IN THE NAME OF ALLAH AR RAHMAN AR RAHIM….
Hari nie kita org bekpas dgn apam.. guna resepi mak.. org panggil nie apam tepung gandum… hehee cik azue panggil APAM MAK LEHA… bonda kesayangan cik azue… mak yang beri resepi nie…. Lama dah… masak pun sekali sekala jer… dulu2 berdua… bila bertiga dgn abg hazim.. abg hazim kurang sikit makan kueh2 nie masa dia kecik2 @ picky eater lah katakan…. So bila adek haziq dah besar… n adek nie suka gak makan kueh-kueh… nak tau crita.. masa adek haziq baru pandai makan.. dia suka sgt makan apam beras yang warna pink… tapi kena beli tmpt sama… beli tempat lain.. tak makan dier… heheheh.. di sebabkan hari2 adek makan n bawak bekal apam ni ke taska.. habis pengasuh dia panggil dia dgn gelaran “APAM”… hahahh sampai ke la nie la melekat nya nama tu.. tapi yg pelik nya.. adek tak laks marah org panggil APAM kat dia,… siap mengaku lagi dia lah APAM… hahahaa…sekarang nie tak boleh nak tukar dah… semua kat taska dia gelarkan si HAZiQ nie APAM… hahhaha…tapi as IBU n ABAH.. kita org idak ler panggil adek dgn GELARAN APAM tu… kami panggil dia nama penuh la.. Muhammad Haziq or adek… tak baik kan.. nama itu kan doa bagi si pembawa nama tu… so kenapa lah nak di beri gelaran nama lain?? Hehe kekadang heran gak manusia nie kan..nak buat lagu mana takkan nak suruh diam… mulut tempayan yg ditutup pun kekadang leh terbuka… or lupa nak katup.. nie mulut manusia.. lagi la… so MORAL of the STORY… PANGGIL LAH NAMA ORG DGN NAMA YG DIBERI OLEH MAK AYAH DIA.. sbb nama yg diberi membawa maksud tersendiri bagi empunya diri.. ni pesan mak n arwah ayah dulu…
Heheh teringat kesah dedulu.. kalau mak.. ARWAH AYAH jarang… sbb kekadang dia leh tertukar nama anak2 dia… hehehe ayah la… emak cik azue @mak leha dulu la.. kalau kami nakal sgt.. bila dia panggil nama penuh kitaorg siap dgn bin n binti… alamat la… ada la HABUAN nya… anak2 sekarang… udah ler.. renti crita.. puloh kali kakzu panggil nama penuh pun.. such as.. “MEGAT MUHAMMAD HAZIM BIN RUSLAN or MEGAT MUHAMMAD HAZIQ BIN RUSLAN” idak le takut terkiuk2 cam kita org dulu… heheh zaman sudah berubah kan…TAPI PERLUKAH KITA BERUBAH??? Hari lain kita jawab nyer.. wakakaka..
Opsss terpanjang laks mukadimah nya… berbalik apam mak leha nie.. kalau kat kampong .. pepagi yg mak masak apam nie mesti bau mak masak / kukus apam nie .. leh terjaga time tidoq kalau nak tau.. betapa wanginya kukusan apam nie…n pada masa yang sama dengarlah kukur nyior mak duk kerok kerek kat dapur..mak pakai kukur nyior yg leh duduk atas dia tu… tak der gambar nak tepek sini.. bukan mesin kelapa yer.. dulu mak sehat.. sekarang … harap mak makin sehat la… nanti cik azue story… masa dedulu.. kami makan apam nie either dgn kelapa parut or sambal tumis.. siap bawak bekal ke sekolah lagi + air teh kosong.. sampai sekolah.. ada lah sorang cikgu nie suka PAW makanan kita org sbb dia kata mak leha masak SEDAP.. hehehe.. tak kisah la apa pun kita org bawak mesti kena paw.. or mak nanti siap bungkus kasi cikgu tu… AMPUN yer cikgu kalau cikgu ada terbaca omelan cik azue kat sini… hehehhe KENANGAN kan.. tak boleh padam nyer… dulu mak leha masak .. 2 @ 3 pelengat besar… anak 8 org..semua nak ke sekolah.. ntah le kul 4.30am rasa nya mak leha bangun pagi… sekarang nie cik azue kukus 1 jer pelengat paling kecik kat umah nie.. kelapa laks siap tunjuk je kat kedai.. bangun laks.. kul 6am.. sempat g tu kukus and in time ready…… arrghh RINDU plak masa ituew…
K lahh .. pada yang nak resepi mak leha nie.. nie la resepi mak leha yg cik azue alter sikit.. mengikut saiz family cik azue.
APAM MAK LEHA @ APAM TEPUNG GANDUM
Bahan:
2 cwn tepung gandum
¾ cwn gula puteh, nak warna cam cik azu nie , ¾ cwn gula perang + 1/4 cwn gula puteh, nak manis.. tambah le lagi gula ya..
2 sudu kecil yis
Air – agak2 jer…
Cara:
Masukkan semua nya dalam bekas n gaul rata… lepas tu buat lubang kat tgh n masukkan air sikit demi sikit.. campuran adunan nie mesti sampai sama or likat sikit dari kita buat adunan jemput2.. kata mak leha.. kalau cair sgt.. nanti bila gula tu mencair akan jadi lebih cair n nanti time kukus apam tak naik .. so pepandai adjust yer… leh aa letak ½ cwn air dulu.. kalau likat sgt.. tambah ler sikit air…
nie ghupa adunan awal pagi…leh aa kukus dalam pengukus sampai keluar wap air.. bila wap dah keluar dari kukusan.. biarkan dlm beberapa minit lagi n tutup api n terus buka tutup kukusan tu.. tempoh kukusan adalah dari 20 minit hingga 45 minit.. ikut saiz Loyang yang digunakan yer.. kalau tak confident leh aa cucuk kat tgh tgk masak ka tak…
Jemput semua ya.. apam mak leha dgn kelapa parut n ada sikit sambal ikan .. sambal ikan tu lauk tgh hari cik azue nanti n lauk bekal cik lan ke opis… so belasah ajer la.. memula bukan main si abg hazim tak hendak santap.. tak sedap kata nya.. muka pun masam ajer… last last dia makan nasi n sambal ajer.. tetiba dia tgk adek dia baik nya makan cecah kelapa tu.. tetiba dia tringin nak rasa.. sudah.. dia last habis bekpas.. nasi ½ n apam ½.. hahaha apalah abang hazim…bikin malu aje… tu la tak nak rasa dulu…wakakakaa….
N nak gerak g taska tadi.. adek haziq request “IBU.. adek nak makan kipap laks nanti IBU wat kat adek naaa….” Yer lah tu… nanti2 lah yer…. Bukan esok.. bukan lusa.. ada mood nanti la cik azue buatkan…
K lah.. hingga lain kali yor.. nak gerak ke opis dah nie.. n tgh hari nie leh la makan apam nie lagi.. ada la balance seketul dua jer…si abang tibai…hehehe,, jadilah…
Wasalam..
kuazue