Followers

Thursday, January 22, 2015

Sibuk, Menyibuk dan Tersibuk



Entri #: 118
Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi Peribadi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
 DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Salam sayang buat semua. Sihat lah hendaknya. Alhamdulillah, cik azue pun sihat. 

Minta maaf ya. Selagi mana "hutang" tempahan sulam tanda nama ini belum selesai, selagi itu lah cik azue akan tenggelam timbul di permukaan blog ini.

Alhamdulillah atas nikmat rezeki.


 Warna kain hijau sudah selesai, tinggal dikemasan dan semakan sahaja.

Beralih pula pada 'batch' lain warna - Biru cair.


Sekarang sudah hampir selesai menyulam kelas keempat, dari keseluruhan 5 buah kelas. Arghh, usai menyulam, sudah ada satu kecacatan yang dijumpai.
Dan harus yang satu itu mesti diulang sulam. 

Allah Maha Pemurah, berikan sedikit bantuan kesabaran dan ketenangan dalam menyelesaikan amanah ini mengikut jadual.

Habis bab sibuk sebagai WAHM, menyibuk pula dengan buku-buku. Serasa tidak lengkap hidup jika sehari tidak berulit dengan buku, walau hanya semuka surat.


Habis baca nanti macam biasa, cik azue kasi ulasan. Kalian yang berkenaan boleh baca dan boleh cari di kedai buku berhampiran atau menerusi Online.

Lagi, dalam-dalam sibuk dan menyibuk, selit juga baca Formula Rezeki Melimpah Ruah ini.


Barangkali rezeki penulis dan barangkali juga rezeki cik azue untuk membaca dan menambah ilmu lalu berkongsi apa yang di rasa.
(Jangan minta ulasan - banyak lagi ulasan tergendala yang belum cik azue tunaikan - hutang lagi!)

Namun, tentang yang satu kesibukan ini, semuanya kalian nanti boleh baca di blog cik azue yang ini ----->  Formula Menarik Rezeki Melimpah Ruah.
Semuanya in shaa Allah akan cik azue kongsi di sana.

Bagi kalian yang ingin memiliki ebook ini, boleh terjah 
ke sini ------> http://bit.ly/KuasaiRezeki


Apa lagi yang boleh cik azue kongsikan. Kering sudah idea ini dek kesibukan menyiapkan tempahan sulam tanda nama ini.

Ada masa, ada rezeki, nanti cik azue berkongsi lagi.


Wasalam

Saturday, January 17, 2015

Pemenang AWUL GA

Entri #: 118
Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi Peribadi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
 DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Salam kasih sayang buat kalian semua.
Sampai sudah hari sabtu. Cepat sungguh masa berlalu. Diam tak diam, sepanjang 17 hari pertama tahun 2015, sudah ada 4 perkhabaran duka di sekeliling cik azue. Mati itu pasti. Perpisahan hidup di dunia ini tidak dapat tidak untuk dipisahkan dari diri kita masing-masing. Kita yang hidup perlu teruskan kehidupan kita ini dan belajar menghargai setiap detik yang diberi.

Kita tinggalkan perkhabaran duka, kita masuk ke perkhabaran gembira pula. Seperti yang kalian ketahui, cik azue @ Keraih Lengan Kuazue ada menaja satu hadiah berupa satu bantal berkarektor Awul (owl) bagi seorang pemenang.
Baca entri terdahulu di SINI.

Pemenangnya dah diumumkan. Tahniah buat semua pemenang dan penaja juga buat puan penganjur. Cerita lanjut tentang hadiah dan pemenang, boleh juga dibaca melalui SINI.

Pemenang GA yang mendapat hadiah tajaan dari cik azue dan syarikat berupa satu bantal AWUL ini


Beliau adalah cik puan Noor Atikah binti Ramli.

Boleh layari laman blog beliau ; Noor Atikah Ramli .

Cantek blog pemenang ini. Ada 'blink-blink' gitu. Tetiba rasa macam nak juga tambah gadget bagai, cuma takut dari buat gadget, terus kena geget sahaja dik masa yang berkejaran yang lelah nak kejar. Apa pun, 

Tahniah ya cik puan. Hadiah akan diposkan hari ini ke alamat yang telah cik puan beri melalui PM ke Page kami.

Kalau ikuti blog Noor Atikah Ramli, ada segmen bloglist yang boleh kalian ikuti juga. Aktif berblog saudari kita ini. Macam nak ikut juga la segmen beliau. Yang terasa nak bersegmen, moh kita ke SEGMEN ATIKAH.

Baiklah, sampai sini dulu. Jika Saudari pemenang ada terbaca entri ini, mohon komen dan buat ulasan tentang hadiah yang diterima nanti ya.

Sekian buat kali ini.

Wasalam


*p/s lain kali cik azue buat GA "itek hodoh-hodoh" ya, tapi kena tunggu siap semua nametag yang sedang berbaris panjang-panjang dulu na*

Friday, January 16, 2015

Diary WAHM - Menyulam dan Keluar Masuk Sekolah



Entri # : 117
Teks: KUAZUE MOHD 
Foto: Koleksi Peribadi 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

15 Jan 2015

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI 

Salam kasih sayang buat semua. Pejam celik, pejam celik, sudah pun kita melangkah ke hari yang ke 15 bagi tahun 2015. Aduh! Semakin hari masa dirasakan semakin cepat beredar meninggalkan angka-angka usia muda belia jauh nun dibelakang sana. Alhamdulillah, masih diberi kesempatan hidup di muka bumi, menabur bakti dan semoga dapat memberi manfaat lah hendaknya dikemudian hari.

Hari ini, kerja-kerja menyulam di bilik sulam Keraih Lengan Kuazue tidak dapat dijalankan dengan begitu baik. Disamping keadaan tangan yang kembali sakit urat, cik azue juga harus ulang alik ke sekolah anak-anak. Umum tahu, ada pengagihan wang bantuan persekolahan anak-anak, maka cik azue pula dek kerana anakanda berdua tidak lagi berada di dalam sesi persekolahan yang sama, lalu terjadi lah juga dua sesi ulang alik ke sekolah anak-anak.
Alhamdulillah, boleh juga dibuat menambah belanja membeli pakaian anak-anak di sepanjang persekolahan tahun ini. Dan yang pastinya, duit bantuan ini akan digunakan buat membeli Baju T sekolah yang sudah habis stok dan sepasang kasut sekolah gantian serta songkok buat anakanda Haziq. 

Songkok itu digunakan untuk sekolah agama. Mengikut kata Haziq, songkok itu sudah mengecil, lalu tidak lekat di kepalanya. "Asal tunduk, songkak nanti tercabut dan jatuh." Oh songkok mengecil atau kepalakah yang sudah membesar wahai anak? Didoakan agar tidak membesar dengan 'besar kepala' sudah lah ya.

Kembali kita ke bilik sulam Keraih Lengan Kuazue
Terkini cik azue telah pun menyelesaikan 50% sulaman bagi kombinasi kain warna hijau dengan sulaman benang putih. 
Ini bermaksud, 2 darjah dan separuh (2 + 1/2) darjah telah siap disulam dari jumlah keseluruhan 6 darjah.

Kesemua yang sudah disulam pula separuhnya sudah siap dirapi lebihan benang dan dipotong mengikut saiz tanda nama. Tinggal untuk kemasan akhir (bakar benang) dan disemak, lalu dipek mengikut nama, mengikut darjah.

In shaa Allah, akan dicuba sebaik mungkin bagi menyelesaikan mengikut perjanjian. 


Bagi kalian yang berminat untuk menempah 'selit-selit', tempahan masih cik azue buka sehingga 20 Jan 2015, dengan syarat, bayaran akhir mesti dijelaskan sebelum atau pada jam 10pm 20 Januari 2015.

Bolehlah layari Panduan Sulaman Tanda Nama bagi kalian dapatkan butiran untuk membuat tempahan.

Bagi mana-mana yang berhajat hendak menempah bagi tempahan pukal (min 50 set nama atau 100 keping- yang mana datang dahulu), adalah diingatkan, jadual tempahan pukal hanya kosong bagi slot pertengahan bulan Mac dan ke atas sahaja.

Kalian juga boleh hubungi cik azue melalui
email: kuazue@gmail.com
atau 
WhatApps: 013-2700020

Nampaknya, panggilan merapikan benang-benang lebihan di kain yang telah disulam sedang memanggil-manggil cik azue. Lain masa, cik azue kongsi lagi hasil kraf seni Jahitan dan Sulaman untuk tatapan pengunjung yang sudi bertandang ke mari ya.

Akhir kalam, rezeki itu jaminan Allah bagi mereka yang berdua dan berusaha. 
Wallahu'alam.

Wasalam

Wednesday, January 14, 2015

Diary WAHM: Kisah sekolah dan Tempahan Sulam Tanda Nama



Entri#: 116
Teks: KUAZUE MOHD 
Foto: Koleksi Peribadi 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
 DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Salam kasih sayang buat kalian yang rajin bertandang. Terima kasih kerana memeriahkan blog cik azue yang tidak seberapa ini.

Oh, kenapa cik azue agak perlahan muat naik entri sejak kebelakangan ini?
Tiada kaitan dengan kebanjiran kawasan mahu pun kebanjiran emosi di tatkala ini ya.
Cik azue hanya diselaputi dengan tempahan demi tempahan. Syukur Alhamdulillah. Terima kasih atas sokongan kalian pada bisnes kecil dari rumah yang diusahakan oleh cik azue dan suami.

Tempahan apa itu ya?

Ya, kalian bijak sekali. Tempahan sulam tanda nama persendirian dan pukal dari sekolah-sekolah.

Nampak gayanya, tahun 2015, dimulai dengan diwarnai dengan warna warni tempahan sulaman tanda nama. Tanda nama RUMI dan tanda nama Jawi.



Tempahan tanda nama jawi dan rumi yang telah siap disulam dan menunggu masa untuk diperkemaskan lebihan benang lalu dipotong mengikut saiz dan dibakar disekelilingnya sebagai kemasan terakhir sebelum dipek mengikut nama dan mengikut kalian penempah budiman.


Manakala cik abang (mesin ini berjenama "Brother- Model NV1500") masih setia dengan proses menyulam bermula seawal 7.30am membawa ke 11pm dengan beberapa kali selingan rehat.

Rehat pertama dari jam 11am - 2.30pm, iaitu waktu penyediaan anakanda berdua yang sudah tidak sama jadual sekolahnya.
Si kecil dalam darjah dua, balik sekolah agama (SRA) bermula jam 11.15am hingga 12.15 tengah hari. Ketika ini tugas cik azue dari penyulam tegar menjadi si ibu 'singa' bagi memastikan si kecil ini berjaya mengikuti masa yang telah diperuntukkan sebelum dijemput ke sekolah (SK) di sebelah petang.

Menanti si abang pulang, cik azue kadang dapat sekejap ber Qailullah (tidur sekejap) dan bermula dari jam 1.15pm hingga 2.15pm melayan si bujang besar (darjah 4) ini bersiap sedia untuk ke sek agama pula (SRA).

Dari jam 2.30pm hingga jam 5pm cik azue akan menyambung kerja-kerja sulaman dan bilik sulam serta jahitan akan ditutup bermula jam 5pm bagi giliran kerja cik azue.

Waktu malam seawal jam 7.30pm, bilik ini akan beroperasi kembali sehinggalah selewat jam 11pm. Tapi bukan dibawah seliaan cik azue. Di bawah seliaan rakan kongsi bisnes merangkap rakan kongsi hidup. Terima kasih en Chenta. Saya sayang awak selamanya ke akhir hayat.

Sambil-sambil melayan anak-anak. en chenta akan memerhati mesin sulam beroperasi manakala cik azue akan bertungkus lumus pula sediakan keperluan bekerja dan persekolahan anakanda. Kemudian, jika mata ini masih boleh bertahan, cik azue akan mula pula proses kedua penyediaan tanda nama sulam seperti yang dinyatakan di atas, sambil menjawab segala pm dan kemas kini segala blog yang ada (tapi selalunya blog terkubur lah buat beberapa ketika dek kesibukan terlampau).

Beginilah rutin harian bermula sesi persekolahan 2015 ini.
Jadi pada kalian yang ada hantar Whatapps dan PM itu, jika terlambat jawab, mohon maaf. Cik azue akan jawab juga, tapi lambat.

Jika ada diantara kalian yang masih berminat nak mendapatkan perkhidmatan sulaman tanda nama ini, sukacita cik azue nak beritahu, bahawasanya, mana-mana yang berhajat nak selit tempahan personal, kami masih buka sehingga 20/1/15.

Pengeposan seterusnya bagi tempahan "menyelit personal" adalah pada minggu pertama FEB 2015. 

Mana -mana yang telah beratur, sila jelaskan bayaran selewatnya 20/1/15 untuk kami mula sulam tempahan kalian.

Tempahan pukal hanya dibuka bagi tempahan untuk bulan MAC dan ke atas sahaja.

Panduan bagi tempahan sulaman tanda nama ini, boleh kalian semak di 




Untuk pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi cik azue melalui 



email: kuazue@gmail.com 

Whatsapp : 013-2700020 




Akhir kalam, 
Terima kasih kerana berminat dengan perkhidmatan kami.
Terima kasih kerana sudi berurusan dengan cik azue. 
Terima kasih kerana sudi memanjangkan rezeki cik azue sekeluarga serta orang yang bergantung dengan cik azue.
Dan 

Buat kalian, cik azue doakan agar kalian juga beroleh rezeki yang melimpah ruah selepas ini.

Jaga diri, jaga hati, jaga Allah, Allah dulu, Allah lagi dan Allah terus, seperti kata cik Insyirah Azhar.

Yang baik kita kongsi bersama. Yang kurang, mohon kalian maafi.

Wasalam

Tuesday, January 13, 2015

ABDR: Kelas Online

Entri: # 115
Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi ABDR

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Akademi Bekerja di Rumah (ABDR) ada menawarkan kelas-kelas secara online bagi kalian yang berminat menambahkan ilmu lalu menambahkan pendapatan secara tidak langsung.


Pendaftaran bakal pelajar adalah setiap hari. Kelas-kelas yang ditawarkan adalah seperti berikut:


1. Kelas online asas bina blog penulisan
untuk membina blog berpengaruh, blog yang disukai pembaca, belajar menulis blog dengan betul yang dapat menarik traffik ke blog.


2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes
bagi yang mahu mulakan bisnes online. Tak tahu cara untuk mula bisnes. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fnpage, fb. Belajar menjana pendapatan bermula RM5, RM10, dan seterusnya. Bagi yang tidak ada produk kami sediakan produk untuk dropship.

3. Kelas beriklan di mudah.my
mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4.Kelas penulisan kreatif
bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Kelas Urus Akaun Bisnes Kecil / WAHM SOHO
Khas untuk usahawan kecil / WAHM SOHO yang mahu belajar cara urus akaun dengan lebih sistematik. Insya Allah, kelas urus akaun bisnes akan dibuka Januari ini. Dengan tenaga pengajar yang berpengalaman dalam bidang ini.




Jika kalian berminat untuk bersama cik azue dalam jaringan Akademi Bekerja Dari Rumah, kalian boleh hubungi cik azue di 




email: kuazue@gmail.com

atau 

WhatApps : 013-2700020








Friday, January 9, 2015

ABDR - Belajar Urus Akaun Bisnes (Bulan Januari)

Entri #: 114
Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi ABDR
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
 DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Salam kasih sayang.

"Duit bisnes dan duit personal tidak boleh dicampur aduk.
Setiap sen yang mengalir perlu dicatat dalam buku 555 supaya kita tahu aliran wang keluar masuk." 

Di atas adalah kata guru yang mengajar cik azue dalam kelas asas urus akaun.
Bagi kalian yang tercari-cari bagaimana mahu mengurus akaun dengan baik. Berita baik, bagi tahun 2015, ABDR (Akademi Bekerja Dari Rumah) masih lagi ada menganjurkan kelas bagi kita mempelajari asas urus akaun bagi bisnes yang kita jalankan.

Yang bagusnya, kelas ini diadakan secara online dan juga offline. Belajar urus kewangan bisnes bersama trainer yang berpengalaman anjuran ABDR.

Berikut adalah kelas anjuran bagi bulan Januari 2015.



Kelas Asas Akaun Secara Online
***************************

Grup Coaching.
Tarikh: 17 Januari 2015, Sabtu
Masa: 9.30pg - 2.00tgh
Sijil dan Refreshment Disediakan
Kelas dalam kumpulan kecil (max 4-6 pax)

Yuran : RM 250.00

Lokasi: Bandar Tun Hussein, Cheras
(Boleh datang melalui Mines, Serdang atau Lebuhraya Cheras-Kajang)


Bonus 1:
Ebook asas blog
Ebook 101 idea home based bisnes
Ebook Super Wahm Super Mom
Ebook Mula Butik Online /Offline

Bonus 2:
3 tahun periklanan di soho directory

Bonus 3:
Diskaun RM50 untuk kelas blog dan penulisan



GROUP COACHING AKAUN BISNES SECARA ONLINE 
*******************************************

Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?

Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order
Yuran RM150 - Modul 1 & 2


Tarikh : 19/1/2015 (Isnin)
Masa : 9.30-12.30 tengah hari
4-5 orang untuk satu sesi dalam group online di facebook


Bonus
1. Ebook 101 idea home based bisnes
2. Beriklan setahun di soho directory

Klik Pautan ini: ULASAN KELAS AKAUN ONLINE

Untuk daftar mana-mana kelas antara dua tarikh ini, kalian boleh hubungi cik azue melalui berikut

Email : kuazue@gmail.com
wsapp : 013-2700020

atau 
boleh PM ('private message') ke

Thursday, January 8, 2015

Entri #: 113: Diary WAHM - 2015 - Perangkaan dan Formula Menarik Rezeki

Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi Peribadi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Salam sayang buat semua.

Asyik sekarang ini terbabas petang sahaja kemaskini blog kesayangan ini.
Begitulah WAHM, jadual kerja yang sentiasa beranjak dari semasa ke semasa mengikut keadaan tika dan waktu semasa.

Hari ini sudah 8 hari kita di tahun baru 2015. Apa sudah kalian buat untuk diri sendiri, keluarga dan juga perancangan kita untuk jangka masa pendek serta jangka masa panjang.

Oh pening kepala sudah cik azue bila fikir-fikirkannya.
Guru online cik azue ada memberi makluman kepada kami, para pelajar beliau. Beliau berkongsi format untuk mereka bentuk azam terbaik buat diri kita yang mana ianya merupakan perkongsian daripada kelas Dr Azizan.
Bolehlah untuk kita semua guna pakai bagi menentukan hala tuju terbaik, buat dunia dan akhirat, in shaa Allah.
Mengikut beliau, seeloknya, keazaman kita berpaksikan kepada 6 perkara berikut:


                                    1) Spiritual (Kerohanian)

                                    2) Emosi

                                    3) Fizikal

                                    4) Kekeluargaan

                                    5) Karier
                                    6) Kewangan

Tersenarai di atas adalah formatnya, tapi cik azue ubah susunatur berdasarkan apa yang cik azue rasa paling kritikal di pemikiran cik azue.

Kenapa cik azue meletakkan elemen spiritual yang paling utama? Ini kerana tanpa pegangan, kita mungkin boleh menjadi seperti layang-layang terputus talinya. (Amboi, berfalsafah sekejap ya).
Di sini, bukan hanya untuk diri sendiri, malahan juga in shaa Allah akan cik azue tekankan juga pada anakanda berdua itu.

Apabila no 1 sudah seimbang, maka yang lain-lainnya akan menjadi mudah dalam kehidupan ini. Percayalah.

Tanpa no 1, no 2 akan celaru, kemudian akan effect pada no 3. Bila no3 sudah lemah, no 4 akan ada masalah. Bila no 4 ada masalah, no 5 akan huru hara dan akhirnya no 6 akan jadi entah ke mana.

Percaya? Percayalah.

Jadi berdikit-dikitlah kita dalam memperbaiki kesempurnaan spiritual kita. Bagaimana mahu perbaiki? Nah, di sini, cik azue kongsikan satu ebook yang boleh kalian buat rujukan. Walau tajuknya umpama menarik rezeki, tetapi sebenarnya ebook ini merupakan pembuka cara kita kembali kepada TUAN YANG EMPUNYA rezeki itu sendiri.

Terima kasih buat puan penulis. Cik azue berkenalan dengan penulis hebat ini secara tidak sengaja atas seorang sahabat yang suka kongsi status beliau di FB. Suka dengan ayat penyata yang dikongsi bersama, yang mana kekadang itu menjentik emosi bahawa betapa aku sering meremehkan perkara yang sudah selama ini tahu, lantas menjadikan diri cik azue pengikut FB beliau dan seterusnya menjadi di antara kawan maya beliau. Alhamdulillah.

Banyak yang digarap oleh puan penulis melalui ebook beliau ini.



Ada masa, cik azue kongsi lagi ya.

Tetapi kalau kawan-kawan rasa tidak boleh nak berlama-lama untuk tahu apa isi kandungan ebook yang 'best' ini, kawan-kawan boleh layari di sini untuk memiliki nya.
Dan selepas itu mungkin kita boleh nangis bersama melihat akan kealpaan diri kita selama ini.

Sila klik pautan: FORMULA MENARIK REZEKI


Akhir kalam, semoga tahun 1436 @ 2015 ini memberi seribu erti buat kita semua. Semoga tahun ini dan tahun mendatang semakin mendekatkan kita pada yang Esa memandangkan usia dan kematian umpama kembar yang berpisah tidak.

Jaga diri, perbaiki peribadi melalui iman dan amal.


*********************************************

pssstt.. cik azue tengah buat satu blog tentang Formula Menarik Rezeki. Di situ akan dikumpulkan dan dikongsi segala testimoni mereka-mereka yang dah baca dan juga testimoni diri cik azue sendiri selepas membaca bait-baik tulisan garapan puan penulis ini. 
Sudi-sudikanlah yer mengikuti perkongsian tersebut. 
Terima kasih ya. 

Tuesday, January 6, 2015

Entri # 112: KLK :- Tempahan macam-macam

Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi Peribadi
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
 DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Salam kasih sayang buat semua.
Selawat dan salam tidak lupa jua buat junjungan kita Muhammad SAW. Moga-moga kita semua mendapat naungan baginda di hari yang tiada sesiapa pun dapat membantu sesiapa jua.

Entri di tengah hari pula hari ini.
Cuaca di Rawang ketika ini agak mendung dengan sesekali gerimis mengundang.
Oh cik azue masih meneruskan perjuangan menyulam tempahan tanda nama sulam yang ditempah kalian semua.

Hari ini cik azue nak share dengan semua tempahan macam-macam dari seorang sahaja pelanggan yang mana juga merupakan kenalan dibangku sekolah menengah atas (kenalan ketika menuntut di Sekolah Raja Tun Azlah Shah, Taiping, Perak  - Tingkatan 4 dan 5).

Terima kasih teman kerana sudi menempah dengan zaman persekolahan ini.


Dimulakan dengan tempahan tanda nama sulam buat anakanda nya bertiga. Maklumat tempahan adalah seperti berikut:

Nama: 3 nama berlainan
Kain: Warna Putih
Tulisan: Warna Hitam
Border: Warna Biru Tua
Jumlah kepingan: 15 keping (5 keping bagi setiap nama)

Jika kalian ingin tahu maklumat lanjut tentang tempahan sulam tanda nama, boleh rujuk pada panduan dengan klik : PANDUAN 

Tempahan kedua pula merupakan tempahan sulaman pada tuala.
Tuala-tuala dibekalkan, tinggal cik azue sulamkan sahaja. 


Sulaman bagi dihadiahkan buat mempelai katanya. Tetapi sangatlah susah hendak merakamkan warna sebenar tuala yang berwarna jingga / oren terang ini oleh lensa kamera talifon cik azue. Makanya, minta maaf, sebegitulah jadinya warna yang dapat dirakam sebagai kenangan hasil kerja.




3 tuala bersulam nama buat keluarga yang akan berangkat mengerjakan umrah.


Tempahan ke tiga pula merupakan tempahan bantal bersulam. Ada 2 tempahan dengan bentuk tidak serupa serta sulaman yang tidak sama.


Yang pertama: Bantal bersulam karektor burung hantu - AWUL (sebut 'owl')
Bantal ini bersaiz 10 inci dan dijual pada harga RM40 seekor termasuk postage.



Yang kedua adalah bantal segiempat bersaiz 14 inci tepat. 
Menggunakan fabric fleece dan isian 'fiberfill', bantal ini dijual dengan harga RM80 satu termasuk postage.


Bagi kalian yang berminat untuk menempah hasil kerja tangan cik azue, kalian boleh hubungi cik azue melalui 


Email: kuazue@gmail.com

WhatsApps: 013-2700020


Untuk makluman, sebarang tempahan sekarang ini hanya akan dibuat selepas bulan Feb kerana memberi laluan kepada tempahan sulam tanda nama terlebih dahulu.

Sampai sini dulu buat hari ini.

Esok-esok in shaa Allah, cik azue sambung lagi.

Jaga Diri, hiasi peribadi.

Wasalam



Monday, January 5, 2015

Entri # 111: Pengkelasan Segmen Penceritaan

Teks: KUAZUE MOHD
Foto: Koleksi Peribadi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
 DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI


Salam kasih sayang buat semua. 
Selawat dan salam juga buat junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW.

Dah lama cik azue ini tenggelam timbul di blog tersayang ini.
Banyak sangat perkara yang sedang dibuat.
Baik, 2015 ini, kita cuba memenuhi blog tersayang dengan cerita cerita sepanjang kehidupan cik azue bergelar WAHM, berselang selikan dengan cerita tentang perusahaan dari rumah cik azue dan akademi bekerja dari rumah.

Oleh sebab itu, cik azue mengambil keputusan untuk mengkelasifikasikan setiap entri di blog cik azue nanti dengan sub tajuk dihadapan.
Ini adalah bagi memudahkan para pembaca budiman mengetahui dengan lebih baik tentang sesuatu entri itu dibuat.

Berikut adalah sub tajuk yang telah diputuskan.

a) Catatan Hati - mana-mana entri dengan sub tajuk ini adalah berkisar tentang penceritaan isu semasa serta perkongsian ilmu dan juga luahan perasaan diri cik azue sendiri tentang sesuatu isu atau ilmu tersebut.

b) Diari WAHM - entri ini akan berkisah tentang rutin hidup cik azue dan kehidupan dalam menguruskan keluarga dan bisnes dari rumah.


c) Ulasan - entri yang akan berkisah tentang segala ulasan cik azue tentang Buku, ebook, kelas, novel dan blog atau apa sahaja yang memerlukan ulasan dan pandangan cik azue nanti.

d) KLK - entri tentang perusahaan cik azue dalam seni jahitan dan sulaman. Mengenai tempahan mahu pun tutorial jahitan, semuanya akan cik azue rumuskan bawah entri KLK.


e) ABDR - entri yang akan berkisar nanti tentang AKADEMI BEKERJA DARI RUMAH yang mana cik azue bergerak sebagai PENGURUS ONLINE.


Ini tentang hala tuju blog cik azue bermula tahun 2015.
Diharap dengan perkongsian ini, teman maya sekalian lebih mudah nak mengikuti blog cik azue yang tidak seberapa ini.

Berlangsung sekarang di bilik sulam KLK (Keraih Lengan Kuazue) adalah sulam tanda nama JAWI -  tempahan pukal sekolah agama.


Bagi kalian yang berminat untuk menempah, boleh ke klik pada pautan di bawah ini:


namun, adalah diingatkan bahawa senarai menunggu adalah panjang bagi tempahan pukal mahupun persendirian.

Hingga ini sahaja buat kali ini.
Semoga segala yang berlaku lewat beberapa hari yang lalu semakin mendekatkan diri kita kepada yang MAHA KUASA.

Jaga diri, hiasi peribadi dengan IMAN dan AMAL.

Wasalam