As Salam...
Rindu kat nenek.... tapi hanya alfatihah ajer wat nyer...
tengok plak kat blog kak nan.. ada tepek nasi dagang... lagi ler rindu nak mkn sik dagang nenek... ok lah... adaptasi cara tanak kaknan... ai pun masak gak ler nasi dagang nie... versi tak serupa langsung dgn nenek masak... hihihi.. tapi chenta kata... oklah tuu.... kena...abg hazim pun makan bertambah... kecuali si kenit sorang tu.. tak makan nasik... diet kata dier.... apa2 lah dik... janji sehat..
so... jom layan versi ingat2 lupa nasi dagang cik azue nie...resepi asal dari blog kak nan.... korang g link kat tepi tu yer...guna hanpon nie tak dpt nak men link bagai... ai tak reti hokey...
sesapa nak try... sila lah yer....
Nasi nyer
1 1/2 cwn beras biasa + 1/2 cwn beras pulut.... di basuh dan direndam sekejap ajer...
sementara tu... potong bawang merah yg kecik2 tu n halia nipis2.... (anggaran 5 ulas n 1inci)...
kemudian.. sesudu kecil halba + bawang + halia + 2 1/2cwn air + 1/2 cwn santan pekat.. masuk sekali ...gaul sekata.. n masak nasi spt biasa... ai tambah daun pandan kasi harum sikit...( ikut nenek... dier masak dulu campuran bawang, halia n halba sblm gaul dgn beras)..
utk Gulai ikan Kayu @tongkol@aye..
memula kena rebus ikan dgn garam n asam keping...pastu..
bawang merah (3ulas) + bawang putih(2ulas)+ lengkuas(seruas jari) + halia (1/2") diblend halus.. pastu di tumis... naik bau... masukkan cili hijo... cili padi hijo (sebutir sebutir) n rempah kari ikan... naik minyak...masukkan kerisik 2sudu besar + 3/4 cwn pati santan... mendidih.. masukkan air rebusan ikan di awal tadi... n bila mendidih lagi... masukkan ikan n perasakan garam gula nyer....
siap...
cik azu mkn dgn extra lauk ayam goreng rempah n jelatah lupa letak bawang... wakaka.... chenta tanya... cemana leh lupo letak bawang???
haha..jawabnyer... ntah ler... siap hidang ai pikir sal ada balance bawang ha... tak plak pikir jelatah tu... hahaha... cemana eekk leh lupa bawang?????
Rindu kat nenek.... tapi hanya alfatihah ajer wat nyer...
tengok plak kat blog kak nan.. ada tepek nasi dagang... lagi ler rindu nak mkn sik dagang nenek... ok lah... adaptasi cara tanak kaknan... ai pun masak gak ler nasi dagang nie... versi tak serupa langsung dgn nenek masak... hihihi.. tapi chenta kata... oklah tuu.... kena...abg hazim pun makan bertambah... kecuali si kenit sorang tu.. tak makan nasik... diet kata dier.... apa2 lah dik... janji sehat..
so... jom layan versi ingat2 lupa nasi dagang cik azue nie...resepi asal dari blog kak nan.... korang g link kat tepi tu yer...guna hanpon nie tak dpt nak men link bagai... ai tak reti hokey...
sesapa nak try... sila lah yer....
Nasi nyer
1 1/2 cwn beras biasa + 1/2 cwn beras pulut.... di basuh dan direndam sekejap ajer...
sementara tu... potong bawang merah yg kecik2 tu n halia nipis2.... (anggaran 5 ulas n 1inci)...
kemudian.. sesudu kecil halba + bawang + halia + 2 1/2cwn air + 1/2 cwn santan pekat.. masuk sekali ...gaul sekata.. n masak nasi spt biasa... ai tambah daun pandan kasi harum sikit...( ikut nenek... dier masak dulu campuran bawang, halia n halba sblm gaul dgn beras)..
utk Gulai ikan Kayu @tongkol@aye..
memula kena rebus ikan dgn garam n asam keping...pastu..
bawang merah (3ulas) + bawang putih(2ulas)+ lengkuas(seruas jari) + halia (1/2") diblend halus.. pastu di tumis... naik bau... masukkan cili hijo... cili padi hijo (sebutir sebutir) n rempah kari ikan... naik minyak...masukkan kerisik 2sudu besar + 3/4 cwn pati santan... mendidih.. masukkan air rebusan ikan di awal tadi... n bila mendidih lagi... masukkan ikan n perasakan garam gula nyer....
siap...
cik azu mkn dgn extra lauk ayam goreng rempah n jelatah lupa letak bawang... wakaka.... chenta tanya... cemana leh lupo letak bawang???
haha..jawabnyer... ntah ler... siap hidang ai pikir sal ada balance bawang ha... tak plak pikir jelatah tu... hahaha... cemana eekk leh lupa bawang?????
walla weh....favorite ambe ni. makang dok ingat org kiri kanang doh ni ;)
ReplyDeleteho la peberet mung...!!! hok nie aci ekspress...
Delete