Followers

Sunday, December 26, 2010

Bekpas Apam Mak Leha..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



Hari nie kita org bekpas dgn apam.. guna resepi mak.. org panggil nie apam tepung gandum… hehee cik azue panggil APAM MAK LEHA… bonda kesayangan cik azue… mak yang beri resepi nie…. Lama dah… masak pun sekali sekala jer… dulu2 berdua… bila bertiga dgn abg hazim.. abg hazim kurang sikit makan kueh2 nie masa dia kecik2 @ picky eater lah katakan…. So bila adek haziq dah besar… n adek nie suka gak makan kueh-kueh… nak tau crita.. masa adek haziq baru pandai makan.. dia suka sgt makan apam beras yang warna pink… tapi kena beli tmpt sama… beli tempat lain.. tak makan dier… heheheh.. di sebabkan hari2 adek makan n bawak bekal apam ni ke taska.. habis pengasuh dia panggil dia dgn gelaran “APAM”… hahahh sampai ke la nie la melekat nya nama tu.. tapi yg pelik nya.. adek tak laks marah org panggil APAM kat dia,… siap mengaku lagi dia lah APAM… hahahaa…sekarang nie tak boleh nak tukar dah… semua kat taska dia gelarkan si HAZiQ nie APAM… hahhaha…tapi as IBU n ABAH.. kita org idak ler panggil adek dgn GELARAN APAM tu… kami panggil dia nama penuh la.. Muhammad Haziq or adek… tak baik kan.. nama itu kan doa bagi si pembawa nama tu… so kenapa lah nak di beri gelaran nama lain?? Hehe kekadang heran gak manusia nie kan..nak buat lagu mana takkan nak suruh diam… mulut tempayan yg ditutup pun kekadang leh terbuka… or lupa nak katup.. nie mulut manusia.. lagi la… so MORAL of the STORY… PANGGIL LAH NAMA ORG DGN NAMA YG DIBERI OLEH MAK AYAH DIA.. sbb nama yg diberi membawa maksud tersendiri bagi empunya diri.. ni pesan mak n arwah ayah dulu…
Heheh teringat kesah dedulu.. kalau mak.. ARWAH AYAH jarang… sbb kekadang dia leh tertukar nama anak2 dia… hehehe ayah la… emak cik azue @mak leha dulu la.. kalau kami nakal sgt.. bila dia panggil nama penuh kitaorg siap dgn bin n binti… alamat la… ada la HABUAN nya… anak2 sekarang… udah ler.. renti crita.. puloh kali kakzu panggil nama penuh pun..   such as.. “MEGAT MUHAMMAD HAZIM BIN RUSLAN or MEGAT MUHAMMAD HAZIQ BIN RUSLAN”  idak le takut terkiuk2 cam kita org dulu… heheh zaman sudah berubah kan…TAPI PERLUKAH KITA BERUBAH??? Hari lain kita jawab nyer.. wakakaka..
Opsss terpanjang laks mukadimah nya… berbalik apam mak leha nie.. kalau kat kampong .. pepagi yg mak masak apam nie mesti bau mak masak / kukus apam nie .. leh terjaga time tidoq kalau nak tau.. betapa wanginya kukusan apam nie…n pada masa yang sama dengarlah kukur nyior mak duk kerok kerek kat dapur..mak pakai kukur nyior yg leh duduk atas dia tu… tak der gambar nak tepek sini.. bukan mesin kelapa yer.. dulu mak sehat.. sekarang … harap mak makin sehat la… nanti cik azue story… masa dedulu.. kami makan apam nie either dgn kelapa parut or sambal tumis.. siap bawak bekal ke sekolah lagi + air teh kosong.. sampai sekolah.. ada lah sorang cikgu nie suka PAW makanan kita org sbb dia kata mak leha masak SEDAP.. hehehe.. tak kisah la apa pun kita org bawak mesti kena paw.. or mak nanti siap bungkus kasi cikgu tu… AMPUN yer cikgu kalau cikgu ada terbaca omelan cik azue kat sini… hehehhe KENANGAN kan.. tak boleh padam nyer… dulu mak leha masak .. 2 @ 3 pelengat besar… anak 8 org..semua nak ke sekolah.. ntah le kul 4.30am rasa nya mak leha bangun pagi… sekarang nie cik azue kukus 1 jer pelengat paling kecik kat umah nie.. kelapa laks siap tunjuk je kat kedai.. bangun laks.. kul 6am.. sempat g tu kukus and in time ready…… arrghh RINDU plak masa ituew…
K lahh .. pada yang nak resepi mak leha nie.. nie la resepi mak leha yg cik azue alter sikit.. mengikut saiz family cik azue.
 
 
APAM MAK LEHA @ APAM TEPUNG GANDUM
Bahan:
2 cwn tepung gandum
¾ cwn gula puteh, nak warna cam cik azu nie , ¾ cwn gula perang + 1/4 cwn gula puteh, nak manis.. tambah le lagi gula ya..
2 sudu kecil yis
Air – agak2 jer…
Cara:
Masukkan semua nya dalam bekas n gaul rata… lepas tu buat lubang kat tgh n masukkan air sikit demi sikit.. campuran adunan nie mesti sampai sama or likat sikit dari kita buat adunan jemput2.. kata mak leha.. kalau cair sgt.. nanti bila gula tu mencair akan jadi lebih cair n nanti time kukus apam tak naik .. so pepandai adjust yer… leh aa letak ½ cwn air dulu.. kalau likat sgt.. tambah ler sikit air…

 nie ghupa masa lepas dibancuh…..Biarkan semalam sampai aduan naik .. n esok nya 
 nie ghupa adunan awal pagi…leh aa kukus dalam pengukus sampai keluar wap air.. bila wap dah keluar dari kukusan.. biarkan dlm beberapa minit lagi n tutup api n terus buka tutup kukusan tu.. tempoh kukusan adalah dari 20 minit hingga 45 minit.. ikut saiz Loyang yang digunakan yer.. kalau tak confident leh aa cucuk kat tgh tgk masak ka tak…

 Jemput semua ya.. apam mak leha dgn kelapa parut n ada sikit sambal ikan    .. sambal ikan tu lauk tgh hari cik azue nanti n lauk bekal cik lan ke opis… so belasah ajer la.. memula bukan main si abg hazim tak hendak santap.. tak sedap kata nya.. muka pun masam ajer… last last dia makan nasi n sambal ajer.. tetiba dia tgk adek dia baik nya makan cecah kelapa tu.. tetiba dia tringin nak rasa.. sudah.. dia last habis bekpas.. nasi ½ n apam ½.. hahaha apalah abang hazim…bikin malu aje… tu la tak nak rasa dulu…wakakakaa….
N nak gerak g taska tadi.. adek haziq request “IBU.. adek nak makan kipap laks nanti IBU wat kat adek naaa….” Yer lah tu… nanti2 lah yer…. Bukan esok.. bukan lusa.. ada mood nanti la cik azue buatkan…
K lah.. hingga lain kali yor.. nak gerak ke opis dah nie.. n tgh hari nie leh la makan apam nie lagi.. ada la balance seketul dua jer…si abang tibai…hehehe,, jadilah…

Wasalam..
kuazue


Thursday, December 16, 2010

ADOI.. Sakit nya GiGi...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 


Dah 2 mlm tidor cik azue terganggu...memula tu cam nak demam jer.. asik duk rasa seram sejuk jer.... tup2 ptg kat tmpt kerja hari selasa lepas.. berdenyut2 plak gigi nie... kes makan n makanan masuk lubang gigi lah nie.. kata hati.. sakit sikit jer.. g kumur n gosok gigi sekali... sakit gak.. tak perla sakit sikit jer.. mlm tu balik umah.. sakit g.. n rasa lagi nak demam.. tapi tak jadi demam sbb si abg HAZIM laks yang demam panas tetiba.. so hilang la akit IBU.. risaukan si HAZIM.. tgh2 tidor.. adoi.. sakit nya la... bangun amik makan panadol.. n tido balik n esok nya p kerja.. kerja n tak leh nak kerja... sakit SUNGGUH... dah petang cakap kat "mem" I nak minta balik awai la.. tak tahan sakit gigi ne.. nak minta doctor check.. p kinik.. jenuh tunjuk yg mana sakit kat doktor... doktor kata tak der apa la cik azue... tak dr lubang n everything OK except nampak gusi tu cam bengkak sikit.. n awak tak selsema kan beberapa hari lepas... so jawapan dia yer la.. I am ok.. but suddenly sakit ...tu ja.. amik ubat n balik.. 
Mlm tadi tak leh tido da.. sakit sungguh ku rasa.... berdenyut2.. even though dah makan ubat tahan sakit... antibiotik n everything... hehe.. sakit gak.. padan la doktor bagi MC awai2... 
hari nie pepagi cik azue g kinik gigi kesihatan RAWANG.. terus doktor wat XRAY ..nie ler ghupa X-RAY nya..
Kawasan gigi yang sakit tu adalah 2 gigi yg depan dalam X-Ray nie... kata doktor.. tak der lubang and everything is OK.. sama gak cam doktor private cik azue kata... n derang refer cik azue g PAKAR BEDAH MULUT hospital selayang... hhuuiiihhh... malas sungguh da.. 
Sekarang nie jam 12.50 noon.. tadi tipon ingat nak amik date appointment aje.. dah ler susah nak dapat line @ tak der sapa pick up phone kiter.. dah dapat depa kata tak paham laks apa yg doktor tulis kat surat yang depa suruh cik azue baca.. makin sakit hati nie.. depa leh suruh plak cik azue mai spetal petang sat g... jam 2.... huuiihhh tgk la nanti na.. nak p ka tak...Bukan tak support kerajaan.. tapi korang paham aja la.....
Huhuhu.. sabar jer lah cik azue ya....nanti cik azue hapdet lagi.. hingga laen kali yer... 


Pada yang ada order coklat dgn cik azue...cik azue akan siapkan order kalian.. tunggu sakit gigi nie reda sikit na.. skrg cik azue nak tido jap. harap sakit nie hilang ler hendak nyer...

K lah.. hingga laen kali yer.. 


Wasalam...

Astalavista...


KUAZUE

Saturday, December 11, 2010

Jom Cuci - Cuci

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



Hari nie cuti…. Mmm banyak tul kerja nak dibuat nya… hehehehe.. selongkar.. basuh itu ini.. tetiba ternampak.. sebenarnya dah Nampak….lama dah Nampak.. tapi buat-buat ajer tak Nampak nyer… hehehe dasar penyakit ‘M’ tul… hehhee… tahu benda apa nie? hehehehe

 mug – mug yang berkarat dek air teh, kopi and milo…. Hehhhehe… selalu gak mak pesan.. buat tiap minggu… hehehe ampun mak… anak mu nie banyak tul agenda nya… kalau ikutkan bukan nya susah sgt kan nak mencuci nya.. tapi bila penyakit M nie melanda… hehhheh rasa nak duk saja.. bila duk saja.. ada saja nak buat.. n lupo la benda2 remeh cam gini…or nanti – nanti la.. sudah nya.. jadi cam gambar atas nuh la…. PADAN le muka.. wakaka… 

K lah.. Dah Insaf sikit…so aktiviti mencuci kita mulakan dengan….

soda bikarbonat n air panas.. larut kan dalam satu bekas rendaman… masukkan semua nak dicuci dalam rendaman tu.. kasi betui2 tenggelam semua nya… pastu rendamla lama mana pun suka hati la… masa nie cik azue rendam sekejap jer.. then lepas tu basuh dgn air sabun n  bilas cam biasa… n ni lah hasil nya kengkawan….


Berkesan kan.. kalau rendam lagi lama… lagi bersinar… hehehe.. jom aaa wat lagi.. mana2 yang dah berkarat tu.. jom aaa kasi shining balik… hahahah… air rendaman tadi jangan di buang ya.. lap plak peti ais… dapur.. n cabinet dapur.. sure semua bau2 tanggal….

Hehehhe… sampai sini dulu ya….. selamat mencuba n mencuci…
Senang nya hati.. semua shining2… hehhehe..  tapi satu jer soklan nya… BILA LAGI SIARAN ULANGAN CUCI MENCUCI NI??? Hehehe sendiri tulis.. sendiri jawap.. sendiri gak la mau INGAT… wakaka…

Hingga laen kali ya...

Wasalam…

Kuazue..

Friday, December 10, 2010

Jom Makan Tebu...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 


Heee.. ampun.. nie kesah tertangguh gie yer... :) Enjoys...


Hari sabtu lepas.. hujan n angin punya lah kuat… dalam minggu tu jugak.. hujan dan angin tak renti-renti….habis lentuk.. patah2 semua pokok2 tebu yang dok kat tepi pagar umah cik azue… hheeeiiisskkkk semak tul mata nengok nyer..macam kena ribut pun ada gak… tapi cik azue diam jer.. kang cik azue buat.. kang ada org marah laks…. Tak sabau2 kata nya… hehehe so cik azue pun pejamkan lah mata.. wat2 tak Nampak…. Jeng2.. pepagi AHAD nuh.. tetiba tgk cik lan amik parang n pisau kupas kulit …. Hehhehe…. Cik lan mengemas dgn dua budak bujang nuh.. potong pokok2 tebu yang duk tumbang… banyak gak ler… heheheh dapat le minum air tebu ri nie yer…. Sedap gak.. ri nie Nampak nya cam panas jer.. harap panas le ke petang…
Tapi ni bukan kesah air tebu ituew.. tapi kesah dua budak yang baru belajar nak makan tebu… leh la klik gambar tgk cara2 makan tebu budak2 berdua nie..

 
Ber iya kan… hehehh sian derang nie kan.. anak2 zaman sekrg nie.. yg mana mak ayah nya cam cik azue n cik lan duk taman perumahan… sib baik umah kami kat tepi.. ada ler tanah untuk di tanam sejenis dua pokok.. kasi bebudak nie rasa… kalau dulu… nak makan tebu.. g ja kat batas sawah .. tebang sendiri… koyak sendiri.. siap koyak dgn gigi jer… tapi derang nie??? Heheeh nak buat cam ner kan.. zaman dah berubah… semoga IMAN di dada tak berubah .. INSYA ALLAH…
Ingat dedulu… berapa jenis tebu kami belasah.. tebu kunin, tebu hitam… macam2 la… ada manis.. tawar… mcm2 rasa ada… tapi skrg… entah2 pokok tebu pun ada yg tak kenal kan… sian derang kan…tak rasa nikmat kanak2 sama cam zaman kita dulu.. boleh buat and pergi ke mana ajer.. OOppsss.. cik azue duk kampong… budak kampong.. kampong sawah.. dah jenuh berkubang.. kata org kedah.. dah jenuh berglodiak dgn lumpoq…. Hahahah.. ada tak paham nie… sedaq2 pun yg cik azue ingat sampai la… cik azue duk tgh bendang dgn adik lelaki yg duk tidoq dalam buai g… tak Nampak apa.. Nampak pokok padi masak ajer… sbb pendek… mana Nampak mak n ayah… tu la yg cik azue mula sedaq yg cik azue org kampong… hehehe.. beh… makan tebu.. tangkap ikan.. buat serunai.. kena tibia / balun dgn arwah ayah.. hahah macam 2 la…
Bila tgk anak2 nie… terpikir laks.. apa la depa nak jadi nanti ya???

K lah.. pjg dah meraban… tapi yang best nya.. air tebu yang cik lan p mesin tu kami kongsi dgn 5 buah family lagi.. jenjiran kat depan.. sbb jiran tepi balik kpg… hehehe.. beh kan…
Nanti kita p mesin tebu lagi yer..

Wasalam..

Kuazue

Thursday, December 9, 2010

Doa yang sering dilupakan...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



Nie stori tentang cik azue... selalu n selalu try nak ingat dan ingat... tapi ada yang ingat dan ada yang tak teringat... tapi akan cik azue usahakan akan ingat bersungguh sungguh... dan menghayati nya sepenuh hati...
Mesti tertanya - tanya... apa la yang cik azue duk meraban nie kan... ehhehe google punya google.. last2 jumpa doa nie.. dah lama amik.. dan tak ingat kat mana cik azue amik... n memang betui kalau kita hayati doa nie.. INSYA ALLAH... akan ada sesuatu kebaikan yang terjadi dalam kehidupan kita... nak tahu apa?
Nie ha dier... JOM la hayati bersama...

Tengok baik baik tiap satu ayat yang kita sebut setiap kali kita solat... sehari semalam kita berdoa sebanyak 17kali kan.. betulkan.. sebab nie doa di antara dua sujud... tolong betuikan na kalau cik azue salah kira... terima kasih..

Alhamdulillah atas kurniaan ILAHI yang beri cik azue kesempatan jumpa maksud nie ... Alhamdulillah... atas kurniaan nie.. selama nie mungkin kita hanya menyebutnya dalam bahasa ARAB tanpa mendalami maksud setiap yang kita sebutkan.. Insya Allah... bila kita cuba hayati dan amalkan dengan bersungguh sungguh.. tak sangka.. ada kemudahan nya... Insya Allah.. mari lah bersama kita amalkan.. hayati sepenuh hati...

Wallahu'alam....

wasalam...

Kuazue

Wednesday, December 8, 2010

Kisah Cendul lagi..

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM…. 



 Kesah nie dah lama... kesah hapload yang tertunda... hehehe.... ampun ya kengkawan...

MMm hari tu cik azue wat cendul .. makan2 dgn jenjiran kat sini.. masa tu duk sakit tu.. tapi disebabkan tak reti n tak boleh nak duduk ajer… doctor suruh bed rest with medication… tapi cik azue tak larat dah nak duk saja… so bangun n buat la cendul… makan2 dgn jiran2 kat sini… tapi tak ler amik gambar nya… lupo…. N ada la balance sikit cendul tu.. apa lagi… nie la jadi nya…




Dah jadi ais krim dah,.. n dah habis dah… heheheh adek tetiba plak request nak makan cendul… bila lak nak buat cendul musim2 hujan nie…??? Heheh nak g cari ice crusher lah dulu.. baru feel sikit makan cendul yer tak? Dah riki satu… hampir RM50 gak ler… mmm nak beli ke idak… sabar.. nak tunggu summer kat JAPAN nanti.. kut2 member kat sana leh belikan yg lebih cute dari sana… SABAR yer…
K lah.. mengantuk nyer.. nanti sambung lagi yer….

Wasalam….

kuazue