As salam..
Semalam kata nak.memeram pak tong ko kan... nie ler pak tong ko tuu.... masa mak n tok ada.. diorg akan buat kueh nie bila ada masak kari smlm nyer... buat pencicah.. or cicah dgn sambal tumis... beh korang...
sekali wat dulu ... humak aiii fail !!! langsung tak der ghupa n rasa... hat hari ni... ok... t kita cuba try test tgk lain kali plak..
nie resepi hasil perah hotak.. ingat 2 balik mcm mana mak buat.... + googling jumpa kat sofinar my resepi...mcm lbih kurang ajer.... so.. this is my resepi plak... (kikiki... kechaq... wa skip satu bhn... tak der stok).. punya la rajin.. siap tepon kakak yg jauh nun di utara... walau pun dia ingat tapi byk dah lupa.. so nie lah resepi yg kira oklah... agak serupa tapi tak sama dgn mak buat...
*- 1 sb yis + 2 sb gula + 3 sb air suam... larutkan n biar ia kembang (org kata proofing stage)..
*- dlm bekas lain msk kan 3cwn tepung gandum + 2 sb marjerin + 1 butir telur... jadikan bread crumb..
*- msukkan larutan yis n + air sikit n uli sampai doh licin... perap semalaman..
*+ pepagi.. uli balik... pastu canai dlm 1cm tebal n potong 2 ikut suka n goreng...
toskan minyak n sedia di makan panas cicah dgn kari ikan yg dah perangat 2/3 hari... sedap... cer cuba....
nanti rajin ai cuba resepi kedua plak yer....bubai....kerja 2x...
Semalam kata nak.memeram pak tong ko kan... nie ler pak tong ko tuu.... masa mak n tok ada.. diorg akan buat kueh nie bila ada masak kari smlm nyer... buat pencicah.. or cicah dgn sambal tumis... beh korang...
sekali wat dulu ... humak aiii fail !!! langsung tak der ghupa n rasa... hat hari ni... ok... t kita cuba try test tgk lain kali plak..
nie resepi hasil perah hotak.. ingat 2 balik mcm mana mak buat.... + googling jumpa kat sofinar my resepi...mcm lbih kurang ajer.... so.. this is my resepi plak... (kikiki... kechaq... wa skip satu bhn... tak der stok).. punya la rajin.. siap tepon kakak yg jauh nun di utara... walau pun dia ingat tapi byk dah lupa.. so nie lah resepi yg kira oklah... agak serupa tapi tak sama dgn mak buat...
*- 1 sb yis + 2 sb gula + 3 sb air suam... larutkan n biar ia kembang (org kata proofing stage)..
*- dlm bekas lain msk kan 3cwn tepung gandum + 2 sb marjerin + 1 butir telur... jadikan bread crumb..
*- msukkan larutan yis n + air sikit n uli sampai doh licin... perap semalaman..
*+ pepagi.. uli balik... pastu canai dlm 1cm tebal n potong 2 ikut suka n goreng...
toskan minyak n sedia di makan panas cicah dgn kari ikan yg dah perangat 2/3 hari... sedap... cer cuba....
nanti rajin ai cuba resepi kedua plak yer....bubai....kerja 2x...
No comments:
Post a Comment
Buah Fikiran anda amat cik azue hargai