic Long Hair

Male Cat (9mths old)
Nama: Blackie
Spesies: Domestic Long Hair + Kucing Hutan (kata doctor Veteriner)

Female Cat (5mths old)
Nama: Kong – Kong (Anak Cat-Cat + bapak normal domestic cat)
Spesies: Domestic Short Hair
HUHUHU --- kong2 dah rest in peace on 16/2/2011 morning.. sbb dah sampai ajal.. dia sakit mata.. n mata tu doctor kata tak leh wat apa.. dah buta.. n maybe dia sakit dari baby.. sbb selalu suka sakit mata.. tapi cik azue rasa dia kena kanser n dah melarat ke otak that why dia mati n lagi satu dah sampai masa dia kan… KITA?? Huhuhu.. tak pa la… dah tak der yg suka pot dlm helmet nie… huhuhuhu bila tgk helmet kat condo depa… rindu gak kat dia.. dah hari2 duk belek buh ubat mata dia.. tu la dia… terasa gak hilang dia nie…


Female Cat (5mths old)
Nama: King – King (Anak Cat-Cat + bapak normal domestic cat)
Spesies: Domestic Short Hair


Female Cat (10++mths old)
Nama: AT (rescued cat – org buang)
Spesies: Domestic Short Hair


 New Born Triplet (Oranges, all male)
Nama: - KAKA, KIKI, KUKU….
(ANAK Si AT – Domestic short hair)

So nie plak keadaan condo derang yg 80% siap.. 20% kena tunggu baby cat besar n CAT-CAT bersalin dulu.. baru leh sambung constraction.. hehe.. campur jer semua skali kat sini… beh tul masuk semua duk cium kita.. heehe…tgk la depa duk guling2 tido ...time gambaq nie di ambil.. kong2 ada lagi.. huhuhu..

 
So nak wat cam mana yer… bela aja la.. leh gak jadi pengubat jiwa… tambah2 si blackie cik azue.. hari2 nak balik cepat sebab nak jumpa anak2 n anak2 nie…
Hehehe… sayang plak dia org n derong pun cam tau je nak sayang n cium kita.. tambah2 si blackie.. hhehe.. meh la dtg kalau nak tgk derang dari dekat..
p/s.. nak bela kucing nie bukan senang ooo… mcm bela baby gak.. n kena sabar n ghajin.. kalau tak penuh perfume  derang…
heheh
sib baik umah kat corner..

K lah hingga laen kali..

Wasalam..

2 comments:

Azreen Afiza said...

Salam Azue... dah lama x kesini. Dah bertambah anak2 angkat. Reen pun sama Persian cat tu dah deliver 3 kittens last week. Campur 2 anak angkat yg emak dia tinggal .. total dah 8 ekor. Anyway.. tengok keletah mereka jadi hilang penat..

Kuazue Mohamad said...

As salam Azreen Afiza,
Betui tu.. beh layan si bulus mulus nie,.. leka jadi nya.. nanti kita update kesah cat2 seterusnya.. :)