Followers

Thursday, March 31, 2011

My Craft Index

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….


“Dasat ler…mcm mana cik azue buat ha.. sekaligus gitu?!!”  ….. hahhaaha… ramai dah dok tanya cik azue.. camnor la cik azue leh duk bertungkus lumus wat semua nie kan.. ehehe.. sbnarnya cik azue pun kompius jugak sebenar nya… cemana la cik azue leh nak wat semua nie  kan…??? !!! TING TONG !!!! tak dak jawapan na… suka suki ikut sesedap rasa cik azue jer semua tu…hahahaha….
Alolo…Sebenarnya semuanya ituew  adalah penghilang tensen..tensen dari opis… layan hal anak2… sakit – sakit..… and etc la  n bla..bla… or  bila cik azue habis idea / tensen / boring  nak wat benda yang duk buat skrg nie.. as example.. boring la tgk benang2 kait or sakit tangan mengait / knitting.. cik azue menjaet plak.. cam gitu la…n bila boring wat hat tadi …cik azue wat benda lain plak…and kerana itue.. maka nya harus lah bermula dari sekarang cik azue kena selalu lah wat craft index Nampak nyer untuk cik azue monitor progress setiap projek craft yang dah cik azue start... Tak le nanti ter lepas pandang kan.. hehehe.. selalu nya tak tepek sini.. tapi kerana tak nak umah nie brabuk.. decide punya decide.. tepek sini la.. at least cik azue kena la pulun gak nak update umah nie… hehehehe
So at this moment.. cik azue listkan my craft index kat sini.. pas nie kita tepek kat side panel nuh.. kasi Nampak selalu.. an the index goes as below…
Sewing
1)    Langsir rumah Cik Lan
~ langsir siang  ~ 5/11 pcs siap jaet dah..
~ langsir malam ~ dah siap potong dah
~ kepala langsir ~ dah siap potong gak dah

2)   Tudung Rerama DIY
3)   Sarung tilam and bantal BEN10 or TRANSFORMER
~ abang hazim
~ adek haziq

4)   Set cadar Cik Lan

Crochet
1)    Sarung bantal LOVE en Mohd
2)   Serkup Kechaq Ala Dato’ Siti
3)   Sarung bantal LOVE hitam puteh
4)   Tote bag
Knitting
Yelek.. nge nge nge… Jmalas nak start pojek baru…tunggu aaa mood baru mai..

Latch Hook
1)    Smiling snail floor mat
2)   Bear Bear floor mat
3)   Shaggy Love cushion Pillow Cover
4)   Kiropi Set – kancil set cushion cover – Cik Azzah (tunggu design / lay out dari cik azzah)
5)   Set anak2 hazim haziq.. adoi la.. ce mana nak wat nie?? Adalah benda dier..

Ribbon Embroidery
Lalalalala.. nak kena settlekan semua silibus Online study nieh !!!... ngeh ngeh ngeh…ampun puan ann
1)    Silibus 1 hingga silibus 10 kut.. hehehehe.... ngelat alasan tangan sakit..

Patchwork / Quilting
  • 8 set of granny blanket
Nie projek arwah mak yang dia minta cik azue tolong settlekan.. masa mak ada dulu ngelat.. sbb tunggu mak duk umah cik azue baru la nak buat sesama.. tapi mak selalu tak duk lama.. huhuhu.. sampai la.. duk simpan lagu tu.. so nanti dah dapat reta dari cik ZILA KASIM yang mak pesan tu.. cik azue kena la settle kan.. sabaq na hat nie.. jiwa kacau.. nanti dah OK.. cik azue entreprem la memana yang patut na… emmm knp lapan?? Nanti la story kat tempat lain… lalali li tamplung.. malas nak keriau.. sat g haru… FULL STOP.

OTHERS (Suka-suki)
1)    Bantal love size 14”, 16” dan 18” -  dah siap bantal 18”…
2)   Throw cushion 4segi size 14”,16” dan 18”

Mmm …. Cukup la cam gitu yer untuk tatapan semua yer… ngeh! Ngeh! Ngeh !.... PENGSAN !!!! banyak nor list nyer..n ada lagi belum masuk list la… nanti2 la update nyer yer…Apa pun.... wish me luck YA!… di samping aktiviti kedai cekelat cik azue yer…hehehe sapa nak cari cekelat @ coklat p jenguk sana na.. n email tau.. hak hak hak !!!
K lah sampai sini la dulu yer.. hingga itu..

Adios hasta la vista..

Wasalam..
Kuazue

Wednesday, March 30, 2011

Crochet Project 2; Sarung Kusyen LOVE - Part 1

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….


Nie nak update sikit crochet project 2 status.... hehee sepasang nie baru nie dapat siapkan belah belakang nyer..cik azue akan try siapkan project nie dlm pertengahan bulan 4 na... harap cik mohd suka na kaler hat kunin tuu... sbb warna kunin ni ja yang orait bila combine dengan kaler puteh... ecece.. cakap byk tak mo... tunggu nanti na... sat2.. kalau cik mohd ada baca entry nie.. tolong sat antar address na... rasa macam tak dak bagi address lak.. kat mana la nanti cik azue nak antar no??

Pstt... besaq no kusyen 18" LOVE nie... jenuh gak nak kait.. hat ropol tu tak tau la nak kata lagi na.. ekekeke... tak pa2.. lambat dah nak p kerja.. dah la nampak nak ujan nie..

K lah.. sampai laen kali na...

Adios Hasta La Vista...

Wasalam...

~Kuazue Mohamad ~ 

Apam Eno dan Nasi Lemak Telur Puyoh

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….




Muahaha…. Jgn tak tau.. nie la bekpas kami pagi tadi..

Nasi lemak… 


n apam beras eno…

Apam beras tu wat sendiri.. sib baik senyum dgn cantek nya.. 




Nak Habaq kat kechaq.. kami dah tau wat apam beras hat buh  eno tuuuu…..


T nak wat apam beras lain plak… heheh guna nasi plak..

Nak resepi?

Nie resepi dia..

3 cwn tepung beras
1 cwn gula – org pakai ¾ cwn gula jer
1 sudu besar @ 1 pek 11g yis
Air agak2 jer.. dalam 2 – 2 ½ cwn air..

Bancuh semua nie mlm sebelum nak tidor.. or perapkan dlm 4 – 5 jam cam tu…
Esok pagi or selepas 4- 5 jam, panaskan kukusan dulu.. panaskan dgn acuan2 dia… sampai air mendidih…

Tepung yg diperap tu bahagi 3.. tiap satu kaler tambah 1 sudu kecil eno… kacau sebati or naik buih.. sendukkan dlm acuan, and kukus 15- 20 minit..

Boleh makan dgn kelapa parut or sambal tumis..

* nie peberet si HAZIQ.. sampai la org panggil dia dengan gelaran APAM sebab dia suka makan APAM waktu dia kecik2 dulu…

Yang nie plak... bekal @ BENTO abah 

K lah.. hingga lain kali yer..

Adios hasta la vista..

Wasalam..

Kuazue mohd.

Tuesday, March 29, 2011

Mai..mai…mai…tengok Ayam Mengeram….

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….



Hak! Hak! Hak! … ada nak kena penampaq nie kan… pang!!!!…baghero !!!  APA !??!! 
 
betoi apa ..nie ayam kan.. bukan itek kan.. ayam la.. tak Nampak ka… kan ker ayam.. sangat cantek ia duduk di situ…




Tgk nie plak… ada teluq plak..






 masukkan air ikut cawan sukatan yang diberi..    






tutupkan dgn ayam tadi dan on kan suis nyer.. 
masa nie kan nampak cam ayam ni duk mengeram kan… n tunggu la sampai lampu is padam…    pas tu.. dapat ler cam gini..
telur rebus hasil eraman ayam tadi…    beh kan… siap jadi telur rebus..

Pssttt….  Nak tau crita… tiap kali steam telur guna ayam nie.. suka la budak dua org tu.. masa 1st time guna tuu.. jakun (jakun = perak = taksub = heran) la depa nie.. sbb tak tau apa dia tu … n duk wat apa tuuu….. so cik azue suruh la depa nie imagine la.. cam nie la ghupa mak ayam kalau nak tetaskan baby ciken… oooo lopong jap… Nampak sgt tak pernah tengok.. KESIAN kan..nak wat mcm mana… derang dah jadi anak Bandar… hahaha.. pas tu abg hazim kata.. knp tak kuar anak ayam pun ikut teluq tu… habis mana nak kuar anak ayam kalau telur tu bukan telur untuk breeding… so pok pek pok pek la mak derang crita kat derang.. pas tu siap seround.. nak masak try seround lagi.. pas tu .. wowowowow.. brapa byk mau steam haa???
So nie lah dier yer kenkawan.. learning helper aka kitchen helper utk stimulate imaginasi anak2 yer.. walau ayam nie tak der BULU.. tapi diia tetap jadi IBU ayam yg baik sbb kasi telur rebus kat kita org.. hak hak hak.. LARIK !!!

Wasalam..

~ kuazue mohd ~

Monday, March 28, 2011

Lepat Liat dan Kenangan Itew..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….

 HUjung minggu nyer aktiviti nie.... godeh2 lappy nie jumpa pic nie…lama dah buat nie kalau nak tau.... baru nak up kat sini… hhhe.. teringin tul nak makan lepat liat … so as usual.. buat la sendiri n makan la sendiri.. dulu buat untuk adek sorang yang suka makan nie.. pas tu dah lama tak buat .. so teringin tul nak makan .. so malam jumaat tu hari.. cik azue pun kelentang kelentong la kat dapuq sensorang… wat la kueh nie… hihihi.. suke!… as usual… masa wat dgn arwah mak dulu.. yang 2 biji terakhir tu.. mesti la cik azue punya sbb yang last ne.. selalu nya inti LEBEY banyak dari yang lain.. sebab nak perabih inti kelapa tuu.. so berebut la kami semua nak yang akhir.. pas tu mak akan tanda la kueh2 tu ikut masing2 nyer.. cam gambar nie.. 
huhuhuhu sedih plak bila tingat nyer.. tapi tak per.. cik azue ulang semula semua nie untuk ubat rindu di hati sendiri.. hihihik… terus la lengat.. kata bahasa standard kukus la… mmmm as usual.. masa dgn ayah n mak dulu… bila tgh malam mak lengat kueh nie… hehehehe.. separuh nya kita org akan makan dulu panas2 dengan kopi pahit.. tak tau kenapa .. cam beh jer.. so .. kalau mak nak selamat.. mak akan buat la dua lengat… yang atas.. kita org perabihkan malam tu.. n yang bawah tu.. untuk esok pagi nya kueh sarapan.. nanti esok mak akan top up dengan nasik goreng kampung mak yang mak selalu campuq dgn mcm2 benda dari lauk2 balance santapan dinner sebelum nya.. tapi tak tau la lagu mana mak buat.. yang pasti sedap…sssseeeeedap sangat n sampai la cik azue terkenang2…
Lalalaa… kueh sudah masak…

hik..hik..hik.. untuk menghidupkan memori itu… makanya cik azue pun panas2.. makan la kueh yang cik azue tanda tadi sensorang dgn kopi panas.. perghhh…!!!! Nikmat tul… sapa tak caya nikmat.. sila lah cuba… masa nak mengjiwang karat…ada ajak “pakwe” makan sekali… huhuhu tak mo dia.. layan TV.. tak po la.. cik azue tibai sensorang la… sambil layanz BLUES… 

Kenangan ituew akan sentiasa segar dalam ingatan… huhuhu…. Beh tul waktu berebut2 makan suatu ketika dulu…. Tak tau nak gambarkan….
So adek… ada brani cuba ???? heheehe harus ku ulang lagik nie.. cam rasa nak makan plak… hahaha.. sapa la nak tolong yer… ???

Wakaka…. Hingga laen kali yer…
Adios hasta la vista..

~KUAZUE MOHD ~


Sunday, March 27, 2011

Lempeng kelapa cecah sambal sardin

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….








Ngeh2X.. makan tempek (org utara panggil lempeng cam gini as TEMPEK.. reason.. ntah ler..or pek nga – tempek kat belanga @ kuali..).. cecah plak dgn kuah sardin…. Boleh la nak yer… hahhaa.. belasah jer lah hazim n haziq…
Wakaka… best… abah nyer??.. layan gak kan.. lop u la larling… no nasik2 this morning or mee and seangkatan dgn nyer… “makwe” merajuk… tak tau nak masak apa.. sbb budak berdua tak mo makan.. PENAT aje masak…sentuh pun idak.. tambah2 si hazim.. so makan nie je lah yer ling.. BOLEH KAN….  J
…Hurmmppp sebenar nya cik azue dah habis idea nak wat apa bekpes ni hari… tgk sana.. belek sini.. kelebek situ.. jadilah…boleh la… janji kenyang yer nak yer… hahha…. Bersungguh gak budak berdua tu makan…
Kekadang cam nie ler cik azue… kering idea nak wat masak apa.. kang masak penat2.. tak jamah langsung..tak masak di cari… mmm padan la mak dulu pun suka menong malam hari pikir nak masak pa pepagi hari… anak 8 org nak g sekolah.. semua nak cepat… ayah lagi… huhuhu…. Tu campuq semua jadi 10 org.. cik azue.. anak 2 nie pun tak tau nak masak apa… apa la…koman sepana sungguh la… tak paham? Arraghhh bab translate la tak pandai.. tolong sat sapa org utara noh.. mai sat translate koman sepana tu apa.. ada seghupa cam sangat lekeh ka? Lekeh? Hahaha ala… tak reti apa .. lagu tu la maksud lebey kurang… hahahha.. ampun na.. tu dia la… cik azue nie bab2 nak translate kedah ke standard bahasa.. jenuh sungguh la… pasai pa pun tak tau.. hehehe..

K lah.. sapa nak makan sila lah wat sendiri na.. tempek nie senang jer.. campuq semua sekali.. bancuh agak2 likat.. tenyeh jer dlm belanga.. habis crita..
Hingga lain kali na…

Adios hasta la vista,

~KUAZUE MOHD~

Saturday, March 26, 2011

Apple Cutter – Enterprem just utk KECHAQ!!!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 





Hahaha.. awat cik azue entrepremkan apple cutter nie?? Hihihi.. sbb kakak mai tu hari.. dia tanya benda nie nak pakai wat apa.. kata kat dier.. nak potong apple or kentang… masa tu dua benda nie tak dak stok… so habaq lagu tu ja kat dier… tak leh nak wat demo la tunjuk bagai kat dier…hahaha..
Kechaq.. nie la cam na nak guna cutter nie…
Senang kan…  cutter nie depa duk juai dlm rm4.50 jer..
HUala… P la beli sendiri.. kat kedai or mana2 sopping pun ada…

Larik!!! ….adoi la… Kechaq ligan dgn batang pokok nam-nam…sbb entreprem nama dia dlm blog nie…. N sebab tak mo tolong belikan kat dier yang seghupa…. Larik..!!! kechaq beli la sendiri na.. tunggu kami.. lambat la baru dapat… kami wat tukun dulu .. baru kami balik sana.. hahahahak.. larik !!!....


Wakaka…

Wasalam…

Kuazue…

Friday, March 25, 2011

Ku SUKA dia???

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



Kenapa yek.. kenapa cik azue suka kat dier ha???
huiihs.... tak tau la napa... tengok ghupa .. chomey... sejuk mata memandang...tambah2 tang lesung pipitnya ituew... dah lama ku suka.. dari dulu..kini .. dan selama nya... pabila terdengar sora laks... syahdu nya....MENCAIR jerk... hihiihihikkk...


Huh.. apala cik azue duk menggatai nie kan... hihihihi... tak dak pa.. bukan sesaja nak menggatai..nie nak cita ttg kolum hat atas nuh.. "KU SUKA DIA"...
mmmm fanatik tul... tambah2 time mengandung kat HAZIM dulu... sampai iklan yang dia ada pun asik nak tengok jer... 

hihihi.. last2 dapat lekat kat HAZIM.. hanya lesung pipit jer... hehehee... tapi yang pasti... tu turunan pakwe tercinta... kah kah kah... ilusi perasaan jerk bagai... aparah...


TAPI kan..
betui dak KECHAQ... pakwe kita pun cam dia nie kan... hik hik hik.. terutama time jaman dedulu.. time pakwe rambut panjang n dier nie pun berambut panjang gaks.. berjanggut sejemput... hik hik hik...
bukan perasan.. tapi tak perasan.. sampai la kechaq g tau.. PAKWE cam sama imej dgn DIA walau tak sama ghupa.. tapi masih ada imej yang sama...
hihihi.. kuasa ILAHI kan.. fanatik sangat kan... n satu g yg cik azue fanatik adalah ISHAK @ SAHAK... 
huuiihhh sapa lak dia nie pulak.??? 
ada fenin ke plak?? NIe dier nie lah sahak@ ishak...

 gambar ihsan pakcik google...

hak hak hak... PAKWE kartun lukisan AYIE... pernah glamor satu ketika dulu dalam komik "BLUES UNTUK AKU".. .. ada sapa leh g tau. ada g tak komik nie??
hik hik hik..fanatik.. last2 yang paling beh.. tanpa sedaq.. pakwe ku itu ghupanya memiliki 90% menyamai kedua karektor nie.. tu pun cik azue sedaq.. bila kechaq kata.. cis.. cari pakwe pun sama macam A n B.. muahhaaa...nak wat laghu mana kan... dah terpikat pada karektor ituew,.. baru pandang orang nyer.. sib baik kat dunia cik azue nie ghupa2 nya ada gak manusia aka lelaki yang macam karektor A n B... hihihi... tapi kan.. bila di tanya pakwe.. apsal tak mo g berambut panjang n berimej can dedulu.. jawab nyer nyata mudah jer.. "dah tak sesuai la yang" .. kui kui kui... dah ler. yer... 
nak sambung kait sarung bantal n kait mata... 
k lah yer..
adios hasta la vista...


wasalam..


~ KUAZUE MOHAMAD~

Batuk gie…. And crita criti weekend part 2.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



Hehehehe… sambung kesah sebelum ni g… part 2 laks.. sambung kesah hari sabtu 19/3/2011…..
Memula cadang nak main2 kolam.. aleh2 si haziq laks cam selsema.. n hari plak nak ujan.. abah aka pakwe dunia akhirat cik azue tu cancel la semua nya aktiviti main2 air nie.. takut si kecik makin melarat.. siap kasi dia ubat selsema n batuk sbb dah tunjuk symptoms kan… so abg hazim mengamuk la.. n abahnya layanz.... kasi dia main lappy… sambil2 tu.. cik azue mensucuklah daging2 ayam n lembu yang dah cik azue marinate semalam… hik2.. melampau banyak dgn budget rm10 jer… makan sampai puas ler… dalam hati kalau tak habis nie.. cik azue wat daging goreng la nanti nyer.. sambil2 cucuk tu cik azue pun wat ler sup tulang belulang ayam.. leh gak petang ti makan dengan nasi impit or bihun.. cis.. ada hati gie tue.. budak2 nie melonjak sakan bila tgk … “IBU wat satay la abah..” heheheh kemain gumbira derang… tapi bagi cik azue.. kesah cucuk2 daging satay nie mengundang nostalgia yang tak pernah padam di ingatan… teringat wat satay time kecik2… dgn mak n ayah n adik beradik lain.. kami dulu peniaga satay kalau nak tahu.. mmm bila time puasa n dekat2 nak raya lagi ler  bz nyer mencucuk… habis  sudah kuning2 tangan kita org dulu.. ribu2 cucuk sorang kena buat dek kerana tempahan org nak masa raya.. so bila dah banyak cam tu.. ada la muka2 kelat n muka2 ketat di antara kami adik beradik.. sbb dah tak larat nak cucuk n dah nak raya.. tapi tak der menda g yang mak ayah n kakak aka kechaq buat…asik settlekan order orang… so muka2 kelat n ketat n perasaan tak puas hati tu kalau diingatkan sekrang nie.. boleh gelak guling2… hihihi.. dedulu mak upah kami 10 cucuk 50sen kut.. tak brapa ingat dah… tapi tu la aktiviti kita org..tak kesah la…
So bila wat sekor ayam saiz M nie kira kacang jer la… hik hik… resepi nyer main campak2 jer.. sbb dah ingat2 lupa dah resepi mak tu.. so tak per  la.. janji leh jadi gak satay ku itew… n pasti nya,.. suka budak2 nie… makan satay sampai lena… hik hik hik..
Pas siap tu abah nya.. mula la membakar.. bukan setakat anak2 yg teruja.. anak2 BULUS aka kucin2 10 ekor tu pun jadi tak senang duduk dek kerana bauan satay / daging bakar… n yg bes nyer.. abah tak sempat nak garing.. budak2 nie dah siap angkut makan satay.. adek siap duduk tepi dapuq..lepak sambil makan satay…
K layan jer la gambar satay nie…

 byk gak kan dapat.. beh..

 Hazeq dengan satay nak dibakar.. tak leh sabau dah.. gambar amik nak kasi BONDA tgk

Sebelum n selepas yg mana pakwe simpankan untuk makan2 dgn makwe.. kalau idak.. habis di sapu bersih oleh budak berdua itew..

Hik2 hik2.. malam nyer kita org makan nasik + bihun dgn sup.. boleh la.. kenyang gak… hujan2 nie kan.. makan time panas2… tapi tak der amik gambar dah.. sebab cik azue dah start fenin lalat…

Opsss tapi Dari petang tu… cik azue mengadap kait sarung bantal tu sampai malam n dapat la siapkan sebelah…. N esok nya…jeng...jeng...jeng...

Pagi.. ok g… lepas sarapan ala kadar.. cik azue wat la makan tgh hari…
Masak pun simple jer.. sayur, ikan cencaru sambal belah belakang … tgh 2 masak.. rasa sakit pala laks.. then g tidur… n pas bangun jer.. cik azue terus batuk2 n batuk tak henti2…...
Tak leh wat apa2 pun… nak pengsan rasa.. dada cam nak pecah pun ada…makan / minum ubat batuk itu n ini..tak ikut dos dah.. janji leh settle batuk nie... n last2 makan ubat batuk codeine.. terus tiduq.. bangun kekadang je batuk2.. pas tu..esok pagi nya senin 21/3/11… pergh,,… ketat nya dada… batuk n batuk n batuk n muntah n muntah… terus shoot spetal… amik darah .. ntah le brapa kali dah amik darah ne… kali nie amik darah dari arteri  plak… serius… lembut je doctor yg amik tu… masa cucuk jarum n sedut darah tak sakit.. but bila dier cabut jarum jerk....
perghh….wooohaaa…. Sakit seluruh tangan.. padan la doctor tu kata sakit sikit amik darah jenis nie… pas tu dari darah tu.. dia org cek oksigen level n bla.. bla..bla.. n dia bagi ubat antibiotic kuat sikit try.. pas tu balik rumah rehat… tiduq dari kul 11am sampai mlm.. bangun pun sekejap2 je utk makan n makan ubat… 


sob..sob... See my pergelangan tangan.. masih ada sisa bruises kat situ hasil aktiviti amik darah tu hari..
Anyway...
Thanks to pakwe sbb bawak makwe ke hospital selayang..n take care budak2 tu.. sian kat derang.. tapi yg touching nya.. si adek haziq siap tertiduq2 jaga ibu.. baring pun sebelah ibuu.. picit pala n tangan n bagai… baik lak derang tak wat prangai bila tengok ibu dah terbaring cam gitu gaya nya…kalau idak.. hehehe biasa la budak2…

Hik2.. hari nie (22/3/11),.. alhamdulillah.. dah leh g kerja.. walau masih sakit dada, sakit pala…. Tapi cik azue rasa cik azue kena lawan gak sakit nie supaya tak rasa makin sakit….
Tapi yang cik azue heran.. apsal leh batuk2 gini teruk yer?? Doctor kata.. from blood check up showing ada infection dlm darah… but..???
Pakwe kata.. jgn skip makan ubat antibiotic tuuu… so makan la nie.. n bila makan asik nak kencing jer plak… dok bagi cik azue skrg nie Augmentin 625mg.. twice daily for 7 days.. pas tu tgk la mcm mana.. jumaat nie nak kena p amik darah g.. n next visit doctor adalah 8/4 nanti.. huhuhu harus redha… moga menjadi KIFARAH bagi setiap dosa yang pernah dilakukan..

HIK2!.. tapi baru hari nie la dapat update blog nie kan…. Hehehehe… jangan serik bertandang kemari yer..nie pun sengaja CUTI dari kerja lepas g amik darah kat hospital tadi.. amik darah lagi... huhuhu.. tak po lah....

K lah.. habis sudah story sakit kali nie.. buat yang bertanya kenapa cik azue mendiam diri seketika.. nie la crita nya…

K lah.. hingga lain kali yer..

Adios hasta la vista..
Kuazue Mohd

Batuk gie…. And crita criti weekend part 1.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



Apa kes nie.. ampun… lama hilangkan diri bukan nya BZ tapi keadaan kesihatan yang tak begitu mengizinkan…. Huhuhu… nak wat cam ner kan… REDHA ajer lah kan… tak pernah hayat cam gini teruk batuk2 nie menyerang cik azue… hik2.. 
tapi sblm tu cik azue stori kisah sblm cik azue sakit tu…hari jumaat lepas (18/3/11)..lepas sembang2 YM dgn kak ummi.. cik azue pun meng ‘ganache’ le kek coklat kukus…
Hik hik hik.. tak sempat nak leveling la kak ummi sayang oiitt.. bebudak nie tak sabau nak makan dah.. so curah ajer la… cam gambau nie.. nie pun dah hilang kena tolan….

Beh tul kek kukus nie.. sedap pun sedap.. tapi cik azue menderhaka sikit dari resepi asal disebabkan bahan2 itu jer yang ada stok.. perabih dulu la stok lama tu yer..,..
So nak tau resepi nya.. as usual  Resepi dari dapuq kak ummi yer….

KEK COKLAT KUKUS

Bahan A:-
  • 1 cawan susu cair (cik azue guna 1 ½ cwn fresh milk coklat)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan mentega cair (1/3 cawan minyak jagung)
  • 2 cawan gula perang (letak 1 1/2 cwn je.. )
Bahan B:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko (belasah ajer guna cap MERIAH)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (dikacau rata):-
  • 1 biji telor (Teloq gred A)
  • 1 sudu teh esen vanila
Bahan Krim Coklat (Ganache):-
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan mentega
Cik azue laks guna 100g milk coklat (tokey cekelat guna coklat la kan,.. hik hik) + ½ cawan fresh / whipping cream
Panaskan cream , masukkan coklat, dah cair coklat, masukkan 2 sudu besar minyak… (nie kes mentega / margerin tak der la nie)

Cara Membuat Kek:-
1. Panaskan kukusan.
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel. (Cik Azue Siap tapis g tak mo bergentel.)
5. Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan. (Cik azue Tuang je dalam Tupperware 4 segi microwave tuu jer – malas nak cari baking paper ntah letak mana dah sorok dari bebudak nie nak wat kapal… hik hik..)
6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek) – Terbukti kak ummi.. memang sikit jer merekah.. tapi kena api perlahan sangat gitu…
7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
Cara Membuat Krim Coklat:-
1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.

So kengkawan.. kalau nak resepi asal.. leh la ikut resepi kak ummi yer.. kalau nak version cik azue yang kurang manis tu.. sila lah ikut yer…version cik azue hat kaler nie tau.. tapi nak g tau.. menjadi kek nie.. beh… n bak kata hazim n haziq.. PALING SEDAP.. yang lain tu sedap .. tapi yang nie LAGI SEDAP… hik hik hik.. pengomen tegar cik azue tu.. ikhlas tau komen budak2 nie.. tiap hari makan kek nie.. sib baik buat ikut sukatan asal.. selalu cik azue separuhkan ajer.. tapi kali ni wat sukatan asal.. so ada la lagi berbaki derang duk ulang makan balik taska…
K lah.. cik azue sambung esok.. mata nie tak leh nak buka dah nie.. dah tersasul taip nyer… kesan ubat yang amik tadi..

Apa pun.. pada yang doakan kesihatan dan kesejahteraan cik azue.. hik2.. terima kasih tak terhingga…terharu cik azue.. Insya Allah.. ada rezeki.. sehat la cik azue.. n nanti leh la start wat / bisness kedai coklat cik azue yer.. pada yang bertanya nak mengorder.. maafla.. cik azue tak mo la berjanji… nanti dah ok.. cik azue start update gambar yang belum update tu.. maksudnya cik azue dah start operasi lah yer…

Hingga ituew..

Adios.. hasta la vista..

Kuazue Mohd..