Followers

Sunday, May 29, 2011

Onde-Onde aka Kueh BOM... KebabOMMM !!!!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….

Menu minum petang tadi... lama dah tingin nak makan nyer.. nak makan macam mak buat dulu.. so korek2 lah ruhsia dari kechaq.. so dapek la membuatnyer... walau tak sesedap yang mak n kechaq buat.. tapi gumbira... dapat gak buat untuk kali ke dua ... hahahah...1st time buat masa mak duduk sekali..lepas ayah pergi... kali nie buat sensorang dengan instruction dari kechaq... boleh la.... cuma nak tanya satu jer... 
AWAT la dia duk jadi BOM keBABOMMM dalam kuali kami???... so kengkawan yang teror.. meh aaa tolun.. cemana nak elak dari kena BOM nie.. padan la orang panggil kueh BOM.. keBaBOMMM!!!....
ehhh.. lama nyer mukadimah... meh sini tgk ghupa KEBABOM nie..



ada nampak tak?? tu dier tersembuq keluaq ... sib baik cek tak kena BOM minyak... hahahha.. last2 angkat ja la... sat2 g ada cek kena minyak hangat kan,...
nie meh sini nak buh bahan buat badan nyer.... bukan apa.. sat g lupa.. sms.. tanya2 g kechaq.. pas tu kechaq kata... POS sikit mai balik kpg... hahahaha.. so kechaq.. tgk gambaq ja la na...


Bahan-bahan Inti:-
Segenggam kacang hijau direbus sampai pecah n bila dah pecah...leh aaa masukkan gula n kelapa parut.. masak sampai kering.. tambah sikit tepung gandum..... sejukkan n ketui2 kan lah na...


Bahan kulit / doh:-
2 cwn tepung pulut + 1/2 cwn tepung gandum + a dash garam + 3/4 air... air masuk sikit2 uli until jadi doh... 


Cara:- Bungkus inti dgn kulit n golek dalam bekas ada lenga (bijan). Goreng dalam minyak penuh yang panas.... hati2 kut2 KeBABOMMMM !!!
tu saja... mmm nak tanya la... kut sesapa rajin nak komen.. tolong sat cemana na tak mau kasi KEBABOM dlm kuali nie... bukan apa.. minyak tu hangat... nanti makin ayu laks jari jemari ni.... kikikiki.....


K lah.. tak mo merepek.... cik azue nak p settle kes baju pengantin tu bagi perabih.. n nak wat auto publish naaa.... bukan pa.. minggu kerja harus lah auto publish.. tak dan nak karang mengarang n merepek2 nie....hehehhee..... 
K lah... esok selamat menyambut minggu seterusnya dalam kehidupan ... semoga makin produktif n efektif dalam semua bidang....
hingga ituw...


Adios Hasta la vista...


wasalam...


~Kuazue Mohd~

Saturday, May 28, 2011

Baju Pengantin....

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….

Mmmm Heran kan .. apsal la dia nie buh tittle baju pengantin... jgn nak heran naaaa.. nie baju pun BUKAN ANA YG PUNYA... si pengantin yang punya...minta TOLONG sesangat jahitkan manik... dah lama tak menjahit nie... piki punya piki punya kasihan... OKlah.. dgn syarat .. beli semua nya.. jarum.. benang... manik yg nak dijahitkan... so tinggal tolong jahitkan ajer... hehehhe adik nie member opis.....
so meh tengok tayangan baju pengantin tak siap nie...
Pengantin kasi baju nie mintak tolong make over.. hat lain2 jahitan tak mo komen na.. kita nak kena tolong siap manik dia...
ni tang awal larat yang dia minta kita touch up dgn manik tu...
 




hat nie plak.. cik azue try buh tang tengah manik2 dulu.. hat keliling nantilah... takut tak cukup manik.. buh tgh dulu...
hat nie design munga dia kat tang badan baju....
ingat kalu ada lebih manik n masa... dah suruh si pengantin cari reja kain lace nie.. kalau ada lagi.. leh aaa curi amik munga tu buh tang kaki kain dia.. tak la kosong sangat kan...



















hat nie plak tang tangan dia nya design...
hat nie.. manik dia.. dia nie p campuq semua sekali dlam satu bekas... hahaha jenuh nak pilih nak jaet..

so sapa nak tolong bagi idea nak jaet... meh aaa komen mai..


k lah... hingga ituw.. wasalam...


adios hasta la vista... 


Kuazue Mohd..




jgn lupa komen n bagi idea...


tq

Monday, May 23, 2011

Crochet Project 2; Sarung Kusyen LOVE - Part FINAL

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….

Mmmm nie adalah kesinambungan dari sini n sini... dah siap pos dah.. n harap sampai ke tangan tuan dia esok lah (Monday, 23/5/11), bukan apa.. lama sangat nak siap nyer.. sampai cik azue rasa nak simpan buang .. sib baik en. mohd punya... kalau en lan punya.. simpan dulu sat na..(sat tu .. boleh makan tahun wooo).. hihihi... dah la tak berapa nak ok time tu.. bila BATUK n SAKIT...simpan sat dulu no.. last.. sampai ke la.. LEGA aiiihhh... siap jugak la... 


Nie nak crita bagi.. projek nie.. cik azue kait untuk bantal love saiz 18" (mcm mana nak determine, lagu nie... p lukis 4segi tepat 18"x18" n pastu p lukis LOVE kat dlm petak tu.. so dpt la saiz bantal love tu..) punya la besaq... mau penuh sofa single cik azue yg ayu tu kalau buh seketui... sat g kita enterpem pic na.. sabaq sat na.. 
mmm untuk pojek nie.. cik azue guna benang nona... ikut kata tuan punya.. nak kaler kunin n puteh.. harap berkenan la hendak nya NA... haaa nak tau.. cik azue perabih 13ketui benang + 2 ketui (lining)..guna plak jarum 1.65mm.. so dia nyer ikatan agak kemas la.. kalu guna jarum 2.0 or 2.5mm boleh gak. tapi cam longgar n tak padan plak dgn benang.. benang NONA nie halus sikit dari benang minlon or ondori.. ikut rasa tangan n jari kematu cik azue la...


hahaha.. cerita panjang tak mo.. jom layan gambaq.. tgk gambaq.. leh kut imagine cemana besaq nya sarung bantai tu... LAYANZ..


 dua ketui sarung bantal ituew....

pandangan depan...

pandangan belakang...
hahaha..
macam comey duk atas kerusi ijo cik azue kan.. takpa2.. kendian kita pikiaq nak ganti buh sarung apa bantal hat besaq tu.. nak tau besaq mana.. tengok nie plak..
besaq kan... dah nak penuh kerusi nie oleh bantai nie.. harap tuan punya suka hati lah yer... apa pun.. cik azue ucapkan lah terima kasih sebab nak order gak dgn cik azue.. lebey kurang cik azue minta halal dan halalkan yer...n cik azue juai yer sebanyak rega yg dipersetujui...

dah puas hati semua?? hhaaaa la ne duk sebuk settle kes cekelat cik azue pastu adalah benda dier cik azue dok kerobek... nanti sat kita enteprem na..

K lah. nak tido dah.. dah kul 1.30am nie.. esok nak kerja... hahaha..

hingga ituw.. 

Adios hasta la vista,

Wasalam,

~Kuazue Mohd~


Sunday, May 22, 2011

Anak Patung Jepun…


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….


Menarik tak title… ceee wah…. Layanzzz… tgk nie.. chomey gilos...and mahal gilos… beribu2 tuuuu…
terima kasih la pada yang beri hadiah nie….hahaha.. jgn tertipu..nie hadiah.. bukan ana yang punya.. ana amik gambar dier ajer.. nie barang ANAK BOS yang punya…. Kita org jakun la kejap.. jadilah dapat gambar pun jadilah.. bukan senang nak dapat tengok cegini nya dekat…
Oppsss nak tahu.. nie customer bos hadiahkan kat anak bos sebagai hadiah kawen… see ada ayat2 yg di tulis disitu yang sepatah haram pun idak ler paham….. kata derang (customer tu… customer nie org jepun.. siap cakap English sejibik2… jenuh nak paham n jenuh gak ler nak bagi paham…) @ translator nyer.. hadiah nie bawa “ONG” pada pengantin tu nanti… tapi nak g tau.. tgk secara dekat… Halus tul buatan nya… huhuhu… cantek kan…

K lah… esok2 cerita lagilah.. malas nie.. nak g lah wat pa pa yang patut yer…penyakit malas nie memang payah tul kalau dah hinggap… malas nak hapdet n hadap lappy nie.. sebab pala hotak nie duk ingat ke crochet yg bertambah list n kedai coklat tu.. Alhamdulillah.. sesapa nak rasa.. jemput2 lah ke kedai coklat cik azue yer.. nenanti cik azue hapdet hat belah sana laks…

Hingga ituew…

Adios hasta la vista…

Wasalam…

~Kuazue Mohd ~

Saturday, May 21, 2011

Buku craft in collections




السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….

Yeee haaa… lama sungguh nak enteprem.. duk simpan peram lelama … last2.. ri ni la baru muncul buku2 nie di sini… ekekeke…sory na aziha… BZ n MALAS sebenor nyer nak update.. tak tau la.. sebulan nie kena penyakit M dari cik ADIK sorang nie.. tempias sikit2… so jadi malas… malas tul la nak update.. tapi cerita bykk.. byk giler nak story kat sini.. suka la ada KE tak yg DUK MEMbacaNya… janji.. nak update gak ke sini… nenanti bila tua.. leh baca2 semula… hahaha.. mengimbas nostalgia kenangan ituw… payah wooo …pastu leH aaa gelak sensorang….

WOIt Adek.. KIriM aaaa BENda len… hat penyegan nie segan sungguh la… tak tau nak wat lagu mana dah nie.. jadi penyegan plak lagu hang… HAHAhaha..  tapi kekadang tu.. beh gak segan2 nie… tapi kalau dah lama kalu… alamat la…. (ehhh tak tau ka.. segan = malas, nie cakap lagu org utara / Kedah nuuuuu… tudia.. dia kuaq dah slanga.. sat2 nak p pull stop sat na… k .. back to track na..)
K lah melalut sudah…back to the TUJUAN asal yer… bab2 MEREPEK.. beh sungguh.. umpama KEREPEK ajer…. HAHAHHAA…..OOppsssttt…..
Nie ha buku2 nya..



Yg nie first order… yg 2nd order punya pun dah sampai.. tapi malas nyer nak p amik pic… sapa nak tolong amik kan yer? Hehehe.. nanti la cik azue Nteprem na..
Haaaa… nak tgk satu2 paten???.. cik azue nie duk malas nak selak, kelebek n snap pic… tapi nak habaq mai.. hat weekend crochet tu… siyok tul.. byk gak pojeknyer.. la nie stop dulu.. tak leh buat… byk benda nak setel dulu…
Hat buku beg tu pun menarik.. KIV nak wat beg la.. tahun nie.. hahahaa… TAHUN ni (2011) cik azue tak mo pegang knitting… so cik azue peram dulu buku tu.. toksah bukak.. kang kang.. semua yg ada duk terbengkalai.. sbb duk pulun nak mula Knitting tuuuu… hahaha.. baik jgn buka kan.. simpan terus.. wat pekasam….. so….. sesapa nak tgk isi dlm.. tunggu TAHUN depan lah na..… wakaka…
Satu g tu majalah jer.. byk gak yg comey2.. tapi masa cik azue pun comey gak yg ada..so katup gak la dia.. simpan.. jadi yg hari2 duk bukak.. hanya 2.. satu buku weekend crochet.. satu g magazine crochet world.... hahaha… apa?.. gambaq… hat majalah tu.. nanti la.. 2nd round tunjuk… ada gak pojek beh nak kena buat utk budak2.. comey2.. tapi KIV.. byk dah nie benda duk dlm list.. pas nie harus tak leh amik lagi sebarang jenis pojek.. kang makan bulan nak siap la..n nanti “PAKWE” wat ayat2 indah di tinga… “BOLEH SIAP ke AYANG?” heheheh sinis.. tapi ku sahut cabaran tu.. BOLEH!!!!!… tapi lambaaattttttt sgt la nak siap… hahhaha…

So pada yg masih duk tunggu produk nya.. sila bersabar… nanti satu2 cik azue enteprem yer… besala.. IBU berkerjaya + kerjaya sampingan (cokolatier+kerastanganier) so amik masa laH na…
Mana nak setlekan hal umah, anak2, pakwe, makan minum, tempahan coklat.. hehehe.. tu la dia..suka sgt … ahahhaa… nak wat lagu mana.. dah jenis tak leh nak duduk diam2 depan tv.. diam kalu.. DOMAM la …. Hahaha..
K lah.. nanti story lagi la…
Nak sambung wat apa2 yang patut na..mengait ka… terkait ka… last2 terkatup mata… TITO terus.. sapa nak nulun????

Hingga ituew,

Adious hasta la vista,

Wasalam,

~Kuazue Mohd~


Thursday, May 19, 2011

Wah… Besaq Gak ler… !!!

 
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….

 Sila click utk imej lebey clear yer...

Nie ler salasilah keluarga belah cik azue… nanti cik azue wat salasilah belah chenta hati plak … heheheh bukan pa.. t anak2 leh buat rujukan… senang sikit nak kasi depa paham.. dah la “selalu Sangat” terjumpa kan.. so untuk depa saling kenal n ingat mengingati.. maka nya cik azue terpikir nak wat cegini.. hat nie adalah ringkasan salasilah nya.. dgn nama2 panggilannya just utk publishing kat sini ajer yer….. hat real.. dengan nama n tarikh lahir… hehhee untuk tatapan keluarga sahaja.. sat g ada silap buat spekulasi.. mampoih nak jawabkan…so kita sorok2 la hat ituw yer….
Lagi satu.. cik azue tanak anak2 generasi kedua nie lupa siapa dia itu dan anak siapa laks dia nie,.. mcm kita org lah… dgn sepupu sepipit sendiri.. ada yang kenal.. ada yang tidak.. yer lah.. bila kedua org tua dah tiada lagi.. normally anak2 akan bawa hal masing2.. silap2.. bereghtuh tgh jalan pun buat tak tau.. silap2 dia kenai kita.. kita tak prasan dia.. habis.. haru.. depa wat plak crita kata kita nie sombong.. hahaha sebenar nya kita tak kenal or memang kita tak kenal… so… cik azue keluarkan lah family tree nie.. kat FB nanti.... cik azue ada create group untuk family kita org.. nanti lepas family tree nie diupdatekan memasing akan update lah hal family sendiri.. pas tu setiap family.. akan ada anak2 yang di lantik secara automatic.. normally anak sulong of the family lah (sori lah .. abang long.. yop.. kakak… yong.. nak wat lagu mana.. hangpa yang sulongkan..) yang kena bertanggung jawab untuk update status family member masing2 yer.. so nanti takkan ada terputus.. bukan untuk kita.. tapi untuk depa jugak lah nanti… kita takkan tongkat langit nie.. so sementara ada… kita usahakan lah agar ukhwah n silaturrahim nie tak kan terputus.. tak gitu kakak2 n abang2 n adik2 ??? n kengkawan kat luar sana….???  

Bila cik azue telek2.. tenung2.. wah.. kemain besaq sungguh la family nie yer.. asal mak n ayah berdua aja… last2.. tup2.. sampai ke la nie.. dah brapa org dah umat nabi MUHAMMAD?? Semoga semua nya menjadi umat terbaik n hamba ALLAH soleh n SOLEHAH hendak nya… so..
Kengkawan… meh aaa join wat family tree macam cik azue nie .. siyok wooo bila kita tgk family kita telah berkembang biak dgn jaya nya…. Di samping menguji minda mengingati nama anak2 buah yang sedia ada.. yang mana cik azue dah kantoi .. lupa sorang nama baby girl anak abg chu… sori na benchu.. wa tatak ingat lu nya amoi tecik apa nama.. wa inggat itu soffiya ituew ajer la.. AMPUN…. !!! 
Hahahaha..LARIK….!!!! nanti kena tuju g dgn ais batu cam zaman kecik2.. pas tu benchu kena tibai dgn mak… hahhaa… tapi kan nak tau..  ais tu Nampak jer cam tu… dahi cik azue sampai la ada parut… luka kena ais batu tu… nak nengok… no.. no…no… sib baik tak parut tu tak buat jatuh saham cek …no wonder la mak tibai bencu.. hahaha.. nak buat g tak benchu??? Hahahha biar lah rahsia kita berdua kesah ituw,.. woit benchu…ada ingat ka tak g????

K lah.. lama dah melalut nie.. nanti ke laut gak la pulak.. hahaha..

Hingga ituew..

Adios hasta la vista

Wasalam..

~Kuazue Mohd~..

Wednesday, May 18, 2011

Gatainya lah Aiii..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….


Huhuhu,.. hari nie tak der cerita nak stori.. just nak story... cik azue kena alergu ubat la.. gatai aaaaiii satu badan... nanti la story...




k lah.. story jugak lah... sempat2 g nak gerak ke tempat kerja nie..dua ubat nie doktor bagi sbb batuk2 cik azue tu lah.. sbb dier kata batuk cik azue tu berpunca dari kes alergy...bolehlah.. jenuh gak ler blajaq nak guna pam tu.. sib baik pam guna bila perlu.. lawaks la ingat bila duk blajaq guna pam tu dgn farmasi.. kata mcm dah betui2.. aleh2 farmasi duk ajaq tu kata...kak.. sila ulang semula.. saya nampak ada gas keluaq.. wakakaka... loh.. tak tersedut ka? awat nya jadi lagu tu?? dah tu.. kata kena sedut n tahan... sedut plak kut mulut.. selalu menyawa ikut hidungkan.. hahahha.. lama2.. 2/3 kali ajaq.. dia kata OK.. so balik la... tapi hat gambaq nie adlah stok kali kdua dia kasi.. hat 1st stok ubat pil tu cik azue tak amik la pic. sbb tak der kes apa.. OK jer.. tapi bila yg kali kedua nie farmasi kata kita tukar ubat nie.. sbb yg jenis 1st bagi dulu tak der stok.. but sama function dua2 nya.. bila ja makan kalu...gatai la sungguh badan.. ingat sbb last week kan hangat.. sbb hangat tu la.. habis la ruam satu badan nak habaq... plak tu naikla blister...aka mcm bisul2 besaq.. kat area kaki n mana2 ada lipatan.. haru jadi katak puru nie.. so senin lepas g la jumpa doktor kat KK ajer.. dah hopsital ruh buat managemen kat kk dulu.. g sana dgn duk garu2 tu..doktor suruh stop la ubat tadi.. tula dia.. mlm tu,. kemain batuk ne menjadi.. sampai nak pecah rengkung n dada,, selasa kemarin.. tekak punya la sakit... nak telan satu apa pun payah.. tapi telan gak la.. LAPAQ punya pasal.. hhaaa
so dah stop ubat nie.. duk gatai la jugak... nanti sabtu nanti doktor ruh start semua balik.. kalu kata back tu gatal semula.. makanya haruslah cik azue g JUMPA DOKTOR PAKAR balik...huhuhu hat tu la malas.. malas nak p hadap bos jumpa nak minta coti or MC... hahaha pekerja CONTOH la bagai...


k lah.. dah tak leh nak melalut sini.. kut2 ada sesapa farmasi..doktor perubatan yang terbaca nieh..meh aaa tolong cik azue bagi satu dua nasihat cemana nak setle masalah nie..
oopsss ya...slama nie cik azue makan maintain ubat nie utk kes DUB.. ala kes yg cik azue story dulu.. ..


klah yer,, gerak p opis dulu..


hingga ituew..


adios hasta la vista..


wasalam..


~kuazue mohd~

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru .. !!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….


Alhamdulillah.... akhirnya siap gak ler tempahan anak sendiri untuk hari guru nya... bukan nya cik azue banyak nor tempahan coklat.. tapi dik kerana batuk2 tu.... makanya.. cik azue jenuh la cari2 masa yg sure takkan kena attack n siapkan la tempahan budak2 nie.. cergas n gumbiranya derang... AGAK2.. zaman kita kecik2 dulu.. kita sama gak lagu nie??? Excited gilos nak bagi hadiah kat cikgu2 kita..??? !!


Back tu stori.. buat cikgu2 kat luar sana... sama ada kenal or tidak.. SELAMAT HARI GURU / LECTURER / PENSYARAH.. semoga jasa kalian sentiasa dirahmati ILAHI....opppssss ter..x..x.. lagi daaa..
back tu cerita...
NIe haaa tempahan anak2 buat cikgu2 sekalian...
nak siapkan coklat nie.. sperti biasa.. adalah behind scene nyer xtvt.. seee.. kemain derang....
 sodap yor abg hazim n adik...
korek semua sekali.. senang ibu cuci yor...


















Petang tu budak ber2 dapat nie plak...  huuiiiikkk.. bukan cik azue yang buek yor.. cik Ida (jiran sebelah) yang buek yor...anyway.. TQ yer cik IDA.. habis budak berdua tu makan... sedap.. kata derang....









So bila dah siap semuanya.. niela hasil nya... 5set utk cikgu2 abg hazim.. n 4 set untuk cikgu2 adik haziq... oppsss... kad tu derang tulis sendiri dengan supervision my chenta hati.. tengkiu sbb tolong LAYAN nie budak2 yor... 
so.. final produk nya adalah ..... nie untuk cikgu2 abg hazim...
 Khas buat cikgu Anis....
  Khas buat cikgu Azlina....
Khas buat Ustazah....

Khas buat Ibu....
  
   
Khas buat kaksu...... hat bawah nie... untuk kengkawan....


Set nie adek haziq plak yang punya..
 Buat teacher kala
  Khas buat cikgu RAdiah...
  Khas buat cikgu Manja....
  Khas buat cikgu Sam....
mixed color loli untuk kawan2..
       
fuuihh... mengantuk nya aaaiiiihhh...ingat nak wat entry bagi blog auto publish.. mata laks.. leh pejam2 laks depan lappy nie.. harusla sat g ada salah taip nie.. so hat nak bagi cikgu tu.. oklah.. tapi hat nak bagi student2 lain tu yg tak tahan tu... siap muncung2 kata tak sempat buat la.. SAJA... then bila derang tau.. siap.. senyum sampai ke tinga...
esoknya.. CHENTA HATI antar abg hazim ke sekolah.. sure sengih2 mcm kerang jer gaya nyaer... and adik .. of course Ibu yg antarkan.. senyum sokmo bila handover hadiah nie pada cikgu...sapa nak tengok hasil coklat.. silalah ke kedai cekelat cik azue yor..


wey... mata nie duk terkatup.. cik azue.. nak kena p KROOOhhhhHHH lah na... t esok2.. cik azue mai update g yer...


Hingga ituw... 


Adios hasta la vista..


Wasalam..


~kuazue mohd~